Obavijesti

News

Komentari 516

'Avioni će nas koštati 50 mil. dolara godišnje, čak i manje...'

'Avioni će nas koštati 50 mil. dolara godišnje, čak i manje...'
2

Vlada je jednoglasno odlučila da će kupiti 12 izraelskih F-16. 'U cijenu će biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju najmanje sljedećih 25 godina. To je strateška odluka', rekao je premijer

VIDEO

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na prošlotjednu sjednicu Europskog vijeća na kojoj je kao politička tema dominirao napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

O protjerivanju diplomata: Bitna politička poruka

- Politička tema koja je dominirala Europskim vijećem rezultirala je snažnim zaključcima, konsenzusom i odlukom da se povuče veleposlanik Europske unije iz Moskve u Bruxelles. Dvije trećine članica Europske unije proglasile su jednog ili više akreditiranih diplomata Ruske Federacije u svojim zemljama kao nepoželjnim osobama. Tu je odluku donijela i Hrvatska. To je jedna važna politička poruka i jasna poruka pripadnosti Europskoj uniji i NATO-u. To su okviri savezništva u kojima smo pozicionirali zemlju. Istodobno, i mi i druge članice nastavljamo voditi dijalog s Rusijom, Hrvatska zna voditi računa i o svojim gospodarskim i političkim interesima, ali ova je politička poruka u tom trenutku bila bitna -  istaknuo je premijer.

Protjerivanje diplomata: Moćni će Putin uzvratiti udarac...
Protjerivanje diplomata: Moćni će Putin uzvratiti udarac...

Nakon nekoliko uvodnih riječi, Vlada je usvojila prijedlog odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona, a Plenković je obrazložio zašto je odabir F-16 najbolji izbor. 

'Avioni će nam biti na raspolaganju idućih 25 godina' 

- Odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona odgađana je niz godina, odluka je to koju nisu preuzele brojne ranije vlade. Prošle godine na Vijeću za obranu smo temeljito raspravili ovu temu, donijeli smo konsenzualnu odluku da je Hrvatskoj potrebno zrakoplovstvo i da postojeće stanje ne udovoljava kriterijima te nije dugročno rješenje - istaknuo je Plenković dodavši kako je proces trajao skoro godinu dana, a ponude su stigle iz četiri zemlje; Švedske, SAD-a, Izraela te Grčke. 

Hoće li hrvatskim nebom letjeti borbeni avioni stari 25 godina?
Hoće li hrvatskim nebom letjeti borbeni avioni stari 25 godina?



- Stručni tim temeljito je analizirao ponude. Pregledano je sve sa svih aspekata i odabir koji je na temelju sugestije stručnog tima pao na državu Izrael je kvalitetan s nekoliko aspekata. Radi se o borbenom zrakoplovu F-16 koji će u Hrvatsku doći u potpunosti u NATO standardima i u cjelosti će biti uračunato sve što je potrebno da budu na raspolaganju Hrvatskoj sljedećih 25 godina - naglasio je Plenković dodavši kako ova odluka "predstavlja našu volju i želju da na ovaj način dodatno jačamo strateško partnerstvo i sa SAD-om i s Izraelom."

Troškovi nabave ovih aviona, dodao je Plenković, predviđeni su da sljedećih 10 godina godišnje koštaju Hrvatsku 50 milijuna dolara najviše, a vjerojatno i manje. 

Ivan Selak: Izraelci su izraubali zrakoplove koje nam sada nude
Ivan Selak: Izraelci su izraubali zrakoplove koje nam sada nude

Krstičević: To je stvar nacionalnog ponosa

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako je ova odluka jedna od najvažnijih odluka u obrambenom resoru nakon Domovinskog rata. 

Gotovina: Damire, ispravno ste odlučili. F-16 su najbolja opcija
Gotovina: Damire, ispravno ste odlučili. F-16 su najbolja opcija

- Svi znamo da je borbeno zrakoplovstvo u ratu donosilo pobjede, a današnja odluka je  o investiranju u sigurnost države. Država s borbenim avionima ima mogućnost prevenirati rat, čuvati granice i održati mir. To je stvar nacionalnog ponosa. Ova odluka je u ovom trenutku najbolja za nas, za cijelo društvo jer smo imali razumijevanje za sve segmente društva - rekao je.
Ministar branitelja Tomo Medved poručio je kako ovo povijesni dan za Hrvatsku. 

Tri kredita za cestare: 'Uštedjet ćemo 50 milijuna eura na kamatama'

Vlada je donijela odluku i o novom kreditnom zaduživanju te refinanciranju postojećih kredita Hrvatskih autocesta i Hrvatskih cesta, kao i Autoceste Rijeka-Zagreb, odnosno davanja državnih jamstava za njih.

POGLEDAJTE VIDEO: 



Plenković je istaknuo kako je ova odluka iznimno važna za modernizaciju cestovnog sektora te naglasio kako se radi o nikad povoljnijoj kamati. Kredit od 1,8 milijardi eura odobren je na 30 godina na kamatu od 1,9 posto. 



- Malo više od tri milijarde od ukupno pet milijardi smo riješili. Na ovaj način, za manje kamate, je došlo do uštede od 50 milijuna eura godšnje. Nitko više ne govorio o monetizaciji o kojoj su govorili u SDP-ovoj vladi. Znači, nema novog zaduženja, nego uštede.To možemo staviti i u kontekst nabavke aviona - istaknuo je Plenković. 

Ministar prometa Oleg Butković naglasio je kako će se ovom odukom narednih 15 godina osigurati stabilnost cestarskog sektora čiji dug, naglasio je, napokon postaje održiv.

- Hrvatske autoceste kao najvrijedniji infrastrukturni resurs ostaju u vlasništvu države i njenih građana. Danas možemo reći kako smo autoceste zadržali u rukama građana, a sustav kroz reformu činimo izdrživim i isplativim. Refinanciranjem postojećih kredita godišnje će se uštedjeti najmanje 350 milijuna kuna godišnje. Time je odbačena mogućnost prodaje ili monetizacije hrvatskih autocesta - istaknuo je, a vjeruje da će se do 2023. isplatiti dug u cestovnom sektoru. Dodao je kako je iz sektora otišlo 208 radnika uz poticajne otpremnine. 

- Ohrabruje činjenica da smo 2017. u siječnju imali tri milijuna vozila, a godinu dana kasnije tri posto više. 
Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako će ovim potezom cestovni sektor prodisati te je podsjetio kako se prije koju godinu govorilo kako je monetizacija jedini izlaz.

Naš je manji od srpskog, ali nema veze, duplo je izdržljiviji
Naš je manji od srpskog, ali nema veze, duplo je izdržljiviji

'Odbijamo prijedlog za izglasavanje povjerenja Dalić' 

 Vlada je odbila prijedlog oporbe za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić. 

'Neka Plenković naloži tajnici da pripremi razrješenje Dalić...'
'Neka Plenković naloži tajnici da pripremi razrješenje Dalić...'



- Riječ je o sada već petoj inicijativi izglasavanja povjerenja članovima ove Vlade ili cijeloj Vladi. Pismeno smo obrazložili navode zašto odbijamo ovakav prijedlog, a osobno ću s potpredsjednicom Vlade braniti očitovanje u Hrvatskom saboru - poručio je Plenković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 516
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS