News

Komentari 6

Policajac spasio bebu iz mora

Policajac spasio bebu iz mora

U utorak su policajci i pripadnici španjolske civilne garde iz mora izvlačili stotine koji su plivajući prešli marokansko-španjolsku granicu. U zadnjih nekoliko dana oko 1500 djece ušlo je u Španjolsku iz Maroka

Tisuće migranata ušle su iz Maroka u Ceutu, španjolsku enklavu na sjeveru Afrike u posljednjih nekoliko dana. Stanje u ovoj španjolskoj enklavi sve je gore.

U utorak su policajci i spasioci iz mora izvlačili stotine koji su plivajući prešli marokansko-španjolsku granicu. Svijet je obišla fotografija policajca heroja koji je iz mora spasio novorođenče. 

A member of the Spanish Guardia Civil holding a migrant baby in the water off the shore of the Spanish enclave of Ceuta is seen in this handout picture

Pripadnici španjolske civilne garde spasili su desetke ljudi, od kojih je i puno djece. Oko 8000 ljudi ušlo je u Ceutu u zadnjih par dana, dvije trećine ih je vraćeno u Maroko.

Među njima je i puno djece koji su bili bez pratnje. Španjolske vlasti kažu da je oko 1500 djece iz Maroka pokušalo doći do Europe. Migranti koje su vratili kažu da će pokušati opet.

Thousands of migrants cross the Spanish-Moroccan border

Španjolci su sazvali hitnu sjednicu kako bi raspravljali o ovom problemu, posebice o djeci koja prelaze u Španjolsku, a nemaju pratnju. Traži se rješenje da ih prihvate drugi centri u Španjolskoj jer su oni u Andaluziji i Kanarskim otocima prenapučeni.

Civilna garda i spasioci iz mora su izvlačili i tinejdžere koji su od plastičnih boca napravili plutajuće naprave. Mnogi od njih bili su u teškom stanju, dehidrirani i umorni.

Thousands of migrants cross the Spanish-Moroccan border

U Španjolskoj se ne smiju deportirati maloljetnici.

- Radimo na tom problemu. Mnoga djeca došla su sama, bez pratnje, nesvjesna posljedica prelaska granice. Mnoga se žele vratiti natrag i radimo na tome da im to omogućimo - rekao je  Ione Belarre, španjolski ministar za socijalna prava.

Thousands of migrants cross the Spanish-Moroccan border Thousands of migrants cross the Spanish-Moroccan border Thousands of migrants cross the Spanish-Moroccan border Thousands of migrants cross the Spanish-Moroccan border

Najčitaniji članci