Obavijesti

News

Komentari 173

Milanović: Zbog napisa u NY Timesu povlačimo našu vojsku

Milanović: Zbog napisa u NY Timesu povlačimo našu vojsku
16

Predsjednik Josipović i ja zaključili smo da ćemo prekinuti sudjelovanje u misiji na Golanskoj visoravni. Najvažnije je da se naši vojnici vrate živi i zdravi, kaže premijer

VIDEO

Premijer Zoran Milanović je u uvodnom otvaranju 78. sjednice Vlade RH kazao kako je u razgovoru s predsjednikom Ivom Josipovićem inicirao povlačenje hrvatske vojske s Golanske visoravni. 

- Zadnjih dana pojavili su se članci koje ne možemo demantirati koliko god ih demantiramo. Misija u Afganistanu je NATO-va misija, organizirana, riskantna, ali bez žrtava. U misiji UN-a ne možemo jamčiti sigurnost naših vojnika, a ne vidimo kakav dobitak imamo. Objavljene su informacije u New  York Timesu, a on se čita u svijetu. Prekinut ćemo zbog toga sudjelovanje u toj misiji. Tamo imamo stotinu uglavnom nenaoružanih vojnika, a naša je zadaća zaštiti ih. Najvažnije je da se naši vojnici vrate živi i zdravi - rekao je premijer i dodao kako je već obavijestio partnere u misiji. 

'Oni koji su protiv Zakona o investicijama, nisu ga proučili'

Osvrnuo se i na najavljen prosvjed protiv Zakona o strateškim investicijama. 

- Da ne bi ispalo da ignoriramo ljude, danas su trebali biti prosvjedi protiv Zakona o strateškim investicijama. Prosvjeda nema, ali za sljedeći puta ako ih i kada ih bude. Mislim da ovdje razgovaramo o stvarima koje su jako važne za Hrvatsku i oni koji im se protive nisu ih dovoljno proučavali. To je nešto najtransparentnije što se do sad pojavilo. Više utjecaj na strateške investicije neće biti raspršen na stotinu mjesta u zemlji. Svaka neželjena radnja bit će javno predočena, ako ne bude savršeno vidjet će se da nije savršeno, i greške će se moći ispraviti - rekao je premijer. 

Istaknuo je kako dosadašnji sustav, koji je omogućavao da se svaki lokalni igrač mogao upetljati u investicije,  nestaje te dolazi sustav u kojem će strateške odluke biti centralizirane. 

- Onaj tko ima prigovor moći će jasnije reći što nije u redu.  Naime, ukoliko ustanovimo da Zakon nije polučio dobre rezultate, vratit ćemo se na stari model, za koji vidimo koliko je uspješan - rekao je Milanović. 

Bauk: Smanjujemo koeficijente zbog financijskih ušteda

Donesena je odluka o smanjenju plaća zaposlenika u državnoj službi. Bruto plaće smanjit će im se za tri posto.

- Smanjujemo koeficijente u državnoj službi za 3 posto zbog financijskih ušteda, iznimka su mjesta u sustavu obrazovanja. Sa sedam uredbi i četiri odluke smanjuje se bruto plaća za tri posto. To je ono što je u nadležnosti Vlade, a određeni broj službenika za izmjene će trebati poslati prijedlog izmjena određenih zakona u Sabor. Izuzeci su određeni broj zaposlenika u sustavu obrazovanja kojima je koeficijent povećan za 6 posto, a onda smanjenje od 3 posto, što je ukupno povećanje od 2,8 posto. U ovom dijelu imamo i usklađivanje plaća čelnika državnih službi što smo već i ranije imali u uredbama - rekao je ministar uprave Arsen Bauk.

Linić: Vlada utječe na jedno zlo, to je život na kredit

Ministar financija Slavko Linić komentirao je ocjenu MMF-a.

- Vlada vodi svoju politiku i koliko god je nezadovoljnika ipak je MMF vrlo jasno rekao da nije baš onakva dinamika kakvu bi oni htjeli, ali da ima rezultata - rekao je Linić. 

Kaže kako je posao vlade da čuva financijsku stabilnost hrvatske. Vlada, kaže, utječe na jedno zlo, a to je život na kredit.

- Uništavati hrvatsku budućnost nenormalnom potrošnjom - kaže Linić. Dodao je da Vlada djeluje onako kako je izdržljivo za privredu i porezne obveznike.

- U tom dijelu nastojimo kontrolirati i to nam se priznaje od MMF-a - kaže te dodaje da će Vlada i dalje imati svoju politiku, kojom će pokušavati kontrolirati potrošnju i boriti  se za gospodarski rast.

- Valjda je svima postalo jasno da nije moguće očekivati da će nam svijet davati novac. To vidite u Grčkoj, u Španjolskoj... moramo sami naći svoja rješenja. Vlada je u 2012. pokazala da to zna. To će činiti i u 2013. - zaključio je ministar i dodao da će raditi koliko budu mislili da je to moguće.

- MMF ima svoju politiku, ali vlastima politika je vrlo jasna - kaže.

Milanović o ćirilici: Trijumf je da se u Hrvatskoj provode hrvatski zakoni 

Na kraju sjednice premijer je komentirao postavljanje ćirilićnih tabli na ustanove i ulaze u grad Vukovar. 

- Ne znam kad će ploče biti na ulazu i ustanovama u Vukovaru i time se ne bavim, ali postoje ljudi koji se time bave. Hrvatska je pravna država u kojoj se zakoni provode. Razumijem ljude koji su bili u ratu, koji su bili u logorima, čija su braća ubijena u Borovu Selu, koji se protive provedbi zakona i ćirilici. To s ljudske strane mogu razumjeti, ali nikoga ne provociramo. Samo provodimo zakon, a oni koji žele drugačije neka ne prijete i ne pozivaju na protuzakonit otpor - rekao je Milanović i dodao kako je najveći trijumf da se u Hrvatskoj provode hrvatski zakoni. 

- Obzirom da HDZ o tome kukavički šuti i podgrijava tenziju, mi nećemo šutjeti. Pozivam one kojima su usta puna domoljublja da se u pobjedi ponašaju velikodušno. Pobjednik je velikodušan i civiliziran - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 173
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije