Obavijesti

News

Komentari 65

Linić ljut na prognoze EBRD-a: Činimo sve da izađemo iz krize

Linić ljut na prognoze EBRD-a: Činimo sve da izađemo iz krize
7

Slavko Linić nije previše impresioniran prognozama. Kriza je velika i u Hrvatskoj, i u cijelom svijetu, i Vlada čini sve da iz nje nađe izlaz, rekao je Linić uoči sjednice

VIDEO

Svatko ima svoje prognoze, ljutito je odgovorio ministar financija Slavko Linić kad su ga novinari uoči današnje sjednice Vlade pitali da prokomentira najnoviju prognozu Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD-a) po kojoj će gospodarska aktivnost u Hrvatskoj ove godine potonuti 1,3 posto. 

Linić, čini se, nije previše impresioniran prognozama. Kriza je, kaže, velika i u Hrvatskoj, i u cijelom svijetu, i Vlada čini sve da iz nje nađe izlaz.

Također, Linić je bio rezolutan i na tvrdnju da Vlada bez MMF-a neće moći riješiti probleme.

- Ne znam odakle ta ideja. Vlada sve može sama, i ponavljam to već po deseti puta - rekao je Linić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlada je u četvrtak  usvojila uredbu o provedbi projekata javnoprivatnog partnerstva.

U desetom mjesecu kreću JPP projekti

- Uredba definira aktivnosti koje su nužne da bi se smanjio rok za provedbe projekta, i to sa sadašnjih 180 na 30 dana. Uz to, uredbom se projekt cijelo vrijeme kontrolira.  U sljedećih 10-tak dana slijedi nam raspisivanje prvog bloka natječaja koje se odnose na zdravstvo, pravosuđe i obrazovanje, te Ministarstvo kulture. U 10. mjesecu očekujemo pregovore i ugovaranje projekata. Da ne budemo pretjerano optimistični, vidjet ćete o kojim je projektima riječ i o kojem novcu - rekao je Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

'Neće se više moći prije posla ugovoriti jedna cijena, a poslije druga'

Vlada je usvojila i Registar investicija. 

- Riječ je o tehničkom propisu koji treba omogućiti Vladi potpuno jasnu sliku gdje se investira, kako te investicije napreduju, gdje su zastoji, i na kome je odgovornost. Da pojednostavim, Ne može se više ugovoriti izgradnja autoceste Zagreb - Sisak za tri milijuna eura po kilometru, a onda, kada izgradnja krene, da se cijena digne na 12 milijuna eura - rekao je Čačić.

Vlada će na Braču graditi najsuvremeniju tvornicu za preradu ribe

Vlada na Braču na Podstrani planira napraviti najsuvremeniju tvornicu ribe. Investicija je vrijedna 250 milijuna kuna. Tvornica će godišnje prerađivati pet tisuća tona ribe, a u njoj će se zaposliti 60-70 radnika. Vlada je na ovoj sjednici raspravljala o česticama koje su potrebne za podizanje te tvornice.

Vlada je dobila dozvolu za samostalno upravljanje predpristupnim programima Europske unije, bez prethodne kontrole Delegacije Europske unije. 

Amerikancima šaljemo 1200 Kalašnjikova 

Vlada je odlučila američkim vojnicima poslati 1200 pusški AK-47, popularnih Kalašnjikova, u vrijednosti od 468 tisuća kuna bez PDV-a. Amerikanci će platiti transfer oružja.

Prenamjena posla za čak 232 radnika u državnoj službi  

- Sami izrađujemo programe i sami povlačimo sredstva iz fondova. To znači da smo sposobni i da imamo povjerenje. Ovime ćemo ubrzati postupke, jer više ne trebamo suglasnost. No, da bi mogli samostalno povlačiti novac iz fondova moramo udovoljiti nekim zahtjevima. Nemamo ljudi, prema projekcijama fali nam oko 197 djelatnika u ministarstvima i institucijama te 35 u fondu za zaštitu okoliša - rekao je ministar financija Slavko Linić. 

No, Linić napominje kako će ta radna mjesta popuniti iz postojećih kadrova u ministarstvima,  ili, s druge strane, uz strukturne promjene, gdje će zamijeniti ljude s onima koji dolaze. 

- Ovo neće imati utjecaja na masu plaća, jer nećemo zapošljavati nove ljude. Osposobit ćemo naše institucije za neposredno izvlačenje sredstava, a povećanja mase za plaće neće biti - rekao je Linić. 

HBOR-u na raspolaganju 250 milijuna eura

Vlada je pokrenula postupaka za sklapanje Ugovora o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za dodatno financiranje kreditnog programa financiranja izvoza. 

 - Okosnica projekata HBOR-a su izvozni programi. Da nam se osiguraju kvalitetna sredstva HBOR se kod EBRD-a zadužio za 50 milijuna eura i mi dajemo državno jamstvo.  Rok otplate je 28,5 godina uz sedam godina počeka. Uz to, uz pomoć Svjetske banke HBOR će imati na raspolaganju dodatnih 200 milijuna eura za financiranje izvoznih programa i niz drugih koje je nacionalni program stavio pred HBOR  - rekao je Linić. 

Vlada je dala i državna jamstva za sudužništvo te zaduženje Uljanika.

Čačić: Privatizacija Uljanika je uspješno završila

 - S ovim zaključkom završavamo tu priču, odobravamo jamstvo i financiramo prodaju broda kojeg je izgradio 3. maj Uljanik plovidbi. Taj brod će zaploviti i početi obavljati funkciju zbog koje je i izrađen. Ovo je najbolje rješenje jer da nema toga trebali bi ići na svjetsko tržište pokušati prodati brod. Pokrili smo interese i brodogradilišta, i brodara. Brodar je siguran u otplati ovog kredita - rekao je Linić. 

Što se tiče sudužništva Uljanika d.d.,  Čačić je rekao kako ovime Vlada jamči za kredit od 45 milijuna eura koji je Uljanik potpisao 27. travnja 2010. godine uz poček na dvije godine. 

- Kriza je dovela do posljedica i potrebu za daljnjim počekom. HBOR u okviru našeg promišljanja će osigurati kreditiranje uz djelomično jamstvo. Ovdje dodajem jednu dobru vijest. Uspješno smo završili privatizaciju Uljanika - rekao je Čačić.

Također, Vlada je prihvatila Nacrt kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kojeg je Vladin odbor u srijedu dogovorio sa sindikatima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS