Obavijesti

News

Komentari 7

Vojska u Vukovaru, ministru su kao zahvalu uručili zastavu...

Vojska u Vukovaru, ministru su kao zahvalu uručili zastavu...
1

Izaslanik Predsjednice Republike i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur istaknuo je važnost uloge Vukovara u Domovinskom ratu, herojsku obranu grada i u snažan otpor koji su pružili malobrojni hrvatski branitelji

VIDEO

Povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević kao izaslanik predsjednika Vlade nazočio je svečanoj akademiji, održanoj 10. ožujka 2018. godine u Hrvatskom domu u Vukovaru. Svečanosti su nazočili i posebni savjetnik ministra Božo Kožul te izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Denis Tretinjak, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Među najvišim uzvanicima bili su i izaslanik Predsjednice Republike Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanik ministra unutarnjih poslova Fabijan Kapular, državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te gradonačelnici i načelnici općina iz svih krajeva Hrvatske, kao i brojni branitelji Vukovara te članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja.

Čestitajući Dan hrvatskih branitelja Vukovara u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Krstičević poručio je okupljenim braniteljima Vukovara: "Slabo naoružani i opremljeni, pokazali ste cijelom svijetu kako se gine i bori za svoj kraj, za svoj Vukovar, za svoju Hrvatsku. Vi branitelji i građani grada Vukovara tih godina podnijeli ste ogromne žrtve za ostvarivanje slobode i mira u kojima mi danas uživamo. Bili ste uzor nama ostalima, pokazali ste što je upornost, ustrajnost i odgovornost kada se brani Domovina. Tu vam žrtvu ova država i ovaj narod nikada ne smiju zaboraviti. Domovinski rat i Hrvatski branitelji temelj su moderne Republike Hrvatske."

Istaknuo je kako ova Vlada od samog početka mandata s posebnom pozornošću radi na afirmiranju nacionalnih simbola, čuvajući tako uspomene na važne događaje iz Domovinskog rata i odajući počast svima koji su žrtvovali svoj život i zdravlje za našu slobodu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Grad Vukovar gravitacijsko je središte Hrvatske vojske. Vratili smo proslavu Dana državnosti i promociju vojnih škola u Vukovar kao dokaz poštovanja prema ovom gradu, a doveli smo i postrojbu Hrvatske vojske u vojarnu koja nosi ime po slavnoj 204. vukovarskoj brigadi", istaknuo je ministar Krstičević, najavivši i premještaj cijele inženjerijske bojne iz Vinkovaca u Vukovar, te je zaključio: "Dolazak vojske u Vukovar od višestruke je koristi, doprinijet će se ekonomskom razvoju grada i bit će na raspolaganju i na pomoć vama Vukovarcima."

Prisjetivši se angažmana pripadnika Oružanih snaga u raznim nepogodama, zaključio je kako je Hrvatska vojska uvijek uz svoj narod i uvijek prva spremna pomoći. "Upravo je čovjek fokus rada našeg Ministarstva, a vojnik je gravitacijsko središte naših napora – bez jakog, opremljenog i spremnog vojnika nema uspješne Hrvatske vojske, niti snažne i sigurne Republike Hrvatske", rekao je ministar, poručivši: "Cilj nam je postepeno vratiti ono što je oduzimano i ojačati ponovo Hrvatsku vojsku, vratiti joj pobjednički duh. Sustavno radimo na jačanju naših sposobnosti i naše Hrvatske vojske kako bi u svakom trenutku čvrsto , snažno i jako mogli odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i biti na raspolaganju našem narodu." Svoje obraćanje u Vukovaru zaključio je riječima: "Vjerujem kako ćemo zajedno, pobjednička Hrvatska vojska i Vukovarci jačati i graditi ovaj grad, stvarajući uvjete za bolji život danas i u budućnosti."

U znak zahvale za dolazak Hrvatske vojske u Grad Vukovar gradonačelnik Vukovara Penava uručio je ministru Krstičeviću zastavu Republike Hrvatske, koja je na Dan sjećanja 18. studenoga 2017. godine bila postavljena na vukovarskom vodotornju. Ministar se zahvalio riječima: "Ovo nije meni, ovo je pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Za mene je Vukovar uvijek bio i ostao čudo, a branitelji Vukovara uzor, i baš zbog toga sam predložio da Hrvatska vojska mora doći u hrvatski Vukovar. Hrvatska vojska je trajno povezana s Vukovarom, a hrvatski vojnik je sada u Vukovaru, u funkciji mira, sigurnosti i stabilnosti. Hvala vam svima, zajedno smo pobijedili!"

Izaslanik Predsjednice Republike i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur istaknuo je važnost uloge Vukovara u Domovinskom ratu, herojsku obranu grada i u snažan otpor koji su pružili malobrojni hrvatski branitelji Vukovara. Pozvao je na sadržajniji rad braniteljskih udruga i bolju koordinaciju, kao i na daljnju zajedničku borbu za bolje vrijednosti i sretniju budućnost, zaključivši kako "borba hrvatskih branitelja nije završila završetkom Domovinskog rata".

 Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić izrazila je nadu da će Vukovar napokon stati na svoje noge te da će tome svi pridonijeti "jer Vukovar to i zaslužuje". Prisjećajući se i pamteći prošlost, istaknula je i važnost usmjerenja na budućnost kako bi svi u Vukovaru i Hrvatskoj bolje živjeli.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava prisjetio se 1991. godine i Domovinskog rata, "tog teškog, ali i slavnog razdoblja naše povijesti u kojem je Vukovar imao ključnu ulogu", podsjetio je na sve hrvatske i vukovarske žrtve, zaključivši kako smo zajedno iz rata izašli kao pobjednici te kako zajedno trebamo graditi i bolju budućnost. Posebno je istaknuo ulogu i zasluge Hrvatske demokratske zajednice i Tomislava Merčepa, prvog zapovjednika obrane Vukovara koji je kao tadašnji sekretar Sekretarijata za narodnu obranu prije 27 godina u Bogdanovcima postrojio pripadnike prvog nenaoružanog odreda.

U ime ministra hrvatskih branitelja okupljene je pozdravio državni tajnik Ivan Vukić, koji je naglasio da je Ministarstvu hrvatskih branitelja Vukovar prioritet. Istaknuo je zasluge svih hrvatskih branitelja, prisjetivši se s posebnim pijetetom svih poginulih i nestalih, ubijenih i umrlih.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara čestitao je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, koji je istaknuo dosadašnje napore Vlade RH u pomoći toj županiji i Vukovaru te pozvao na još veći angažman na svim razinama, poručivši kako se u Vukovaru odora policije i vojske poštuje danas kao i 1991. godine.

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić posebno je zahvalio hrvatskim braniteljima koji su došli u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, baš  kao i 1991. godine, kako bi dostojanstveno obilježili Dan hrvatskih branitelja Vukovara, "u druženju i podsjećanju na istinske vrijednosti Domovinskog rata i zajedništvo koje nas je dovelo do ostvarenja najvećih ciljeva i samostalnosti Republike Hrvatske", apelirajući na nužnost zajedništva i danas.

Povodom Dana hrvatskih branitelja Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast svim žrtvama Vukovara, a u crkvi Svetih Filipa i Jakova služena je misa koju je predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić u koncelebraciji s paterom Antom Perkovićem.

Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara obilježava se 10. ožujka, na dan kada je 1991. godine organizirano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda u Bogdanovcima za bivšu Općinu Vukovar. Taj dan obilježava se od 2014. godine u organizaciji Grada Vukovara, a ovogodišnje obilježavanje održano je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike te pokroviteljstvom Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...