Obavijesti

News

Komentari 93

Vođa separatista priznao: Da, imali smo protuzračne rakete

Vođa separatista priznao: Da, imali smo protuzračne rakete
6

Aleksandar Hodakovski krivnju za tragediju zrakoplova vidi u vlasti u Kijevu jer su, kako je rekao, isprovocirali raketni napad u kojem je pogođen i malezijski avion

VIDEO

Aleksandar Hodakovski, jedan od glavnih vođa proruskih pobunjenika u Ukrajini u srijedu je potvrdio u ekskluzivnom razgovoru za Reuters da separatisti posjeduju protuzračne rakete za koje Washington tvrdi da su korišteni u rušenju malezijskog zrakoplova s 298 putnika.

Hodakovski, inače zapovjednik bataljuna Vostok, prvi put je, nakon rušenja zrakoplova prošli četvrtak u Ukrajini, priznao da su pobunjenici posjedovali raketni sustav BUK. Također je kazao da je moguće da je BUK stigao iz Rusije i da je vraćen natrag kako bi se otklonili tragovi da je bio na ukrajinskom području.

Znam da je BUK stigao iz Luganska i rečeno mi je da stiže pod zastavom Narodne Republike Lugansk. Mislim da su ga poslali natrag,  kazao je Hodakovski

Prije rušenja malezijskog zrakoplova pobunjenici su se hvalili posjedovanjem sustava BUK, no nakon nesreće glavna pobunjenička skupina u takozvanoj Narodnoj republici Donjeck ponavljala je da ona ne posjeduje takvo oružje, podsjeća Reuters.

- Znam da je BUK stigao iz Luganska i rečeno mi je da stiže pod zastavom Narodne Republike Lugansk. Mislim da su ga poslali natrag - kazao je Hodakovski. 

Ističe da je Ukrajina imala dokaze da 'dobrovoljački borci', greškom Rusije, imaju tu tehnologiju.

- Znali su za BUK i znali su da će biti raspoređen u tom području, ali su isprovocirali korištenje tog oružja protiv zrakoplova koji je prevozio civile - dodao je.

'Kijev je kriv, oni su isprovocirali raketni napad'

Krivnju za tragediju zrakoplova stoga vidi u vlastima u Kijevu jer su, kako je rekao, isprovocirali raketni napad u kojem je pogođen i zrakoplov na letu MH17 iz Amsterdama za Kuala Lumpur.

Kijev je namjerno krenuo u zračni napad u tom području, znajući da su projektili spremni.

Hodakovski, bivši zapovjednik protuterorističke jedinice "Alfa" u Donjecku, tvrdi da njegova postrojba nije nikada posjedovala BUK, no mogla ga je imati neka druga pobunjenička formacija.

'Neću reći jesu li Rusi dali to oružje'

 Da ja želim BUK i da mi ga netko nudi, ne bih to odbio. No, ne bih ga upotrijebio protiv nekoga tko ne predstavlja prijetnju, kaže Hodakovski

Također je bio suzdržan oko porijekla tog oružja.

- Neću reći da su Rusi dali to oružje ili da ga nisu dali. Rusija ga je možda ponudila na zahtjev neke potpuno lokalne inicijative. Da ja želim BUK i da mi ga netko nudi, ne bih to odbio. No ne bih ga upotrijebio protiv nekoga tko ne predstavlja prijetnju. Upotrijebio bih ga jedino ako sam pod zračnim napadom, kako bi zaštitio ljudske živote - rekao je Hodakovski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 93
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu