Obavijesti

News

Komentari 130

Nema više besplatnih reklama: Ministri će piti vodu iz bokala

Nema više besplatnih reklama: Ministri će piti vodu iz bokala
7

Iako podupirem kupnju hrvatskih proizvoda, ne želimo na Vladi nikoga besplatno reklamirati, rekao je premijer. I dalje će kupovati vodu, ali će je pretakati u bokale

VIDEO

Raspravljajući o točki prijedloga odluke o nabavnim kategorijama, premijer Zoran Milanović najavio je da će od sljedeće sjednice Vlade na stolu umjesto bočica s vodom imati bokale.  

- Iako podupirem kupnju hrvatskih proizvoda, ne želimo na Vladi nikoga besplatno reklamirati. Stoga će se voda ubuduće piti iz bokala - rekao je Milanović. Drugim riječima, kupovat će hrvatsku flaširanu vodu, (Janu i Studenu koju su i danas imali na stolu), no pretakat će je u bokale. 

Ministrica Zlatar: Zakonom će se preustrojiti upravljanje HRT-om

Na sjednici Vlade ministrica kulture Andrea Zlatar obrazložila je članovima Vlade Zakon o HRT-u. Naglasila je da je cilj programska obaveza HRT-a ispunjavanje demokratske, socijalne i kulturne potrebe društva.

- Donošenjem ovog zakona preustrojit će se upravljanje HRT-a, te odrediti jasna odgovornost Glavnog ravnatelja za rad i poslovanje HRT-a što će omogućiti skladno funkcioniranje tijela ove javne televizije - objasnila je Zlatar. 

Milanović: Uopće me ne zanima informativni program HRT-a

Premijer Zoran Milanović je napomenuo da je ovaj zakon već izazvao zanimanje javnosti, te da će sigurno ići u dva čitanja. 

- Više me zanimaju kulturni i znanstveni programi, nego informativni, koji me uopće ne zanima. I to je stav i mene, i moje stranke - rekao je Milanović. 

Premijer o dolasku Zmajlovića: To je moja politika i politika Vlade

Sjednicu Vlade Milanović je započeo riječima dobrodošlice novom ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću. Naglasio je da mu je strašno žao zbog svega što je prethodilo njegovom dolasku.

- Ali to je politika Vlade i moja politika. Ovo je vječna borba za istinu - rekao je Milanović.

Pučki pravobranitelj ostaje samostalan

Vlada je usvojila nacrt prijedloga zakona o pučkom pravobranitelju. Kako je pojasnio ministar pravosuđa Orsat Miljanić, ovim se zakonom ostaje kod koncepcije da pučki pravobranitelj ostane samostalan. 

- U cilju jačanja promicateljske uloge pučkog pravobranitelja, predviđeno je spajanje Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja i osnivamo savjet za ljudska prava - rekao je Miljanić.

Ovršni zakon još uvijek čeka ocjenu Europske komisije

Vlada je u Sabor poslala i nacrt prijedloga zakona o javnim ovršiteljima. Kako je objasnio Miljanić, stupanje na snagu Zakona o javnim ovršiteljima odgođeno je do 1. srpnja. 

- Žao mi je što pred vama nije nacrt zakona, već primjena odgode dvaju zakona. Ministarstvo pravosuđa izradilo je Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, kojim bi se napustio institut javnoovršiteljske službe, a koji smo uputili u Europsku komisiju i još nismo dobili odgovor. Naime, EK je izradila samo preliminarnu ocjenu, a s obzirom na rok odgode primjene novog ovršnog sustava, potrebno je usvojiti predloženu odgodu i radi pravne sigurnosti i zaštite prava. Postupci će se voditi kao i do sada - rekao je Miljanić. 

Milanović poručio Miljaniću: Uhvatite se posla

Milanović je ponovio da pored države Hrvatskoj nije potrebno još država. 

- Naš stav je da je to Hrvatskoj nepotrebno. A vas, ministre, molim da se u granicama razumnih rokova uhvatimo tog posla. Za sad nam je bitno da se ljudi ne nađu u pravnom vakuumu - rekao je Milanović. 

Dodao je da je model efikasan koliko je efikasna administracija. 

- Država, sudski ovršitelji i policija funkcioniraju. Ne idemo glavom kroz zid, razgovaramo, ali od stavova nećemo tako lako odustati. Za godinu ili dvije o tome ćemo morati zaključiti u Zagrebu, a ne u Bruxellesu - rekao je Milanović.

MUP nabavlja nova vozila vrijedna 21,1 milijuna kuna 

Vlada je dozvolila Ministarstvu unutarnjih poslova da u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa nabavi 17 osobnih automobila, 20 kombi vozila i 45 motocikala u ukupnoj vrijednosti 21,1 milijuna kuna s PDV-om. Resorni ministar Ranko Ostojić istaknuo je da se vozila nabavljaju radi povećanja sigurnosti cestovnog prometa. 

- S obzirom da je 11. srpnja 2009. korisnicima sredstava proračuna zabranjena nabava novih automobila za službene potrebe, izrađen je predmetni prijedlog Zaključka kojim bi se MUP-u odobrila nabava navedenih vozila. Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa financira se iz prihoda ostvarenih za posebne namjene, a sredstva uplaćuje Centar za vozila Hrvatske na temelju posebnog ugovora s MUP-om - objasnio je Ostojić.

Dodao je da će nabavu vozila Državni ured za središnju javnu nabavu  provesti sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi.

Ina će milijardu kuna dobiti usmjeriti na investicije

Vlada je na sjednici ovlastila Mladena Pejnovića, predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom da u ime Vlade na sjednici Glavne skupštine Ine, među brojnim točkama prihvati odluku o raspodjeli lanjske dobiti. 

Ministar gospodarstva Radimir Čačić istaknuo je da je dobit Ine dvije milijarde kuna, te da će milijardu prihodovati u budžetu i usmjeriti ih na investicije. 

- Ovu praksu imali smo i u Račanovoj vladi. Prošle godine Vlada je povukla ta sredstva, a ove godine milijardu kuna dajemo u razvoj gospodarstva kako bi ojačali gospodarski tok i zapošljavanje - rekao je Čačić.

Premijer će predsjedati Povjerenstvom za željeznice

Vlada je na sjednici raspravljala i o Hrvatskim željeznicama. Kako bi sredili stanje u željezničkom sustavu i rasteretili državni proračun, osnovali su Povjerenstvo za željeznice. Njime će predsjedati Zoran Milanović, dok će njegov zamjenik biti ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić. Članovi će mu biti Radimir Čačić, Branko Grčić, Slavko Linić, Ivan Vrdoljak, Orsat Miljanić i Mihael Zmajlović. 

- Zadaća povjerenstva bit će koordinirati aktivnosti svih ministarstava i drugih subjekata s ciljem rješavanja problematike uz željeznički sustav. Povjerenstvo će se baviti restrukturiranjem HŽ-a, unapređenjem željezničkog prometa na lokalnim prugama, formiranjem trgovačkog društva koje će razvijati i proizvoditi željeznička vozila, rekonstrukcijom i modernizacijom postojeće pruge Zagreb- Rijeka, te planiranje i gradnja nove trase željezničke pruge Zagreb - Rijeka, uključujući izgradnju mosta i luke na Krku - izreferirao je ministar prometa Hajdaš Dončić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa