Obavijesti

News

Komentari 100

Vojska RH planira izlazak na granicu zbog migrantskog vala

Vojska RH planira  izlazak na granicu zbog migrantskog vala
1

Premijer Andrej Plenković obići će danas grčko-tursku granicu s Davorom Božinovićem, u društvu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, a hrvatska vojska u prvoj fazi namjerava poslati 2500 vojnika

VIDEO

Hrvatska vojska je spremna pomoći našoj policiji ako bude potrebe, ako su nove okolnosti naša je zadaća da granica bude sigurna i da štitimo naše nacionalne interese. Naložio sam načelniku Glavnog stožera da pripremi sve potrebne planove, mi smo spremni, rekao je Damir Krstičević novinarima na svečanosti u povodu imenovanja Roberta Hranja za novog načelnika Glavnog stožera OS RH.

Naglasio je kako Hrvatska već ima iskustvo iz Domovinskog rata.

- Tada su i vojska i policija bili zajedno, osiguravali smo tada granicu, radili smo sve operacije zajedno. Ogromno iskustvo postoji. Ako bude potrebe, sve se to da učiniti. Jasno da ćemo uvijek u postupanju voditi računa o procedurama i pravilima, da pazimo na sigurnost orije svega hrvatskih vojnika, ali i svih drugih, migranata, to su ljudi. Znamo se mi ponašati i ponašat ćemo se po pravilima, kao i u Domovinskom ratu - rekao je.
 

Vojska ima operativne planove za pomoć policiji u zaštiti granica

Komentirajući ocjenu predsjednika Republike Zorana Milanovića da procedure za postupanje s migrantima na granici nisu dorečene, poručio je da će se to ispraviti.

A nakon što je predsjednik Milanović najavio povlačenje vojnika iz Afganistana u idućih nekoliko mjeseci i Krstičević je rekao kako je i on za to.

- Naravno, uz jasnu proceduru i razgovor s partnerima saveznicima - rekao je.

Dodao je kako je u prosincu zajedno s vicedamiralom Robertom Hranjom bio u Afganistanu.

- Znamo situaciju i pratimo je. Situacija se stalno mijenja. Mi smo i tada zaključili da je potrebno povući hrvatskog vojnika, ali imaju jasna pravila i procedure i trebamo razgovarati s partnerima - istaknuo je Krstičević dodavši kako je za to nekoliko opcija.

- Treba staviti sve opcije na stol, napraviti kompletne analize i na razini države donijeti jednu takvu odluku. Postoje načini i procedure kako se to radi, mislim da ćemo tako postupiti - rekao je ne želeći špekulirati kada bi zadnji vojnik trebao napustiti Afganistan.

Istaknuo je kako u petak imaju ispračaj vojnika u Afganistan za što se nada da je posljednji.

Načelnik Glavnog stožera Robert Hranj potvrdio je da hrvatska vojska radi planove zbog novog vala migranata i za sprječavanje ulaska ilegalnih migranata u Hrvatsku.

- U prvoj fazi računamo da bi nam bilo potrebno oko 2500 vojnika koji bi isključivo davali logističku i ostalu potporu policiji - rekao je Hranj za Jutarnji list.

Kaos u Grčkoj: Pucali na brod s migrantima?! Pogledajte video
Kaos u Grčkoj: Pucali na brod s migrantima?! Pogledajte video

Premijer Andrej Plenković obići će danas grčko-tursku granicu s ministrom Davorom Božinovićem, u društvu grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Na granicu odlaze predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i Europskog parlamenta David Sassoli, kako bi procijenili situaciju na terenu, kao i Plenković kao premijer zemlje predsjedavajuće Vijećem EU-a te hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)