Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
72 komentara

Vođa vehabija u Bosni pozvao mladiće da se pridruže ISIL-u?

Bilal Bosnić izjavio je u svome predavanju da samo "istina i islamska država opstaju". U džihadu u Siriji je do sada ratovalo otprilike 50 mladića iz BiH

YouTube
Video: YouTube
72 komentara

Jedan od vođa vehabija iz BiH, Bilal Bosnić navodno je uputio poziv mladim muslimanima da se pridruže Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL) u džihadu. U videosnimci njegova posljednjeg predavanja sljedbenicima s Cazinske krajine Bosnić je rekao da "istina i islamska država opstaju". 

- To nije rekao Bilal, rekli su oni koji su je (IS) utemeljili i koji su za tu stvar dali svoje živote i svoje kosti. Ta stvar opstaje i pored tolikih napada onih koji su zbunjeni i onih koji nisu zbunjeni nego se bore protiv istine, Bosnićeve riječi prenio je Dnevni avaz. 

Bosnić je za Avaz rekao da on to zapravo nije rekao i da mu je predavanje krivo interpretirano.

Poznato je da su bosanske vehabijske zajednice podijeljene kada je riječ o ISIL-u. Vođa druge vehabijske zajednice iz Brčkog, Nusret Imamović, otišao je kao dragovoljac u Siriju i tamo se bori za organizaciju Džabat al-Nusra. Ta organizacija bliska je Al-Qaidi, ali obje organizacije ograđuju se od zvjerskih zločina ISIL-a. Procjenjuje se da je u Siriji do sada ratovalo pedesetak mladića iz BiH.

Parlament BiH je u lipnju donio zakon kojim se sudjelovanje građana BiH u oružanim sukobima u inozemstvu, pa čak i poticaje na takve aktivnosti, tretira kao kazneno djelo za što je moguće dobiti do deset godina zatvora.

Za sada po tom zakonu nitko nije procesuiran. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message