Obavijesti

News

Komentari 10

Plenković: 'Glavna tema je 4. paket mjera. Djelujemo tako da svi prođu sa što manje rizika'

Plenković: 'Glavna tema je 4. paket mjera. Djelujemo tako da svi prođu sa što manje rizika'

Premijer Andrej Plenković obratio se na početku sjednice Vlade na kojoj je glavna tema četvrti paket mjera

VIDEO

Ovo je bitan tjedan, sutra će Sabor izglasati pet zakona koji su bitni za ispunjavanje našeg predizbornog programa - imamo zdravstvene zakone, Zakon o trgovini koji regulira samo 16 radnih nedjelja, a kojim smo napravili balans između privatnog i poslovnog života, Zakon o PDV-u kojim nastavljamo s najnižom stopom za isporuku plina, sječke, drva za ogrjev, brikete i pelete te Zakon o doprinosima koji ide in favorem umirovljenicima, istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade. 

PRATITE UŽIVO: 

Glavna i ključna tema, naveo je Plenković, odnosi se na 4. paket mjera za zaštitu građana i gospodarstva od krize. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kao odgovorna Vlada koja vodi računa o društvenoj solidarnosti i redistribuciji sredstava koja se prikupe od poreznih obveznika, djelujemo da se održi socijalna kohezija te da svi prođu sa što manje rizika i da svi ostanu na nogama - rekao je. 

Ministri o mjerama Vlade: 'Sve činimo za građane, očekujemo i pad inflacije i cijena ove godine'
Ministri o mjerama Vlade: 'Sve činimo za građane, očekujemo i pad inflacije i cijena ove godine'

Podsjetio je i na Covid krizu te kako je ovo već treća godina politike državnog intervencionizma.

- Kad zbrojimo sve pakete, vrijedni su 6,8 milijardi eura i to govori o odgovornosti i ozbiljnosti ove Vlade - istaknuo je te podsjetio što sve donosi novi, četvrti paket mjera. 

- Poruka je vrlo jasna - rekao je Plenković te ponovio kako je bitno zadržati socijalnu koheziju i pobrinuti se da svi prođu kroz krizu. 

Obnova: 'Raspisuje se javna nabava za izvođačima radova za izgradnju 21 zamjenske kuće, nabavljamo mobilne kuće, kupujemo nekretnine, uređujemo stanove u vlasništvu RH...'

Ministar graditeljstva Branko Bačić izvijestio je o aktivnostima u segmentu poslijepotresne obnove. 

- Idući ponedjeljak se raspisuje nabava za izgradnju 21 zamjenskih obiteljskih kuća - 14 na području zagrebačkog potresa na području Markuševca i Čučerja i sedam na području Krapinsko-zagorske županije ukupne vrijednosti radova 2,5 milijuna eura. Na području Zagreba, Donjeg Grada, idemo u nabavu devet višestambenih zgrada, čija je vrijednost obnove tri milijuna eura - naveo je. 

U tijeku je i nabava 500 mobilnih drvenih kuća za privremeni smještaj građana koji su u kontejnerima, a radi se i na izboru izvođača za nekonstrukcijsku i energetsku obnovu 211 obiteljskih kuća te četiri višestambene zgrade s 56 stanova na području Sisačko-moslavačke županije, dodao je.

 - Čitavo to vrijeme je APN u postupku otkupa nekretnina, prije svega kuća i stanova na području Banovine, u ovom trenutku se radi procjena na 72 nekretnine, a na 18 je procjena izvršena. Sada krećemo u postupak kupnje tih nekretnina. Ujedno, ponajprije za stambeno zbrinjavanje na području zagrebačkog potresa, tvrtka Državne nekretnine obnavlja i uređuje i oprema stanove u vlasništvu RH i u ovom trenutku je obnovljeno 40 stanova i mi ćemo kroz idućih 10-ak tjedana uručiti ključeve sugrađanima koji moraju izaći iz svojih kuća kako bi se mogle obnoviti - poručio je Bačić. 

Naveo je i kako je do danas zaprimljeno zahtjeva za povratom sredstava u iznosu 550 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, što je 55 posto ukupne alokacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!