Obavijesti

News

Komentari 56

Premijer: Bit ćemo spremni za EU, osobno ću se zauzeti za to

Premijer: Bit ćemo spremni za EU, osobno ću se zauzeti za to
7

Netko želi reći svoju političku poruku i za to želi iskoristiti Hrvatsku. Poručujem im da mi radimo ozbiljan posao, i rezultata će biti, ja za to ne strepim, kaže Milanović

VIDEO

Proteklog tjedna bili smo svjedoci određenih polemika o tome koliko je Hrvatska spremna za ulazak u Europsku uniju 1. srpnja. Ja kažem skoro je spremna, a uskoro će biti skroz spremna. To proizlazi iz izvješća Europske komisije i samo to je bitno. Osobno ću se zauzeti za  ispunjenje svih preostalih uvjeta koji se tiču zadanih kriterija, rekao je premijer Zoran Milanović otvarajući sjednicu Vlade. 

Premijer je rekao kako su neke intervencije i izjave bile rezultat malo slabijeg poznavanja materije, odnosno potrebe da se neki političari osobno pozicioniraju na političkoj sceni.

- Bilo je više potpuno različitih izjava o Hrvatskoj iz jedne države, a to ima puno više veze s tom i takvim državama, nego s Hrvatskom. Mi znamo što jesmo, a što još nismo učinili, a učinit ćemo u rokovima. Netko želi reći svoju političku poruku i za to želi iskoristiti Hrvatsku. Poručujem im da mi radimo ozbiljan posao, i rezultata će biti, ja za to ne strepim - rekao je Milanović. 

'Ako oporba ne želi pomoći, onda neka barem ne radi štetu'

Dodao je kako u nekim izjavama hrvatskih političara prepoznaje i 'lokalne stranačke igrarije'. 

- Mogu poručiti da smo se uvijek, i kada smo bili u opoziciji i sada kada smo na vlasti,što se tiče Europske unije isključivo vodili nacionalnim interesom i nikada nismo ogovarali svoje političke oponente. Nemam iluzija da će se naša politička konkurencija ponašati na isti način, neće. Ali preporučujem svima kojima je zajednički interes ulazak u EU da se ponašaju tako, a  ako neće, onda neka barem ne rade štetu - rekao je premijer nakon čega je usvojen dnevni red sjednice Vlade.

Dva zakona sada su jedan: Usvojen Zakon o lokalnim izborima

Prva dva prijedloga zakona tiču se lokalnih izbora. Riječ je o Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi i zakon o lokalnim izborima. 

- Ti zakoni trebaju proći određene izmjene, jer je zakon, usvojen neposredno prije prošlih izbora, nepotpun i nejasan - rekao je premijer.

Vlada je potom usvojila Zakon o lokalnim izborima, koji je potpuno novi zakon.

- Umjesto dva zakona, od kojih je jedan propisivao izbor članova predsjedničkih tijela jedinice lokalne i područne samouprave, a drugi izbor općionskih načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Zagreba. Sada je to ujedinjeno u zakonu o lokalnim izborima - rekao je ministar Arsen Bauk.

Milanović: Nema nezavisnih kandidata, svi smo ovisni o  svojim biračima

- Nema nezavisnih lista, nema nezavisnih kandidata, jer svi smo na neki način ovisni o svojim biračima. Nema nezavisnih nego nestranačkih kandidata. Svi smo mi ovisni o svojim biračima. Možemo biti stranački ili nestranački - rekao je Milanović.

Vlada usklađuje dnevnice za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, čija prava nisu uređena kolektivnim ugovorom. Za njih će dnevnica iznositi 150 kuna, kao što stoji i u kolektivnim ugovorima.

'Iz pieteta dajte novac za gradnju spomenika 'Oluja 95', ali tako se više nikada ne bi smjelo raditi'

Unatoč primjedbi premijera Zorana Milanovića, Vlada je usvojila prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe Državnog proračuna za 2012. godinu, Gradu Kninu za zatvaranje financijske konstrukcije gradnje nacionalnog Spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95". 

- Ovo je primjer kako se ne bi trebalo raditi. Predmet je emocionalno važan spomenik i njegovo financiranje dogovorilo se usmenom predajom. To se više ne smije ponoviti. Morate iz pieteta to odraditi, ali nikad više - rekao je Milanović. Riječ je o dva milijuna kuna, koji će iz proračunske zalihe biti dani Kninu da isplati radove.

Vlada nije usvojila izvješće o radu NO-a HRT-a

Vlada, kako je rekla ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, nije usvojila  izvješće o radu Nadzornog odbora HRT-a.

Vlada je usvojila i Izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2011. godini. 

Zatvori su prenatrpani, a po novom zakonu kazne su veće

- Velik problem hrvatskih zatvora je nedostatak kapaciteta. Imamo velik broj tužbi zatvorenika je pa je i to velik problem jer po Europskoj konvenciji imaju pravo na četiri kvadrata. Prema novom kaznenom zakonu veće su kazne i duže će se ostajati u zatvoru - rekao je Miljenić.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada će razmatrati Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2012. godinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...