Obavijesti

News

Komentari 248

Predstavnik EK-a: Vlada ima 10 dana da izbjegne sankcije

Predstavnik EK-a: Vlada ima 10 dana da izbjegne sankcije
3

To je dovoljno vremena da se nađe rješenje. Mogu reći da Komisija očekuje da se bezuvjetno prihvati ono što je Hrvatska potpisala, naglasio je Branko Baričević

VIDEO

Gostujući u Dnevniku 3 HTV-a predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević rekao je kako vjeruje da Vlada dovoljno ozbiljno shvaća značaj onoga što dolazi iz Bruxellesa bez obzira na to što interpretacije mogu biti različite. 

- Vladi ostaje deset radnih dana i vjerujem da je to dovoljno vremena da se nađe rješenje kako bi se izbjegle sankcije. Kao predstavnik EK-a mogu reći da Komisija očekuje da se bezuvjetno prihvati ono što je Hrvatska potpisala - naglasio je Baričević.

Vlada pisala Komisiji: Nikada se nikoga nije tako kažnjavalo

Hrvatska Vlada poslala je Europskoj komisiji neslužbeno pismo (non paper) u kojem argumentira stavove o europskom uhidbenom nalogu zbog kojeg  EK Hrvatskoj prijeti sankcijama, piše Jutarnji list

U pismu Vlada objašnjava kako je došlo do donošenja tzv. 'Lex Perković', zašto i kako su to učinili.  Izrazili su zabrinutost najavljenim sankcijama i uskraćivanja schengenskog fonda budući da je riječ o postupcima 'koji se nikada nisu koristili protiv bilo koje države članice za ovu vrstu neusklađenosti'. 

Vlada je ponovno spomenula primjere Slovenije i Češke nad kojima se, iako su još uvijek u suprotnosti s pravnom stečevinom EU, nikakve sankcije nisu nametnule. Vlada je ponovila kako će Zakon proslijediti u Sabor te da će se on uskoro odobriti, ali da je potrebno vremensko ograničenje njegovog stupanja na snagu 15. srpnja 2014. upravo kako bi doveli zločince pred lice pravde, budući da je u planu ukidanje zastare na politička ubojstva. Time će, stoji u pismu Vlade, biti moguće da se počinitelji izvedu pred lice pravde u Hrvatskoj ili u bilo kojoj drugoj državi članici EU-a. 

- Predložene mjere dodatno insinuiraju vrlo opasne i otvorene optužbe na račun Hrvatske čime se insinuira zločinačka namjera dijela hrvatske Vlade da štiti gnjusne ubojice. Ništa ne može biti dalje od istine - stoji u pismu Vlade. 

Dodaju da su umjesto političkog dijaloga s EK osjetili bitno drugačiji pristup od strane EK u odnosu na Hrvatsku, 'uključujući i neprihvatljive javne komentare koji nisu na razini dijaloga uspostavljenog između Komisije i države članice'.

Cijelo pismo pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 248
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao