News

Komentari 47

Vlada o Jeleniću: Raspored je bio prema redu prvenstva...

Vlada o Jeleniću: Raspored je bio prema redu prvenstva...

Protokol je u svrhu organizacije svečanog koncerta pripremio raspored sjedenja uzvanika prema redu prvenstva, uvažavajući i velik broj međunarodnih gostiju, stoji u kratkom odgovoru

Nakon što je Državno odvjetništvo obavijestilo kako se glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić pismom obratio Vladi vezano uz raspored sjedenja u Hrvatskom narodnom kazalištu po kojem je državni odvjetnik sjedio sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, stigao je odgovor iz Vlade.

- Protokol je u svrhu organizacije svečanog koncerta u prigodi obilježavanja hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije pripremio raspored sjedenja uzvanika prema redu prvenstva, uvažavajući i velik broj međunarodnih gostiju - stoji u kratkom odgovoru iz Vlade. 

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i optuženik USKOK-a te Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, sjedili su u četvrtak navečer jedan kraj drugog u loži u HNK, zajedno s drugim najvišim europskim i hrvatskim dužnosnicima. Iza njih sjedio je Milijan Brkić.

Jelenić je poslao je pismo Vladi Republike Hrvatske vezano uz raspored sjedenja, a Državno odvjetništvo Republike Hrvatske se o tome oglasilo priopćenjem. 

- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaprimilo je tijekom dana više upita novinara vezano za sinoć održani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom svečanog obilježavanja početka hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske upućuje novinare da se s pitanjima o protokolu i rasporedu sjedenja izravno obrate organizatoru sinoćnjeg događanja, budući da je Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske potvrdio organizatorima svoj dolazak i organizator je, slijedom toga, mogao napraviti raspored sjedenja kojim se neće dovoditi u sumnju samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini - piše u priopćenju.

- Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske smatra kako je ostanak u loži prema dodijeljenom mu rasporedu protokola, a s kojim prethodno nije bio upoznat, bila primjerena reakcija na događanju tako visokog međunarodnog ranga, ali je kao reakciju na neprimjeren raspored sjedenja uputio danas Vladi Republike Hrvatske odnosno uputio je pismo u kojem je, s obzirom da se radilo o osobi protiv koje državno odvjetništvo vodi kaznene postupke, izrazio negodovanje načinom na koji je bio uređen raspored sjedenja na navedenom događanju, čime je mogla biti pobuđena sumnja javnosti u samostalnost i nepristranost Glavnog državnog odvjetnika i državnog odvjetništva u cjelini - piše u pripćenju DORH-a.

Jelenić naglašava kako njegovo sjedenje u neposrednoj blizini drugog uzvanika protiv kojeg se vodi kazneni postupak, na događanju ovakvog karaktera u službene svrhe, ni na koji način ne utječe na postupanje državnog odvjetništva u određenom predmetu koje je, naglašavamo, propisano i vođeno isključivo odredbama relevantnih zakona.

Najčitaniji članci