Obavijesti

News

Komentari 7

Plenković: 'Ponavljamo, bitno je da u ovakvoj krizi svi akteri djeluju solidarno i odgovorno'

Plenković: 'Ponavljamo, bitno je da u ovakvoj krizi svi akteri djeluju solidarno i odgovorno'

Na dnevnom redu je, između ostalog, uredba o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, o dopuni Zakona o šumama, kao i konačni prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika

VIDEO

Nakon jutrošnjeg otvorenja novog kongresnog centra na Vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman te potpisivanja ugovora iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost za dionicu Vc koridora te novi putnički terminal zračne luke Split, kao i za elektrifikaciju i ozelenjavanje sustava prihvata i otpreme zrakoplova zračne luke Zadar, sva tri projekta ukupne vrijednosti 76,5 milijuna eura, premijer Andrej Plenković predsjeda i sjednicom Vlade. 

Rast inflacije: 'Ponavljamo da je u ovakvoj krizi važno da svi akteri djeluju odgovorno i solidarno'

- Vidjeli smo podatke o rastu BDP-a, 10. kvartal za redom raste, to je pokazatelj brzine oporavka i potvrda da su mjere u krizi bile pravodobne, sveobuhvatne i omogućile rast gospodarstva. Primili smo i na znanje priopćenje DZS-a koje pokazuje da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u kolovozu u prosjeku više 7,8 posto u odnosu na kolovoz 2022.  To je nešto veći postotak rasta inflacije od prošlog mjeseca, a najviše je potaknut rastom cijena hrane, pića, duhana, kao i usluga. Mi smo limitirali cijene plina, struje, naftni derivati su najniži u odnosu na druge zemlje i zato još jednom ponavljamo da je u ovakvoj krizi važno da svi akteri i subjekti djeluju odgovorno i solidarno. Ne čini nam se prihvatljivim da se dižu troškovi i cijene bez odgovarajućeg rasta inputa. Moramo učiniti dodatne napore da se taj postotak inflacije smanjuje u idućim mjesecima, osobito sa smanjenim intenzitetom turističke sezone - poručio je na početku.

Osvrnuo se i na jučerašnji Međunarodni dan nestalih u Domovinskom ratu.

- Stalno se otkrivaju novi nestali i taj proces na kojem intenzivno radimo je trajna zadaća Vlade i mi ćemo učiniti napore da se rasvijetli sudbina svake od 1806 nestalih osoba za kojima se još traga - rekao je. 

Još uvijek su i svježe uspomene na poginule vatrogasce, dodao je, prije 16 godina na Kornatima.

O presudi Europskog suda za ljudska prava: 'Protiv smo politike nametanja...'

Komentirao je i presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu Slaven Kovačević. 

- Primili smo na znanje ovu presudu, ali ponavljamo da ćemo se zauzimati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost  konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u BiH, protiv smo politike i prakse nametanja hrvatskom narodu drugih predstavnika u najviša tijela, a to se opetovano ponavlja s izborom članova Predsjedništva i to već četiri puta u zadnjih 16 godina. Smatramo da je to jako loše - kazao je. 

Početak nove školske godine

Premijer je uoči početka nove školske godine od ponedjeljka poželio sreću svim učenicima, njihovim obiteljima te obrazovnim djelatnicima.

- Želim im poticajno okružje te puno veselja, znanja i igre. Mi smo u našem mandatu stvorili tri važne pretpostavke koje pomažu našim obiteljima, a to su besplatan prijevoz učenika, besplatni udžbenici i obrok. Dakle, nema više gladne djece u školama. To je 308.000 učenika, 70 milijuna eura godišnje, za besplatne udžbenike 20,5 milijuna eura te besplatni prijevoz skoro 69 milijuna eura godišnje - podsjetio je najavivši kako će na današnjoj sjednici Vlada donijeti i odluku o dodatnom ulaganju od milijardu eura u obrazovnu infrastrukturu. 

- 1,7 milijardi eura ulaganje će biti u sljedećih nekoliko godina u obrazovnu infrastrukturu - dodao je. 

Uspostava Hitne medicinske helikopterske službe

Najavio je i kako je na sjednici bitna odluka koju su najavljivali i u svom predizbornom programu, a to je uspostava Hitne medicinske helikopterske službe.

- Uspostavit će se u četiri centra - Split, Rijeka, Osijek i Zagreb. U Osijeku i Zagrebu tijekom dana, u Splitu i Rijeci tijekom 24 sata. To je velika nova kvaliteta za zaštitu pacijenata - najavio je. 

Na dnevnom redu je, između ostalog, uredba o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju te uredba o dopuni Zakona o šumama, kao i konačni prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Uz to, Vlada će donijeti i Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030. te Program potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti