Obavijesti

News

Komentari 0

Vlada šalje pomoć Ukrajini te daje suglasnost za otvaranje istrage o situaciji u toj zemlji

Vlada šalje pomoć Ukrajini te daje suglasnost za otvaranje istrage o situaciji u toj zemlji

Vlada će usvojiti i Smjernice politike državnih potpora za razdoblje 2022. – 2024. i dati suglasnost na povećanje alokacije sredstava radi provedbe programa za poduzetnike na području Grada Petrinje

VIDEO

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH u petak je odluka o davanju suglasnosti za upućivanje zahtjeva tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za otvaranje istrage o situaciji u Ukrajini, te odluka o upućivanju žurne pomoći Ukrajini u medicinskim kompletima i opremi.

Vlada će usvojiti i Smjernice politike državnih potpora za razdoblje 2022. – 2024. i dati suglasnost na povećanje alokacije sredstava radi provedbe programa za poduzetnike na području Grada Petrinje.

PRATITE UŽIVO:

- Najprije da u ime Vlade osudim ovaj strašan zločin koji se dogodio u Kramatorsku. Brutalni dokaz agresije na Ukrajinu koji najoštrije osuđujemo - rekao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković. 

- Posebno mi je drago da smo posjetili Sisak, dva velika gradilišta - na mostu preko rijeke Odre i dionica autoceste A11. Mi ćemo ovaj prvi projekt dovršiti do ljeta, a za dvije godine će biti funkcionalna autocesta koja će biti žila kucavica - istaknuo je.
Čestitao je Tomislavu Žigmanovu koji je izabran u Skupštinu Srbije.

- Dobro je da Hrvatska ima svog predstavnika - rekao je. 

Osvrnuo se na ukidanje epidemioloških mjera.

- Praktički smo sada u situaciji da osim posebnih režima u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te preporuku o nošenju maski polako dolazimo u situaciju da se život vraća u normalni tijek. Treba zadržati oprez, Covid je još tu, nažalost i dalje imamo ljude koji umiru, no činjenica da je omikron manje opasan, stoga smo donijeli ove odluke - rekao je. 

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević izvijestio je o aktivnostima poslijepotresne obnove na Banovini.

'Presuda koja se tiče malene Madine još je jedan dokaz da je vrijeme za prijevremene izbore'
'Presuda koja se tiče malene Madine još je jedan dokaz da je vrijeme za prijevremene izbore'

- Ugovorena je izgradnja 168 zamjenskih obiteljskih kuća s 11 izvođača u iznosu od 145 milijuna kuna s PDV-om. 52 ugovora su potisana, na 17 gradlišta se izvode radovi, a na 17 se priprema teren za početak izgradnje - rekao je.

Nekonstrukcijski je obnovljeno, dodao je, 2069 obiteljskih kuća. Na 906 se radovi izvode.

- 44.000 kuna je prosječna vrijednost nekonstrukcijske obnove - rekao je.

Istaknuo je i kako se radi na projektnoj dokumentaciji za izgradnju 222 višestambene i poslovne zgrade.

- Izabrani su izvođači radova za 10 zgrada vrijednosti 143 milijuna kuna - rekao je.

'Prijedlog rekonstrukcije Vlade ćemo imati nakon Uskrsa. Premijer će sve reći za koji dan'
'Prijedlog rekonstrukcije Vlade ćemo imati nakon Uskrsa. Premijer će sve reći za koji dan'

Popuštanjem mjera ne smijemo popustiti u oprezu, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš. 

- Zaposlenici u zdravstvenom sustavu će se testirati najmanje jednom tjedno, za pacijente koji idu na hospitalizaciju ili preglede na kojima se širi aerosol ostaju ista pravila, a u sustavu socijalne skrbi mjere će se odnosit na ustanove koje skrbe o korisnicima stacionarnih usluga - najavio je Beroš novost.

Pomoć Ukrajini

Vlada je usvojila odluku o upućivanju žurne pomoći Ukrajini u medicinskim kompletima te opreme prema potrebama koje je uputila Lvivska regionalna organizacija Ukrajinskog društva za zaštitu povijesnih i kulturnih spomenika.

- S obzirom na kontinuiranu prijetnju od različitih ugroza na pokretnoj i nepokretnoj kulturnoj baštini grada Lvova u Ukrajini, a slijedom online sastanka s Ukrajinskim društvom za zaštitu povijesnih i kulturnih spomenika, ovlaštenim od strane Oblasne administracije za zaštitu kulturne baštine, koji su organizirali hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić i Ministarstvo kulture i medija 15. ožujka 2022., ukrajinski muzealci su zatražili pomoć oko osiguranja i evakuacije pokretne i nepokretne kulturne baštine - pojasnio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tako šaljemo 32 komada aluminskih kutija, 100 vatrogasnih aparata, zaštitne folije, kartonske kutije i ploče, 27 mobitela, devet laptopa, 20 monitora, 20 slušalica... te 2000 kompleta medicinske prve pomoći. Ukupna vrijednost pomoći je 1,5 milijuna kuna.

Vlada je dala suglasnost i za upućivanje zahtjeva tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za otvaranje istrage o situaciji u Ukrajini.

- Vlada je jasno izrazila solidarnost i podršku Ukrajini. Hrvatska kao zemlja koja je prošla ratna razaranja, vrlo dobro razumije situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi. Počinitelji tih kaznenih djela moraju biti procesuirani. Stoga ćemo kao stranka Rimskog statuta uputiti tužitelju Međunarodnog kaznenog suda zahtjev da se otvori istraga u Ukrajini, ne samo za posljednja stradanja, nego da se istraže sve situacije za koje postoji sumnja teških zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina od 21. studenog 2013. do danas - rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica dodavši kako je 39 država uputilo zahtjev.

Nikol • Sad

Uskoro više...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a