Obavijesti

News

Komentari 157

'Vlada radi na zakonu koji će štititi velike kompanije u krizi'

'Vlada radi na zakonu koji će štititi velike kompanije u krizi'
1

U vladi intenzivno radimo na izradi zakona čija je svrha zaštititi sigurnost gospodarstva, pogotovo u situacijama kad se s poteškoćama susreću važne kompanije, rekla je Dalić...

VIDEO

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić u petak je kazala da Vlada priprema zakonodavni i institucionalni okvir radi pomoći sistemski važnim kompanijama koje ne mogu uredno otplaćivati svoje dugove, a s ciljem očuvanja stabilnosti domaćeg gospodarstva.

Na početku konferencije, Dalić je ponovila da je odgovornost za pronalaženje načina, modela i metoda rješavanja poslovnih poteškoća u koncernu Agrokor prije svega na upravi i vlasniku kompanije, zbog 40.000 zaposlenika Agrokora u Hrvatskoj i oko 5.000 kompanija-dobavljača koji posluju s Agrokorom i koji o njemu ovise.

"Potaknuti ovim zbivanjima i vijestima koje pratimo vezano uz Agrokor, ali ne ograničavajući se ni u kojem slučaju samo na Agrokor, već imajući u vidu da u Hrvatskoj postoji i niz drugih kompanija koje mogu potencijalno uzrokovati rizike za cjelokupni gospodarski sustav, u Vladi intenzivno radimo na pripremi zakonodavnog i institucionalnog okvira čija je svrha zaštititi stabilnost ukupnog hrvatskog gospodarstva upravo u situacijama i slučajevima kada se s poteškoćama suočavaju sistemski važne kompanije, a nisu u stanju te poteškoće same razriješiti", istaknula je, kazavši da se u izradi zakonskog prijedloga koriste iskustvima drugih država u slučaju sistemski važnih kompanija.

Prijedlog zakona koji se priprema, navela je Dalić, mogao bi se potencijalno primijeniti na bilo koju kompaniju u Hrvatskoj koja ima više od 8.000 zaposlenika, bilo samostalno ili kao grupa te koja ima više od milijardu kuna duga, koji više ne može samostalno i uredno otplaćivati.

Po njezinim riječima, tim zakonskim prijedlogom stvara se u suštini procedura koja u ograničenom vremenskom razdoblju osigurava uvjete za transformaciju kompanije uz pravedan i fer tretman svih postojećih vjerovnika.

Pritom se u toj proceduri stvaraju pravni uvjeti da se u najkraćem mogućem roku od pokretanja postupka koji bi se predvidio zakonskim prijedlogom, stvore uvjeti za isplatu dobavljača za isporučenu robu i usluge i stvore pravni uvjeti za normalno poslovanje kompanije dok traje njezino poslovno, vlasničko, financijsko i drugo restrukturiranje.

Kako je napomenula, ovaj zakonski prijedlog ne priprema se specifično za Agrokor, niti za Ivicu Todorića, no ukoliko bi situacija u Agrokoru to zahtijevala, tada bi se takav zakon primijenio i na njih.

"Izrada tog zakonskog teksta u vrlo je visokoj fazi dovršenosti. Očekujem da će po izradi i brušenju svih posljednjih detalja biti upućen u proceduru vrlo brzo", istaknula je Dalić, dodavši kako bi to razdoblje moglo biti sljedeći tjedan.

Dalić: Što je to in&out?

Predsjednik Sabora i Mosta prije nekoliko dana iznio je svoj model spašavanja Agrokora. Predložio je model "in&out".

- U trenutku kada vam se ruši kompletan gospodarski sustav ulazite, stabilizirate, konsolidirate tvrtku i nakon toga je dijelite, prodajete. A u tom slučaju, kada to napravite, hrvatske tvrtke mogu biti konkurentne, i ono što se može dogoditi je da upravo to ostane u hrvatskim rukama. Ali to je jedan od modela. Opet ću naglasiti, Vlada će biti spremna, odnosno dva politička partnera će biti spremna djelovati ukoliko slučajno dođe do te situacije- rekao je prije nekoliko dana Petrov. 

Na pitanje da li ovaj zakonski prijedlog onda isključuje model koji je predložio i za koji se zalaže Petrov, ministrica Dalić na kraju je kroz smijeh komentirala kako ona uopće ne zna što to znači.

- Što je in&out? Ja stvarno ne znam. Evo moje financijsko i ekonomsko znanje ne reagira na pitanje i model "in&out". Vi meni objasnite što to znači- rekla je novinarima Dalić. 

Dalić pomiješala kune i eure

Ministrica Dalić na konferenciji je cijelo vrijeme govorila kako će zakon obuhvatiti tvrtke s 8000 zaposlenih i milijardu kuna duga, da bi kasnije iz Vlade poslali priopćenje kako se radi o milijardu eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa