Obavijesti

News

Komentari 32

Vojni studij: Želimo postati časnice i služiti domovini

Vojni studij: Želimo postati časnice i služiti domovini
2

Ove se godine 100 kadeta, među kojima i 25 djevojaka, upisalo na Vojno učilište ‘Petar Zrinski’. Dižu se u cik zore i ne smiju izostajati s predavanja

VIDEO

Meni su i otac i djed bili u Domovinskom ratu, a život u Vukovaru u meni je probudio domoljubne osjećaje pa sam se odlučila za vojnu karijeru. Rekla nam je to Roberta Kalac (19) iz Vukovara, jedna od 25 kadetkinja koja je upisala Vojno učilište “Petar Zrinski”.

- Dobila sam priliku biti časnica, obrazovati se i služiti domovini – kaže Roberta koja studira zajedno s budućom časnicom vojske Bosne i Hercegovine, kadetkinjom Nedžminom Dervišević (19). Obje djevojke spremno ističu da imaju potporu članova obitelji i prijatelja te da su se zaista prepoznale i pronašle u vojnoj struci.

- Radi domoljubnih razloga odlučila sam se za vojnu karijeru, no kad sam dolazila, nisam imala pojma gdje idem. Moram reći da je obuka ovdje nadmašila sva moja očekivanja. Bilo je tu i stresa i novih stvari, ali stekla sam prijatelje kakve ne bih nigdje drugdje pronašla – rekla nam je kadetkinja Nedžmina, koja je na drugoj godini.

Moraju biti u vrhunskoj formi

Sustav upisa na Vojno učilište je kao i kod svih drugih fakulteta, ali studenti prolaze psihofizičke testove i selekciju.

- Naši kandidati prošli su rigorozne zdravstvene, psihotestove i testove tjelesne spremnosti. Prethodnih godina vladao je manji interes za ovu vrstu studija, ali od lani, kad je ustrojen sveučilišni preddiplomski studij, imamo doista navalu i višestruki broj prijava u odnosu na broj kandidata koji u konačnici upisuju studij. Ove godine imamo 100 kadeta, a među njima je 25 djevojaka – rekao je satnik Mario Pavlak (39), zapovjednik ljetnog kampa. Od prošle godine studenti Vojnog učilišta “Petar Zrinski” mogu upisati dva studijska programa: vojno inženjerstvo te vojno vođenje i upravljanje.

Mjesečne stipendije za sve

Prilikom upisa potpisuju ugovor s MORH-om koji im jamči povlastice, ali i penale u slučaju odustajanja. Ugovorom se obvezuju nakon završetka studija još osam godina raditi za MORH, a beneficije koje ih razdvajaju od vršnjaka u općoj studentskoj populaciji su višestruke. Imaju besplatan smještaj, hranu, knjige, vojnu odoru i sportsku opremu te dobivaju stipendiju. Na prvoj godini je to mjesečni džeparac od 800 kuna, na drugoj 1000 kuna, na trećoj 1200 kuna i na posljednjoj godini 1300 kuna.

- Oni koji ostaju ovdje prihvaćaju naša pravila. No moram istaknuti da su među našim kandidatima vrhunski učenici i prvaci svoje generacije koji su se već dokazali na raznim državnim i županijskim natjecanjima iz različitih predmeta. Drago nam je da smo postali fakultet kojem gravitiraju takvi ljudi jer, u konačnici, oni su budućnost profesije – objasnio je časnik za odnose s javnošću, bojnik Zdravko Lovašen. Govoreći o uspjehu programa, dodao je da, uz domaće kadete, imaju i mlade ljude iz susjednih zemalja. Tako su u novom naraštaju troje kadeta iz Bosne i Hercegovine te dva s Kosova. Jurica Bilić (22) iz Zagreba i Ivan Dejanović (21) iz Soljana završili su treću godinu studija i pred njima je temeljna časnička obuka. Za manje od godinu dana postat će zapovjednici.

Međunarodna karijera u NATO-u

- Razlika između civilnog studija i vojnog prilično je velika. Naš dan je u cijelosti isplaniran i popunjen, a neki civili ne mogu prihvatiti stegu koja se veže uz ovaj naš način života. Nema odgovaranja nadređenom, nema objašnjavanja. Primjerice, na civilnom faksu si možeš dopustiti da preskočiš nekoliko predavanja jer ti se baš danas ne ide ili bi radije pio kavu. Ovdje na sva predavanja moraš doći i nema isprika za odsustvo. Onaj tko ovdje dođe samo zbog novca brzo se razočara i ode – govore Ivan i Jurica dodajući da kao studenti moraju uložiti mnogo truda. Prednost života u vojnom kampusu je i u tome što su sva predavanja u učilištu i profesori im dolaze na predavanja, dok kadeti izlaze jedino na specifične laboratorijske vježbe ili predavanja koja se ne mogu održati u njihovim učionicama. Nakon završetka studija započinje im služba na zapovjednim dužnostima, a mnogi od njih će svoj put pronaći u vrhu MORH-a ili čak NATO-a.

Nakon ljetnog kampa neki i ostanu

Prije potpisivanja ugovora svi kadeti prolaze ljetni vojni kamp u kojem se upoznaju s vojničkim načinom života i oružjem.

- Mnogi tada shvate da su pogriješili u odabiru. To poštujemo i takvim kandidatima uvijek ostaje jesenski upisni rok za druge fakultete - kaže bojnik Lovašen.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu