Obavijesti

News

Komentari 22

'Vlada prebacuje ovlasti da onemogući Komadinin utjecaj'

'Vlada prebacuje ovlasti  da onemogući Komadinin utjecaj'
4

Petar Škorić (HDZ) zatražio je od Vlade zaustavljanje Baldasarove inicijative da se gradovima iznad 100.000 stanovnika daju ovlasti nad zdravstvenim ustanovama koje su do sada bile pod jurisdikcijom županija

VIDEO

Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, zatražio je od Vlade zaustavljanje inicijative Ive Baldasara (SDP) da se gradovima iznad 100.000 stanovnika dodijele ovlasti nad zdravstvenim ustanovama koje su do sada bile pod  jurisdikcijom županija. Uskoro bi Baldasarov prijedlog trebao biti potvrđen kao zakon u Saboru. 

- Ova je odluka čisto političke naravi da se umanji utjecaj unutarstranačkog protivnika Zlatka Komadine, te da oduzme ovlasti u županijama u kojima ministar Bauk ne može pobijediti. Zašto Vlada u smislu decentralizacije ne prebaci agencije i ministarstva te urede državne uprave i zavode na jedinice lokalne samouprave?! - pita se Škorić.

Grad lošiji gospodar od Županije

- Prema novom prijedlogu Grad Split bi preuzeo od Županije srednje škole i Hitnu pomoć, a svi dosadašnji pokazatelji djelovanja ove vlasti pokazuju da je Grad s ovakvom vlašću u svemu lošiji gospodar od Županije. Kako Grad gospodari svojim osnovnim školstvom pokazuje sama činjenica da u 20 godina nije uspio izgraditi niti jednu osnovnu školu, dok je Županija na području grada izgradila nekoliko srednjih škola.  Problem neadekvatnog ZOO vrta rješavaju njegovim ukidanjem. Bojim se i zamisliti kako bi djelovala Hitna pomoć pod gradskom upravom – dometnuo je Škorić na konferenciji za novinare koju je upriličio zajedno s gradonačelnikom Solina Blaženkom Bobanom, te načelnikom Općine Klis Jakovom Vetmom.

Škorić smatra da je decentralizacija države poželjna, ako će se ovlasti prebacivati na gradove i županije. Dodao je kako zdravstvo i zdravstvena politika trebaju biti odvojeno od stranačkih interesa.

Nerazuman i nepripremljen prijedlog

Decentralizacija nam treba, kako s državne vlasti na lokalnu, tako i sa županijske na gradove. No, to se ne smije provoditi dekretom bez savjetovanja s lokalnom razinom. Tražimo da se zaustave ovakve nerazumne i nepripremljene prijedloge koji imaju niz otvorenih pitanja. Sve ovo traži analize i  raspravu kako bi se poboljšao sustav – kazao je Škorić.

HDZ-ovci smatraju kako je inicijativa o prebacivanju ovlasti sa županija na velike gradove prvenstveno krenula kako bi se pronašlo radnih mjesta za SDP-ovce i njihove političke partnere u ustanovama.  Do sada su županije dobivale novac za upravljanje domovima zdravlja, te za organizacije sustava hitne pomoći, lanaca ljekarni i drugih medicinskim ustanovama van bolničkog sustava. U Splitsko dalmatinskoj županiji, gdje je poslovično HDZ na vlasti,  uglavnom su te ustanove premrežene njihovim kadrovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca