Obavijesti

News

Komentari 10

Vlada veliki interes: 'Škola za život ima previše nejasnoća'

Vlada veliki interes: 'Škola za život ima previše nejasnoća'

Za eksperimentalnu obrazovnu reformu prijavilo se 215 škola, no ravnatelji ističu i brojne probleme. U Ministarstvu znanosti do kraja će tjedna objaviti koje će škole sudjelovati u programu

VIDEO

Najvažnije je da naše škole uvedemo u 21. stoljeće tako da učenici budu konkurentni svojim kolegama u EU, ali i globalno. Nastavak kurikularne reforme definitivno je nužnost, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja te njena pomoćnica Lidija Kralj predstavile su rezultate Javnog poziva školama za podnošenje zahtjeva za izvođenje eksperimentalnog programa “Škola za život”. Na program su se prijavile 143 matične i 231 područna osnovna škola te 72 srednje škole.

- U puni eksperimentalni program možemo uključiti najviše 50 osnovnih i 30 srednjih škola, a dobili smo triput više prijava. Sve su prijave kvalitetne i sad je slatka briga kako od tih prijava izabrati 70-ak škola koje ulaze u puni opseg eksperimentalnog programa - rekla je ministrica.

Eksperimentalni program provodit će se u 1. i 5. razredu osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. će se razredu dodati još predmeti biologija, kemija i fizika. U srednjim školama provodit će se u 1. razredu gimnazije u svim predmetima te u 1. razredu četverogodišnjih strukovnih škola u obrazovnim predmetima. Do kraja tjedna će objaviti koje su škole izabrane za provedbu programa. Kriteriji za odabir škola su ispunjenost uvjeta, geografska pokrivenost, veličina škola, škole u urbanim i ruralnim sredinama te motivacija za sudjelovanje u eksperimentalnoj provedbi.

- Kurikularna reforma znači lakše torbe, rješavanje problema u svijetu tehnologije te školu za život umjesto bubanja činjenica - rekla je ministrica Blaženka Divjak.

'Nisu dobro postavljeni zadaci i ciljevi'

Cilj eksperimentalnog programa je provjera primjenjivosti novih kurikuluma i oblika metoda rada, no mnoge škole su ipak odlučile preskočiti mogućnost prijave.

- Informirali smo se iz različitih izvora, i prema našim saznanjima program ima još mnogo neriješenih pitanja. Ne zna se što će biti s udžbenicima, kakvi će biti radni zadaci, edukacija učitelja nije još definirana, kad i kako će se provesti niti hoće li biti plaćena. Nisu dobro postavljeni svi zadaci i ciljevi, te smo se ipak odlučili preskočiti ovo eksperimentalno provođenje reforme - rekla je Dijana Kopčić, ravnateljica Osnovne škole Bartola Kašića iz Zagreba.

Ni Graditeljska tehnička škola iz Zagreba nije se prijavila, no njima su problem predstavljali predmeti koji su ovim eksperimentalnim provođenjem obuhvaćeni.

- U ovom krugu obuhvaćeni su samo opći predmeti, pa bi prvaši dogodine samo hrvatski, etiku, fiziku i druge opće predmete učili po novom planu, a strukovni predmeti bi se nastavili predavati ‘po starom’ - rekla je ravnateljica te škole Dinka Džeko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca