News

Komentari 157

Volonterka zagrlila migranta: Nakon odvratnih izljeva mržnje iz ove slike nastao je - pokret

Volonterka zagrlila migranta: Nakon odvratnih izljeva mržnje iz ove slike nastao je - pokret

Vidjela sam čovjeka u nevolji, zagrliti ga bila mi je u tom trenutku najnormalnija stvar na svijetu. A onda su počele stizati poruke. Nisu me prestali vrijeđati, jer su vidjeli i da mi je dečko crnac, rekla je Luna

Plakao je. Ispružila sam mu ruku i zagrlio me, ispričala je Luna Reyes, volonterka Crvenog križa o potezu koji će joj promijeniti život.

Scenu kako grli uplakanog Senegalca koji je bio među tisućama migranata koji su iz Maroka ušli u španjolsku enklavu Ceutu na sjeveru Afrike zabilježile su i kamere. Španjolka je ubrzo morala zaključati sve društvene mreže. 

Među migrantima preko 1500 djece

Uslijedio je strašan izljev mržnje i uvreda koji su potaknule ultradesničarske stranke, a koji su prigrlili anonimusi sakriveni iza lažnih profila na društvenim mrežama, a i oni s pravim imenom i prezimenom, uvjereni u priglupe teorije da je ovo početak invazije na Europu. Podsjećamo, radi se o ljudima koji su iz Maroka htjeli prijeći u Španjolsku u potrazi za boljim životom. 

Među njima je i preko 1500 djece. 

'Vidjela sam čovjeka u nevolji. I zagrlila sam ga'

Luna Reyes postupila je ljudski. Humano. 

- Vidjela sam čovjeka u nevolji, zagrliti ga bila mi je u tom trenutku najnormalnija stvar na svijetu. A onda su počele stizati poruke. Nisu me prestali vrijeđati, govorili su mi svakakve rasističke stvari jer su vidjeli i da mi je dečko crnac - rekla je Luna.

No humanost je uzvratila udarac. Slika je ubrzo postala - pokret pod imenom #GraciasLuna.

Proširilo se to Španjolskom i Europom, a komentirali su ga i političari.

- Mržnja neće pobijediti, nećemo joj dopustiti - komentirala je Rita Maestre, vijećnica u Madridu.

- GraciasLuna predstavlja najbolje vrijednosti našeg društva - rekla je španjolska ministrica gospodarstva Nadia Calviño.

#GraciasLuna

Tako je jedna fotografija koja je širiteljima mržnje poslužila za vrijeđanje mlade žene koja pomaže drugima u nevolji postala simbol nade i solidarnosti. 

- Ovako izgleda čovječnost - rekao je glavni tajnik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Jagan Chapagain.

Najčitaniji članci