Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Slijepi virtuoz Borna (11) iz Našica svirkom uveseljava sve

Za sve što radi treba mu pomoć mame, njegovog psa vodiča ili stručne asistentice u školi jer Borna Bela (11) iz Našica je dijete sa posebnim potrebama koji je slijep od rođenja...

NK Osijek - NK Inter Zapresic
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
14 komentara

Voli slavonske bećarce, ali svira violinu, voli pjesme Dubioze kolektiva, ali uz note pjeva ozbiljnu glazbu. Ide u redovnu školu i odličan je učenik.  Ide u glazbenu školu jer je iznimno glazbeno nadaren, ali za sve što radi treba mu pomoć mame, njegova psa vodiča - labradorice Roli ili stručne asistentice u školi jer Borna Bela (11) iz Našica je dijete s posebnim potrebama i slijep je od rođenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Unatoč svim poteškoćama koje u životu ima, ovaj dječak gotovo da ne odskače od svojih vršnjaka jer njegovi su roditelji, tata Tihomir (45) i mama Tatjana (43), učinili sve kako bi svojeg sina asimilirali u normalnu zajednicu, naučili ga svakodnevnom životu i omogućili mu da se razvija u kojem god smjeru može. 

- Borna ima cerebralnu paralizu jer sam ga rodila u 28. tjednu trudnoće. S tri i pol mjeseca krenuo je na rehabilitacije te od tada one za nas nisu nikad prestale. Vodili smo ga gdje god smo mogli, na terapijska jahanja, razne radionice, u specijalizirane ustanove u Zagreb, u Slavonski Brod... Nije hodao, a motoriku gotovo da nije imao. Uz jako puno truda i rada napredovali smo i to nas je ohrabrivalo - priča nam majka i dodaje kako je s pet godina dobio labradoricu Roli. 

NK Osijek - NK Inter Zapresic | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- U glazbenoj radionici su nam preporučili da bi bilo dobro da Borna počne učiti svirati neki instrument jer bi mu to pomoglo u boljoj kontroli mišića i hodanju. Izabrali smo violinu jer je može svirati po sluhu, bez nota, što je njegov urođeni talent - kaže u dahu mama Tatjana koja je tek nedavno uspjela izboriti status njegovateljice jer su je na komisijama tri puta odbijali.
Obitelj Bela cijeli je svoj život formirala oko brige za Bornu. Prije dvije godine dobili su i seku Stelu kojoj se Borna radovao više nego bilo čemu. On joj je dao ime jer mu je bila “fora” što se ime Stela rimuje s prezimenom Bela. Dvogodišnja seka je bratov najveći obožavatelj jer sjedi i sluša svaku bratovu svirku. Čak mu pomaže davati takt tako što ga lupa po nozi dok svira. 

- Volim kad me seka sluša, a rado joj pjevam pjesmu koju me je naučila baka iz Zoljana - kaže Borna koji je po prirodi iskreno, vedro i veselo dijete, uvijek spremno za šalu, pa često do suza nasmije svoje sugovornike. 

NK Osijek - NK Inter Zapresic | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

- Mami kažem da se ne brine jer ću ja progledati. Baka mi je poslala Gospine svete vode s izvora u Ilači i s time se umivam svaki dan. Ali meni je i ovako dobro. Kad dođem iz škole, volim slušati glazbu - priča nam Borna i pjeva nam.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message