Obavijesti

News

Komentari 41

Vozač je zadnji vidio Salopeka: 'Uperili su pušku ravno u nas'

Vozač je zadnji vidio Salopeka: 'Uperili su pušku ravno u nas'
10

Prošlo je godinu dana otkako je ISIL smaknuo prvu žrtvu sa zapada, novinara Jamesa Foleyja. Potom su uslijedile nove žrtve - Steven Stoloff, David Haines...

VIDEO

Prošlo je godinu dana otkako su pripadnici Islamske države smaknuli prvu žrtvu sa Zapada. Bio je to američki novinar James Wright Foley , otet 22. studenog 2012. godine u Siriji dok je izvještavao za Global Post.

U video snimci nazvanoj "Poruka Americi" maskirani krvnik, poznat kao Jihadi John , Foleyju odsijeca glavu objašnjavajući da je monstruozni čin odmazda za američke napade na militante ISIL-a.

Snimku smaknuća Islamska država objavila je kao upozorenje Washingtonu da prekine zračne napade, no predsjednik Barack Obama izjavio je kako je Islamska država ''rak koji treba zaustaviti'' te da će SAD nastaviti činiti što mora da bi zaštitila svoje ljude.

POGLEDAJTE VIDEO: Žrtve pripadnika Islamske države

Pokretanje videa...

24sata 00:24
REUTERS

Ubili novinara Stevena Sotloffa

Na kraju te snimke prikazan je drugi američki novinar Steven Stoloff , koji je pisao za Time i Jeruzalem Post. Otet je u Siriji 2013. godine. Maskirani ubojica tada je na snimci Obami poručio da život ovog Amerikanca ovisi o njegovoj sljedećoj odluci. Terorist je kasnije identificiran kao Jihadi John. Islamisti su Sotloffa ubili 2. rujna odrubivši mu glavu nožem. Svijet je ponovno bio šokiran.

REUTERS

Hrvatska u šoku: ISIL pogubio "hrvatskog zeta"

Uslijedila su nova smaknuća. Sljedeća žrtva ISIL-a, koja je smaknuta po istom obrascu, bio je 'hrvatski zet', humanitarac iz Velike Britanije David Haines . ISIL ga je pogubio 13. rujna , a smaknuće je odjeknulo u Hrvatskoj jer je Haines bio oženjen za Hrvaticu s kojom je imao 4-godišnju kćer.

Reuters/Pixsell

Nove žrtve: Francuz, Japanci, Jordanac

Islamisti su u rujnu također pogubili i francuskog državljanina Hervea Gourdela zbog francuskih zračnih udara na snage IS-a. Britanski humanitarac Alan Hanninga na isti je način ubijen u listopadu 2014. Potom su u siječnju ISIL-ovci ubili japanskog poduzetnika Harunu Yukawu i slobodnog novinara Kenjija Gota . Islamisti su u zamjenu prvo tražili 200 milijuna dolara, a zatim i oslobađanje jedne zatočene džihadistice.

Screenshot/YouTube

Džihadisti su živog spalili i jordanskog pilota Muatha al- Kasabeha koji je sudjelovao u zračnim napadima na Siriju.

Screenshot/YouTube

ISIL na Twitteru: Ubili smo Hrvata Tomislava  Salopeka

Iduća žrtva islamista je Hrvat Tomislav Salopek koji je u Egiptu radio kao za francusku kompaniju Compagnie Generale de Géophysique (CGG).  ISIL je 13. kolovoza na Twitteru objavio da su ubili Hrvata u pustinji na Sinaju. U poruci stoji da je" smaknut zbog sudjelovanja Hrvatske u ratu protiv ISIL-a" i nakon "što je istekao rok od 48 sati koji je dobila egipatska vlada da oslobodi zatvorenice". Službene potvrde da je ubijen još nema, a obitelj Salopek i hrvatska javnost ne gube nadu u mogućnost da je Tomislav još živ.

24sata

Vozač CGG-a posljednji je vidio Tomislava

Salopek je otet 22. srpnja ujutro dok je službenim autom putovao na posao. Što se točno dogodilo tog kobnog dana za egipatski dnevni list El Watan ispričao je vozač CGG-a koji je posljednji vidio Salopeka prije otmice.

Salopek se za dva dana trebao vratiti u Hrvatsku na godišnji odmor, gdje ga je čekala žena i dvoje male djece. Posao u Egiptu koji je radio kako bi prehranio obitelj za Tomislava je bio mačji kašalj s obzirom da je već radio u opasnijim zemljama poput Sirije i Libije.

'Tomislav je već bio spakirao kofere'

Dan prije odlaska pozdravio se s kolegama s posla. Već je bio spakirao kofere i jedva čekao da se vrati obitelji, priča vozač. Iduće jutro Tomislav ga je dočekao u bazi francuske tvrtke koja se nalazi u Al Wahat Al Bahriyi . Otamo su se uputili u mjesto Al Maadi gdje je Tomislav preuzeo zarađeni novac te su potom nastavili prema zračnoj luci. Nakon 90 kilometara vožnje po planinskom putu, stali su na odmorištu na autocesti Al Wahat, zapalili cigaretu i popili kavu. Ubrzo su nastavili dalje. Cesta je bila prazna, a vožnja ugodna.

'Maskirani muškarac je uperio pušku i rekao da izađemo iz auta'

- Nakon desetak minuta vožnje i oko 12 kilometara od središta grada, iza Toyote Land Cruisera stvorio se automobil i počeo nam davati svjetlosni signal. Usporio sam misleći da me želi prestići no kad se vozilo pojavilo pored našeg zaprepastio sam se. Maskirani muškarac uperio je strojnicu prema nama i zaprijetio da će nas ubiti ako ne stanemo. Odmah sam zaustavio auto. Iz drugog vozila su izašla četiri naoružana muškarca, odjevena u beduinsku odjeću i lica pokrivenih šalom . Potom su nas vezali, strpali u automobil i krenuli u suprotnom smjeru. Jedan od otmičara vozio je našu Toyotu - ispričao je vozač.

'Mene su izbacili iz auta i otišli s Tomislavom'

- Nakon otprilike četiri kilometra mene su izbacili iz auta i otišli sa Salopekom. Čim su se udaljili, otrčao sam u policijsku postaju okrugu Giza i ispričao što se dogodilo. Isti trenutak bila je obaviještena vojska, obavještajna služba i nacionalne snage te je odmah pokrenuta potraga za Tomislavom. Uskoro je pronađen naš automobil sa svim stvarima u njemu, a nakon njega, na putu u Al Alamayn na jugu Aleksandrije, nađeno je i vozilo otmičara - rekao je vozač.

ISIL odrubio glavu glavu sirijskom učenjaku

CNN je izvjestilo da su islamisti odrubili glavu jednom od najistaknutijih učenjaka antikviteta u drevnom gradu Palmyra, 81-godišnjem Khaledu Assadu.

Maamoun Abdulkarim, voditelj sirijskog ureda za starine i muzeje, rekao je da su Assadovo tijelo kod arheološkog muzeja Palmyra pronašli obješeno na jedan od rimskih stupova.

Na džihadističkim internetskim stranicama objavljene su fotografije na kojima se vidi tijelo na kojemu je pričvršćena oznaka da je riječ o al-Assadu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela