Obavijesti

News

Komentari 2

'Presuda koja se tiče malene Madine još je jedan dokaz da je vrijeme za prijevremene izbore'

'Presuda koja se tiče malene Madine još je jedan dokaz da je vrijeme za prijevremene izbore'

Presuda se odnosi na odgovornost RH, no odgovornost za zlodjela počinjena prema Madini i njenoj obitelji ne mogu pasti na leđa čitave Republike. Imena moramo izgovoriti na glas, poručuje zastupnica Kekin

VIDEO

Apelirali smo na Vladu da ne podnosi žalbu na prvostupanjsku presudu i da barem na taj način prestane sa višegodišnjim iživljavanjem nad Madininom obitelji, ali nisu nas poslušali.  Sad je gotovo, pravda je spora, ali dostižna kad dolazi s europskih sudova, poručila je Ivana Kekin, zastupnica Zeleno-lijevog bloka, komentirajući za saborskom govornicom odbijanje žalbe koju je podnijela Hrvatska na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju pogibije Madine Hussiny. 

Kekin je podsjetila kako je šestogodišnju djevojčicu u noći 21. studenog 2017. usmrtio teretni vlak nakon što je sa svojom obitelji bila nezakonito protjerana iz RH, a koja joj nije htjela niti zaprimiti zahtjev za azil. 

Odbijanjem žalbe još je jednom potvrđena presuda da je Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život, nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im nakon svega toga onemogućavala pristup odvjetnici. 

Europski sud odbio je zahtjev Hrvatske o slučaju Madine (6): Poginula u naletu vlaka 2017.
Europski sud odbio je zahtjev Hrvatske o slučaju Madine (6): Poginula u naletu vlaka 2017.

'Odgovornost za zlodjela ne mogu pasti na leđa čitave RH'

Presuda se odnosi na odgovornost Republike Hrvatske, no Kekin naglašava kako odgovornost za zlodjela počinjena prema Madini i njenoj obitelji ne mogu pasti na leđa čitave Republike. 

-  Ova presuda zasigurno nije usmjerena protiv svih onih koji su predano pomagali obitelji da dokaže osmišljeno, sustavno i organizirano zataškavanje zločina. Republiku, kojoj je konačno presuđeno u Strasbourgu ne čine svi oni aktivisti koji su pomagali obitelji, a koji su od strane te iste Republike pozivani na razgovore, ne čini ju ni odvjetnica Bezbradica Jelavić kojoj je policija pokušavala namontirati lažnu optužnicu za krivotvorenje dokumenta, ni branitelj Dragan Umičević, kojeg je Visoki prekršajni sud, unatoč presudi Europskog suda, zbog pomaganja osudio na sramotnu novčanu kaznu u visini od 60.000 kuna. Ne čine ju ni svi oni građani koji su u 24 sata skupili taj novac i uplatili ih u Državni proračun, ni bivša pučka pravobraniteljica koja je bez obzira na političke pritiske ustrajala istraživati ovaj predmet, ni troje sudaca Ustavnog suda, koji se nisu složili s većinom svojih kolega da u slučaju smrti Madine nema povrede ljudskih prava, ni novinari koji nisu dozvolili da ovaj zločin padne u zaborav, kao niti oni policajci i policajke koji ne pristaju na zlostavljanje migranata na našim granicama - istaknula je zastupnica naglasivši kako se jako dobro zna tko čini Republiku osuđenu u Strasbourgu. 

'Presuda koja se tiče malene Madine još je jedan dokaz da je vrijeme za prijevremene izbore'

- I ta imena moramo izgovoriti na glas - ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik uprave za granicu Zoran Ničeno, državna tajnica Terezija Gras.  Ovo je presuda protiv svih onih koji su u policiji brisali i prikrivali snimke nadzornih kamera, protiv pripadnika pravosudnih tijela koja nisu imala hrabrosti provoditi istragu ili su odbacivali pokušaje Madinine obitelji da nađe pravdu - dodala je Kekin. 

Božinović o presudi za slučaj Madine: Ostavka nije na stolu
Božinović o presudi za slučaj Madine: Ostavka nije na stolu

U sljedećih šest mjeseci RH mora provesti presudu, istražiti i procesuirati odgovorne za ovu ljudsku tragediju i nacionalnu sramotu, istaknula je. 

- No jasno je da ova Republika, dok njome vlada HDZ, nije dorasla tom zadatku - poručila je dodavši kako od premijera Andreja Plenkovića više ne očekuju ništa, ni smjene, ni ostavke ni rekonstrukcije. 

 - Samo strpljivo čekamo da sukladno saborskoj proceduri na dnevni red dođe oporbena točka raspisivanja prijevremenih izbora. Presuda koja se tiče male Madine još je jedan dokaz da je vrijeme za prijevremene izbore - zaključila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.