Obavijesti

News

Komentari 110

PDV dižu na 25 posto, a uvode i porez na dividende od 12 %

PDV dižu na 25 posto, a uvode i porez na dividende od 12 %
10

Na sjednici Vlade najavljeno je kako će se svaka isplaćena dividenda oporezivati s 12 posto, a do 12.000 kn isplaćene dividende će biti oslobođeno poreza na dobit

VIDEO

Premijer Zoran Milanović je na početku sjednice kazao kako će se njegova Vlada usmjeriti na rješavanje problema i postavljanje sustava. Kazao je i kako izmjenama stečajnog zakona žele zaštititi najslabije te radnicima osigurati da im se isplate plaće. 

- Usvajamo cijeli paket zakona koji su vezani uz proračun koji ćemo donijeti u ponedjeljak. Ministarstvo financija preko vikenda mora uskladiti financije i vidjeti može li se još gdje uštedjeti - rekao je predsjednik Vlade.

Ministar Slavko Linić rekao je kako je paketom poreznih zakona cilj rasteretiti gospodarstvo i očuvati standard građana pogođenih krizom. Najavio je za ponedjeljak i zakone oko parafiskalnih nameta, čime će se dodatno rasteretiti gospodarstvo. Dodaje kako se na reinvestiranu dobit unesenu u temeljni kapital neće obračunavati porez na dobit, a svaka isplaćena dividenda će se oporezivati s 12 posto. Do 12.000 kuna isplaćene dividende ili uloga će biti oslobođeno poreza na dobit.

PDV od 1. ožujka više neće biti 23 posto nego 25 posto. Ministar financija Slavko Linić rekao je da se time neće puniti proračun kako bi se više trošilo, jer  će istovremeno smanjiti doprinose za zdravstvo. Inače, od višeg poreza u proračun će se sliti oko 2,5 milijardi kuna godišnje, no Linić smatra da se to neće vidjeti jer očekuje da će ove godine pasti osobna potrošnja građana te zbog negativnih utjecaja lošeg stanja u eurozoni.  Kako bi ublažili udar povećanja PDV-a, Vlada će istovremeno na 10 posto smanjiti porez na jestiva ulja, masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu. 

Ova međustopa će se primjenjivati i na neflaširanu vodu te na bijeli šećer od trske i šećerne repe. Od 1. siječnja 2013. na deset posto će se smanjiti i porez u turizmu. Točnije, na hranu u ugostiteljskim objektima, te na bezalkoholna pića, sokove, vina i pivo. Linić je pojasnio zašto snižavaju taj porez tek od iduće godine rekavši da će to tada uvesti takozvane fiskalne kase, preko kojih mogu točno kontrolirati tijek novca u ugostiteljstvu. Vlada je malim poduzetnicima povisila limit za ulazak u sustav PDV-a na 230.000 kuna.

- Ovo spada u kategoriju onoga što se naprosto mora. To je sve što mogu reći - poručio je Milanović koji je na početku same sjednice rekao da Vlada ništa neće raditi na silu ali da će energično apelirati na ono što se mora. Pritom je mislio na rezane troškova u područjima kao što je poljoprivreda.

Čačić: Nije istina da nismo najavili nove poreze

Čačić je iskoristio priliku i rekao kako nije istina da njihova koalicija nije najavila nove poreze u predizbornoj kampanji, kao što ih se u javnosti proziva.

- Niti ja, niti itko drugi u ovoj Vladi nije nikada rekao takvo što. U programu smo jasno rekli da ukupno porezno opterećenje nećemo povećavati no da će se struktura poreza mijenjati - rekao je Čačić i dodao da ove godine poreznim promjenama Vlada drži balans, a da će dogodine smanjiti porezno opterećenje u državi.

Od početka ožujka će se povećati i osobni odbitak za umirovljenika na 2200 kuna, što je 400 kuna više nego do sad, a za radnike bi se odbitak povećao na 3400 kuna, a to je 200 kuna više nego do sad. Porezne stope i dalje ostaju iste, ali se mijenjaju porezni razredi. Vlada je procijenila da bi se zahvaljujući toj promjeni, mirovine i plaće za nešto povećale za oko 800.000 radnika i 200.000 umirovljenika. Ubuduće će se oporezivati i mirovine iz inozemstva.

Grčić izračunao da cijene ne bi trebale rasti više od 1,4 posto

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčič izračunao je da zbog višeg PDV-a cijene ne bi trebale rasti više od 1,4 posto, dok Linić smatra da prehrambeni proizvodi ne bi smjeli uopće poskupjeti. 

Linić smatra da će poslodavci u prehrambenoj industriji više novca dobiti smanjivanjem doprinosa za zdravstvo s 15 na 13 posto. To će se umanjiti od 1. svibnja pa bi gospodarstvu svaki mjesec trebalo ostati 200 milijuna kuna ili 2,5 milijardi kuna godišnje. Iako se smanjuju doprinosi, u Vladi smatraju da se kvaliteta zdravstva neće smanjiti. Ministar financija za ponedjeljak je uz prijedlog proračuna najavio i da će donijeti prijedlog za smanjivanje parafiskalnih nameta, odnosno spomeničke rente, vodnog i šumarskog gospodarstva.

- Ovo je niz malih mjera, koje trebaju voditi malo većim rezultatima - zaključio je na kraju Milanović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući