Obavijesti

News

Komentari 107

Grčić: Zaokret će biti 2014. godine, zaposlenost će rasti

Grčić: Zaokret će biti 2014. godine, zaposlenost će rasti
3

Vlada je usvojila Zakon o zaštiti prirode, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o obavljanju geodetske djelatnosti te Zakon o akreditaciji na sjednici u četvrtak

VIDEO

Vlada će na današnjoj sjednici, uz ostalo, usvojiti Prijedlog ekonomskog programa Republike Hrvatske 2013. Prijedlog donosi okvir i ciljeve Europske politike, makroekonomski okvir, fiskalnu politiku i strukturne reforme. 

Premijer: Moramo radom uvjeriti birače da zaslužujemo povjerenje

- Iza nas su prvi izbori za Europski parlament, čestitam Arsenu Bauku. Inače bi odaziv bio 15 posto, a ovako je 20 posto. Na nama je da radom i rezultatima, ne poziranjem i slanjem praznih poruka, uvjerimo da zaslužujemo njihovo povjerenje. Kupari, Plomin, Brijuni, to su stvari čijom realizacijom ne bi smjelo stati više ništa - rekao je premijer Milanović na početku sjednice Vlade.

Vlada je usvojila Zakon o zaštiti prirode, Zakon o kaznenom postupku, Zakon o obavljanju geodetske djelatnosti te Zakon o akreditaciji. Riječ je o usklađivanju s Europskom unijom. Ministar Zmajlović istaknuo je kako se Zakonom o zaštiti prirode jasno određuju zaštićena područja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ključni cilj je zaustaviti daljnji rast duga"

- Hrvatska će biti u obvezi pripremiti ovakav dokument svake godine nakon ulaska u Europsku uniju. Nastavak pretpristupnog ekonomskog programa izrađivali smo svake godine. Naime, europski semestar bazira se na koordinaciji ekonomskih politika svih zemalja članica. Tiče se reformi i gospodarskog programa, što su ključne smjernice provedbe reforme. Tu je pokazano da se ekonomski program sastoji od makroekonomskog dijela i nacionalnog - rekao je Branko Grčić. Dodao je kako Vlada nije odstupila od smjernica.

Istaknuo je kako će u 2014. godini doći do zaokreta te da će zaposlenost početi rasti.

- U prilog tome možda govore neki zadnji podaci da u ovom procesu restrukturiranja ipak imamo preko 30 posto više novog zapošljavanja sa zavoda nego je to bilo lani, a ne smijemo zanemariti raniji početak sezone. S jedne strane opadanje zaposlenosti, ali s druge strane imamo i nove projekte koji zapošljavaju nove ljude - rekao je. 

- Što se tiče javnog duga, ključni cilj je zaustaviti daljnji rast. Važno je i promicanje raste i konkurentnosti te modernizacija javne uprave. Dugoročni ciljevi sadržani su u europskoj strategiji 2020. - dodao je Grčić.

Milanović: Moramo pročešljati sve da ne bi bilo kršenja zakona

Vesna Pusić istaknula je kako će se europski program raditi svaki dan. Zoran Milanović kazao je kako se potrošnja treba kontrolirati te da se trebaju donositi odluke na vrijeme. Istaknuo je kako je to ono što ovu Vladu razlikuje od prošlih Vlada.

- Vidio sam da Povjerenstvo striktno provodi zakon, da su neki članovi Vlade i zamjenici prekršili zakon jer su u NO - to nije sukob interesa, ali je kršenje zakona, pa ćemo morati pročešljati da vidimo ima li toga još, jer Povjerenstvo će određivati globe. To je li netko član dva ili tri Nadzorna odbora nije sukob interesa, ali takve je kriterije zakon postavio, morat ćemo ih pročešljati. Po striktnom tumačenju zakona - to je prekršaj. Je li to dobar zakon, to je drugo pitanje - rekao je premijer.

- Zakon o strateškim investicijama i Zakon o ugljikovodicima važan je zbog istraživanja plina u Jadrana. Takvi su zakoni drugačiji od općih zakona koji definiraju područje koncesija. Ovo su lex specijalis - može se razlikovati od općeg zakona o koncesijama, dok nije protuustavan može biti drugačiji od općeg zakona. Zato se i donosi posebni zakon jer želimo nešto urediti. Ljudi stanu i kažu, to je protivno ovom i onom zakonu - da, jest, zato ga i donosimo. Lex specialis je tu da bi bilo drugačije - dodao je Milanović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a