Obavijesti

News

Komentari 46

Vojna tajna: Titovu divljač s Brijuna doveli u Maršalku

Vojna tajna: Titovu divljač s Brijuna doveli u Maršalku
1

Nikada nije razjašnjeno zašto je vojska lopatare s Brijuna doselila u Zagreb. S brijunskog ih je otočja 30. studenog 2007. dovezao general Josip Lucić

VIDEO

U dvorištu zagrebačke vojarne Croatia, poznatije kao Maršalka (u Jugoslaviji joj je ime bilo Kasarna maršal Tito), osim stožera MORH-a smješten je veliki gater s cijelim krdom jelena lopatara, koji ondje žive već sedam godina. S brijunskog ih je otočja 30. studenog 2007. dovezao general Josip Lucić, tadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga. Uredio im je hranilište i pojilište.

Životinje su ogradili visokom ogradom, no naš izvor, dugogodišnji zaposlenik vojarne, priča nam da je pokoji nestašniji lopatar znao preskočiti ogradu i došetati blizu zgrada u kojima su vojnici ili bi skočio na neki od parkiranih automobila. Jelene se ponekad znalo vidjeti i kako brste raslinje oko zgrada ministarstva u neposrednoj blizini smetlišta Jakuševac. Lucić je krajem 2007. iz još nepoznatih razloga naredio da vojnim transportom s Brijuna u vojarnu dopreme deset grla, dva mužjaka, pet ženki i tri mladunca, čiji je broj danas, sedam godina poslije, zbog parenja popeo na 30 komada.

Kako su i zbog čega tu divljač dopremili u vojarnu, godinama nikome nije posve jasno. No prije nekoliko tjedana donesen je žurni prijedlog izmještanja divljači. Točnije, 11. prosinca 2013. iz kabineta ministra obrane Ante Kotromanovića upućen je zahtjev Državnom uredu za upravljanje imovinom. Pod nazivom “Prijedlog za izmještanje jelena lopatara iz Administrativnog sjedišta vojarne Croatia” navodi se kako je početkom 2008. za njihov smještaj dobiveno Rješenje Ministarstva poljoprivrede i dozvola da se objekti za uzgoj i držanje jelena vojarne Croatia upišu u Upisnik pri Upravi za veterinarstvo.

U dopisu se traži njihovo hitno izmještanje zbog sve većeg broja, ali i zato što se MORH-ovo sjedište vraća na Krešimirov trg. To bez kompromisa podrazumijeva i činjenicu da jeleni ne mogu kao ostatak inventara i osoblja biti preseljeni u park na Krešimirovu trgu, a ne mogu ostati niti u vojarni, gdje je još ostala tek nekolicina manje važnih ureda MORH-a.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)