Obavijesti

News

Komentari 45

Vozači se pobunili, a direktor Libertasa im pozvao policiju

Vozači se pobunili, a direktor Libertasa im pozvao policiju
1

Vozači Libertasa traže od uprave da se ne potražuje naknada šteta na motoru nastala vožnjom bez ulja u motoru koja se broji u više desetaka tisuća kuna

VIDEO

Tko treba kontrolirati razinu ulja u motoru autobusa? I tko snosi posljedice za nastalu štetu? Ukratko, odgovori na ta dva pitanja "zakuhali" su incidentnu situaciju u ponedjeljak ujutro u upravi Libertasa, dubrovačkog javnog gradskog prijevoznika...

U Komolcu, gdje je i remiza Libertasa, ujutro se okupilo dvadesetak vozača koji su prosvjedovali zbog odluke uprave da taj slučaj svale na teret vozačice autobusa, kao i štetu od oko desetak tisuća eura. Pregovori su izmakli kontroli pa je pozvana i policija. Patrola je stigla, no blokić je ostao prazan, nije bilo prijavljenih.

Slučaj nije tako jednostavan. Otprilike godinu dana je na čelu Libertasa Ante Vojvodić, a radnici su podijeljeni u dva sindikata jer je u Libertasu aktivan i Sindikat hrvatskog vozača.

- Danas imamo preko sto članova. Drago mi je čuti i vidjeti da su naši članovi kolegijalno stali u podršku vozačici. Po Zakonu o radu ne smije ona biti odgovorna, osim u slučajevima krajnje nepažnje ili namjere, tu su ulogu odigrali iz tehničke službe svu krivnju prebacujući na vozačicu. Kolektivni ugovor ima anekse, neke stvari treba razjasniti, moj dojam je kako su nova Uprava i direktor zatekli ili postavili suradnike i pomoćnike koji nisu na nivou. Od banalnih stvari poput naknade povjerenicima zaštite na radu, koja je bila uskraćena pa smo morali poslati inspekciju rada koji su nam dali za pravo. Stanje autobusa jest nešto bolje nego u drugim gradovima, no prostora za poboljšanje i potencijala za gradski prijevoz u Dubrovniku ima - kazao nam je Miljenko Goćin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, dok neki tvrde kako su pod novom upravom izloženi zlostavljanju i prijetnjama plaćanjem svih šteta na autobusima, kako direktor ne želi komunicirati.

S druge strane, dobar dio vozača i sindikalista smatra da nema razloga za "pobunu". Dapače, lupanje na vrata direktora drže divljaštvom jer se zna procedura za sve postupke pa i štrajk, ako zatreba. Radnička prava su sigurna pa tako i te vozačice, iako službeno još nikakav postupak protiv nje nije pokrenut, tvrde naši sugovornici "s druge strane". Zanimljivo, njen otac je također zaposlenik Libertasa, i u sindikatu je. 

Plaće su redovite kao i Božićnice. U posljednje dvije godine plaće vozača su porasle za 500 do tisuću kuna u prosjeku, dok koncem godine dolazi novih 11 autobusa vrijednih 2,1 milijun eura plaćenih sredstvima EU fondova.

O incidentu u ponedjeljak ujutro pitali smo i direktora Vojvodića, kao i o navodima nezadovoljnih radnika. Odgovor Uprave prenosimo u cijelosti.

"Jutros oko 9.00 sati došlo je do nenajavljenog okupljanja određenog broja naših vozača u krugu naše remize u Komolcu.
Direktor Ante Vojvodić sa suradnicima primio je organizatore predmetnog okupljanja na razgovor koji je potrajao oko dva sata na kojem se argumentirano i u mirnom tonu raspravljalo. Međutim, bili smo primorani pozvati policiju jer su okupljeni u jednom trenutku zaposjeli prilaze uredima u upravnoj zgradi, započeli su lupanje po vratima ureda direktora, a u jednom trenutku je prekinut dotok električne energije u zgadama (zbog tehničkog kvara ili nečijim djelovanjem tek se utvrđuje). Navodni povod okupljanja je pružanje potpore jednom vozaču koji je prouzročio štetu na jednom od naših autobusa na način da je vozio autobus više od 2 km nakon što se već bila upalila crvena lampica da je tlak ulja u motoru nizak.

Ukratko, okupljenici sa današnjeg skupa ultimativno traže od uprave da se ne potražuje naknada šteta na motoru nastala vožnjom bez ulja u motoru koja se broji u više desetaka tisuća kuna, a koja šteta je nastala isključivo jer vozač nije zaustavio vozilo kada se upalila crvena lampica upozorenja za ulje nego tek nakon 2 km vožnje, odnosno jer je dežurni mehaničar naložio da se autobus pokreće i pomiče znajući da je spomenuta lampica uključena.Tom i takvom zahtjevu uprava nije spremna udovoljiti. Svako vozilo Libertasa stavlja se u promet tek nakon što se nedvojbeno utvrdi njihova ispravnost (godišnja, periodična i dnevna), a isto se tako povlači iz prometa kada se utvrdi neispravnost istog."

>>> Fotografije preuzete s portala Dubrovnik press

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa