News

Komentari 0

Vlada konačno prihvatila amandmane Kluba zastupnika Centra i Glasa na zakon o HGK

Vlada konačno prihvatila amandmane Kluba zastupnika Centra i Glasa na zakon o HGK

Vlada je u utorak na telefonskoj sjednici prihvatila, u izmijenjenom obliku, amandmana Kluba zastupnika Centra i Glasa na konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori

Vlada je u utorak na sjednici prihvatila, u izmijenjenom obliku, amandmana Kluba zastupnika Centra i Glasa na konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori, kojim se preciznije uređuje da se članarina ukida za sve poduzetnike prve skupine, a oni koji se odluče plaćati članarinu o tome trebaju obavijestiti HGK.

Kako se navodi u priopćenju, Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela zaključak kojim se daje prethodna suglasnost predstavniku Vlade za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Time je podržan amandman Kluba zastupnika Centra i Glasa na članak 39. konačnog prijedloga zakona o HGK, i to u izmijenjenom obliku, tako da se njime precizira da su članovi Komore prve skupine, koji se odluče za plaćanje članarine, dužni o tome obavijestiti Komoru.

Ta nova formulacija tako će zamijeniti onu iz prijedloga po kojoj su članovi HGK, koji koriste mogućnost članarine bez plaćanja članarine, o tome bili dužni izvijestiti u roku 30 dana od stupanja na snagu novog zakona.

Umjesto da se članovi Komore iz prve skupine izjašnjavaju o tome da ne žele plaćati članarinu, logičnije je da se članarina ukine za sve iz prve skupine, a oni koju je još žele plaćati o tome se trebaju izjasniti, obrazložili su iz Kluba zastupnika Centra i Glasa, dodajući kako im se za to izjašnjavanje ostavlja i više vremena.

Sabor je jučer raspravio konačni prijedlog zakona o HGK, kojim je predloženo ukidanje obvezne članarine i rasterećenje za više od 95 posto poduzetnika.

Naime, predloženim je zakonom propisana primjena modela utvrđivanja članarine, prema kojem su članovi razvrstani u tri skupine, pri čemu će prva skupina biti oslobođena plaćanja članarine.

Prva skupina obuhvaća članove Komore koji ne prelaze dva od tri kriterija - ukupna aktivna im ne prelazi 7,5 milijuna kuna, ukupni godišnji prihodi 15 milijuna kuna, a broj zaposlenika 50.

U drugu skupinu ulaze članovi koji prelaze dva od tri kriterija iz prve skupine, ali ne prelaze dva od sljedeća tri kriterija - ukupna aktiva im ne prelazi 30 milijuna kuna, ukupni prihodi 60 milijuna, a broj zaposlenih 250. Treća skupina obuhvaća članove Komore koji prelaze dva od tri kriterija iz druge skupine.

Razvrstavanje članova u skupine obavlja se svake godine na temelju podataka iz godišnjeg financijskog izvješća, a visinu članarine za svaku pojedinu skupinu članova svake godine određuje Skupština Komore posebnom odlukom.

Najčitaniji članci