Obavijesti

News

Komentari 74

Vlada RH i banke olakšavaju otplatu kredita u 'švicarcima'

Vlada RH i banke olakšavaju otplatu kredita u 'švicarcima'
1

Vlada je odluku o produljenju roka otplate stambenih kredita donijela u dogovoru s bankama da bi se smanjila rata kredita onima koji ih plaćaju u švicarskim francima

VIDEO

Vlada će u petak s predstavnicima osam banka u Hrvatskoj potpisati memorandum kojim će se građanima, koji imaju stambene kredite u 'švicarcima', omogućiti da produže vrijeme otplate svojih kredita što će automatski značiti i manju mjesečnu ratu. Ako u roku od dvije godine švicarski franak oslabi korisnicima kredita omogućit će se smanjenje roka otplate. Taj posao banke će obaviti bez naknade, a s javno-bilježničkom komorom dogovoreno je da trošak solemnizacije dodataka ugovorima budu minimalan. Taj posao stajat će 280 do 300 kuna plus PDV umjesto dosadašnjih 2000 do 3000 kuna, izvijestila je premijerka Kosor.

- Rekordni tečaj švicarskog franka negativno je utjecao na redovitu otplatu rata i mnoge građane doveo u situaciju tjeskobe. Namjera ovog memoranduma je da olakšati položaj obitelji koje imaju kredite u toj valuti - kazala je Kosor. Od ukupnog broja odobrenih stambenih kredita njih više od trećine je u švicarskim francima.

U Vladi kažu da će se produljenje rokova otplate odnositi na sve stambene kredite primjerice i na one u eurima, a anuiteti će se u dogovoru s bankama prilagoditi platežnoj moći dužnika. Rok otplate stambenog kredita može biti naviše 40 godina, odnosno do 75. godine života dužnika. Banke se ne ograničava da po vlastitoj procjeni i u okviru propisa omoguće i duži rok otplate.

Mladineo više nije ravnatelj Porezne uprave

Na zatvorenoj sjednici Vlada je razriješila Ivicu Mladinea dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu financija i ravnatelja Porezne uprave i to na vlasiti zahtjev. Na tu dužnost imenovala je Josipa Lozančića. Dužnosti je razriješen i Kruno Kovačević, a umjesto njega glavni državni inspektor biti će Robert Markt. Na prijedlog Upravnog vijeća Agencije za upravljanje državnom imovinom Vlada je na osobni zahtjev razriješila dosadašnju ravnateljicu Ivu Gali i na njezino mjesto imenovala Tomislava Bobana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...