Obavijesti

News

Komentari 40

Vlada jedva skrpala proračun i opet ćemo se morati zadužiti

Vlada jedva skrpala proračun i opet ćemo se morati zadužiti
1

Ni u samoj Vladi nisu složni oko novog proračuna. Iako je prihvatio prijedlog, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS) smatra da smo učinili vrlo malo

VIDEO

Nikakvih novih poreznih opterećenja neće biti, kao ni smanjenja plaća, mirovina i socijalnih davanja, jer bi građani to teško mogli izdržati, obećala je premijerka Kosor predstavljajući proračun za 2011. godinu. Planirani rashodi su 122,3 milijarde, a prihodi 107,4 milijarde kuna. No, morat ćemo se dodatno zadužiti za 23,3 milijarde kuna, od čega će 9,9 milijardi kuna ići za otplatu starih kredita. Prema ministru financija Ivanu Šukeru to već poslovično nije novi dug. Kao ni brojni drugi krediti ili pozajmice koje smo uzimali tijekom ove godine.

- To nije povećanje duga nego sredstva za povrat kredita - rekao je Šuker nakon što smo se u travnju kod domaćih banaka zadužili za 500 milijuna eura. Već 13. srpnja se gotovo trijumfalno pohvalio da se tek rijetke države plasmanom obveznica mogu zadužiti za 14 milijardi kuna, a u listopadu je nakon pozajmice od 750 milijuna eura opet objasnio kako “to nije novo zaduženje države”.

- Katastrofičari neka plaše svoje stranačke kolege, a ljude neka puste na miru - rekao je Šuker napominjući kako ovaj proračun jamči da će Hrvatska uredno servisirati obveze. No ni u samoj Vladi nisu složni oko novog proračuna. Iako je prihvatio prijedlog, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac (SDSS) smatra da smo učinili vrlo malo. Konkretno, mirovine se neće smanjivati, ali neće ni rasti, jer se, prema odluci Vlade, one u 2011. neće usklađivati s gospodarskim rastom. Kosor se pohvalila da su unatoč “zaleđenom” proračunu osigurane dvije milijarde kuna za pridruživanje EU, za referendum o ulasku u EU, za popis stanovništva, parlamentarne izbore, vojnu opremu, a to je sve, kaže, rezultat ušteda. Kosor je ustvrdila da je Hrvatska, kad je riječ o deficitu, ali i o vanjskom dugu, u prosjeku članica EU.

- Naravno da je Šuker uzeo novi dug - kaže makroekonomist Ante Babić i dodaje:

- Već dugo je očito da Vlada neće poduzeti nijedan energičniji potez. To je predizborni proračun, koji je prenapregnut u odnosu na porezni kapacitet zemlje. Maksimalni prihodi će biti 105 milijardi kuna - rekao je Babić. Proračunom su nezadovoljni i sindikati, koji kažu da se već sad vidi kako će se morati raditi rebalans proračuna.

Hrelja: Novi umirovljenici gutaju sve

Silvano Hrelja misli da se Vlada nije ničeg odrekla niti je zahvatila u krupni kapital, pa HSU ne može poduprijeti proračun. Kaže da nema pomaka jer će više novca biti potrošeno za nove, prijevremene umirovljenike. Proračun, kaže, nije razvojni i štedljiv.

Šuker nas u 2010. zadužio za još 3,2 milijarde eura

!. travnja - Vlada se zadužila za 500 milijuna eura kod domaćih banaka da bi vratili kredite koje su podigli prijašnjih godina

13. srpnja - Kako bi pokrio deficit Šuker se zadužio 1,8 milijardi eura. Hvalio se da nam vjeruju na financijskom tržištu

30. rujna - Europska investicijska banka osigurala je Hrvatskoj zajam od 200 milijuna eura za predpristupne aktivnosti

6. listopada - Zadužili nas za još 750 milijuna eura radi povratka kredita

Šuker na to kaže: Zaduženje se krivo kvalificira kao zaduženje.

Milanović: Proračun je neodgovoran

Svi koji glasaju za ovaj proračun su neodgovorni prema Hrvatskoj, komentirao je prijedlog državnog proračuna predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Rekao je da će sudjelovati u raspravi o proračunu te da imaju nekoliko zakonskih prijedloga kojima će dati doprinos u borbi protiv neodgovornosti koja obilježava ovaj proračun. Pohvalio je Vladinu inicijativu za zakon o fiskalnoj odgovornosti no dodao kako je oporba još prije godinu dana predlagala isti zakon, piše dnevnik.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...