Obavijesti

News

Komentari 20

'Vladajući odugovlače s našom referendumskom inicijativom'

'Vladajući odugovlače s našom referendumskom inicijativom'
1

Vlada ni nakon mjesec dana nije uspjela donijeti odluku da se potpisi pošalju na prebrojavanje. Oni opstruiraju referendumsku incijativu i ne poštuju volju više od 400.000 birača koji žele referendum, kažu

VIDEO

Iz Građanske inicijative (GI) "Narod odlučuje" izrazili su u ponedjeljak zabrinutost da Vlada odugovlači s njihovom referendumskom inicijativom jer još nije odlučila poslati Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) referendumske potpise na prebrojavanje i provjeru vjerodostojnosti.

- Vlada ni nakon mjesec dana nije uspjela donijeti odluku da se potpisi pošalju na prebrojavanje, pa izražavamo bojazan da oni odugovlače i opstruiraju referendumsku incijativu i ne poštuju volju više od 400.000 birača koji žele referendum - rekao je na konferenciji za novinare ispred zgrade DIP-a član GI Luka Mlinarić.

"Narod odlučuje" je zatražio prebrojavanje glasova od DIP-a kao nepristranog i neovisnog tijela, pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije da za referendume mora biti zaduženo neovisno tijelo. 

- Tamo gdje nema dugogodišnje tradicije nepristranosti upravnih vlasti u izbornim pitanjima moraju biti uspostavljene neovisne izborne komisije na svim razinama, od nacionalne razine do biračkih mjesta, a kod nas je to neovisno i nepristrano tijelo DIP - kazao je Mlinarić.

Na podsjećanje na priopćenje DIP-a u kojem se kaže da on ne sudjeluje u predrefrendumskom postupku, već tek nakon potpisivanja referenduma, Mlinarić je izrazio čuđenje nad takvom izjavom.

- U Zakonu o referendumu nigdje nije napomenuto koje tijelo obavlja sve predrefendumske procese, i to je manjkavost zakona. Stoga smatramo da taj posao treba obavljati DIP kao neovisno i nepristrano tijelo, a ne Vlada, odnosno Ministarstvo uprave, koji su taj proces do sada kompromitirali svojim postupcima, izjavama i ponašanjem - kaže Mlinarić.

Znamo da je veliki posao prebrojavati tolike potpise, ali članovi GI su u dva tjedna prebrojali sve potpise i utvrdili točan broj, pa vjerujemo da tijela poput DIP-a koja imaju resurse i kapacitete, mogu to obaviti u što kraćem roku, dodao je.

Mlinarić je ponovio da su referendum i svi prijedlozi Inicijative potpunosti u skladu s modernim europskim demokratskim standardima, posebno s prijedlogom Venecijanske komisije da za organiziranje referenduma mora biti zaduženo neovisno tijelo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa