Obavijesti

News

Komentari 27

Vlada na sjednici pozvala Dorh da zaštiti interese države u Ini

Vlada na sjednici pozvala Dorh da zaštiti interese države u Ini
1

Na trenutak je zaiskrilo između Kosorice i Slobodana Uzelca. On je rekao da se nada da ne postoje razlozi da sumnjaju u to da DORH redovno radi svoj posao

VIDEO

Predsjednica Vlade je u četvrtak pozvala DORH da zaštiti nacionalne interese u Ini.

- Predlažem da donesemo zaključak kojim pozivamo DORH da sukladno svojim zakonskim i ustavnim ovlastima poduzme privremene mjere radi zaštite vlasničkih i upravljačkih prava države u Ini s obzirom na to da su već pokrenuti određeni kazneni postupci vezani uz stjecanje prava od strane MOL-a – rekla je na sjednici Vlade Kosor.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač je nadodao da je to na tragu toga da se sačuvaju strateški interesi u našoj naftnoj kompaniji i zbog upozorenja koje su slali MOL-u da nisu zadovoljni načinom upravljanja Inom. Kosor je nastavila da Vlada ne može ništa učiniti po pitanju djelovanja DORH-a niti da im može što naložiti, ali da pozivaju DORH da djeluje u skladu sa svojim ovlastima.

Na trenutak je zaiskrilo između Kosorice i potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca. On je rekao da se nada da ne postoje razlozi da sumnjaju u to da DORH redovno radi svoj posao i da njihov zaključak nije poticaj da DORH tek otpočne svoj posao.

- Ako je razlog taj da se potakne da rade svoj posao, onda to zahtjeva dodatnu raspravu - rekao je Uzelac. 

Kosorica ga je prekinula i dobacila mu da su o toj točki raspravljali na užem kabinetu Vlade i da tada nije imao ovakve dvojbe.

Inače, ovo je bila zadnja sjednica Vlade s koje su mogli poslati svoje prijedloge u Sabor. Iako se očekivalo, na sjednici se nije pojavio prijedlog zakona kojim bi Vlada onemogućila da itko stekne više od 49 posto vlasništva nad Inom osim Hrvatske države. Nacrt tog prijedloga Vlada je posalala u Bruxelles kako bi čula njihovo mišljenje. Čini se da od njega ipak neće biti ništa.

Ukinuli sporni Zakon o golfu koji su sami zagovarali

Zanimljivo je kako je na posljednjoj sjednici Vlade prije raspuštanja Sabora, Kosorica osobno predložila da se ukine Zakon o golfu. Rekla je da to ne čini pod pritiskom EU, da to nitko od Vlade nije tražio, ali da je puno razloga da se zakon ukine, između ostalog, kako bi se otklonila svaka sumnja u korupciju i kriminal.

- Mislim da ima dovoljno vremena da se odluka o ukidanju zakona uputi u Sabor i da se uvrsti na dnevni red – rekla je Kosor. 

Podsjetimo da je zakon bio donesen još 2008. i da su se protiv njega bile digle mnoge nevladine udruge a oporba je bila čak napustila sabornicu i nije o njemu htjela glasovati. Kosor je potvrdila da je bilo niz primjedbi zbog kojih su naknadno izmijenili zakon, no da kritike nisu stale te da se otada nije izgradilo niti jedno golf igralište.

- Zato predažem da prestane postojati zakon kako bi se otklonile sve dvojbe – rekla je Kosor. 

Ministar graditeljstva Branko Bačić dodao je da je sam zakon trenutačno u suprotnosti s novim Zakonom o graditeljstvu pa je i to jedan od razloga da se on ukine Zakon o golfu.

Uzelac je i po ovom pitanju imao komentare:

- Čovjek i tovar više znaju nego čovjek sam. Rekli bi tako u Dalmaciji. Tako i javnost, Ustavni sud te Europska komisija znaju više nego Vlada sama i ovo je dobrodošla samokritika – rekao je Uzelac i čestitao Kosorici na odluci da ukine zakon. Odgovorila mu je da Vlada treba znati slušati ali i čuti. Na sjednici Vlade bilo je još međusobnog pohvaljivala.

- U ime svih kolega ministara i potpredsjednika Vlade, čestitam tebi i zahvaljujem tebi – obratio se potpredsjednik Vlade Gordan Jandroković posebno naglašavajući 'riječ' tebi dok se obraćao Kosorici. 

Šefici se zahvalio na njenom trudu i radu koji je uložila u pregovorima EU. Ona mu je odgovorila, također zahvalom.

- Nismo se dogovorili da mi ministar zahvali...hvala...hvala... - ozarena je bila Kosorica koja se pohvalila Izvješćem o vođenim pregovorima o pristupanju u EU rekavši da je Hrvatska prošla najzahtjevnije pregovore u povijesti proširenja Unije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)