Obavijesti

News

Komentari 46

Vraća li se Kolinda doista na mjesto nesreće na Pantovčaku?

Vraća li se Kolinda doista na mjesto nesreće na Pantovčaku?

Samo nekoliko dana nakon što je spomenuta u medijskoj listi potencijalnih kandidata HDZ-a na predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar Kitarović pojavila se na javnom događaju uz Andreja Plenkovića.

VIDEO

Možda je Kolindi Grabar Kitarović naprosto dosadno.

Očito ima previše slobodnog vremena kada stigne biti članica Međunarodnog olimpijskog odbora, kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO saveza, odlaziti na utakmice, davati intervjue, pozirati u ženskim časopisima, pojavljivati se na javnim događanjima...

Pa zašto onda ne bi bila i kandidatkinja na predsjedničkim izborima?

Ovoga puta s drugačijim sastavom u VIP loži.

Mediji su s velikim interesom zabilježili jučerašnje pojavljivanje Kolinde Grabar Kitarović uz Andreja Plenkovića na sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju, u istom tjednu kad je Jutarnji list spomenuo njezino ime među potencijalnim predsjedničkim kandidatima HDZ-a.

Na što je Plenković, naravno, odgovorio kako "nema drugih konotacija osim konferencije". "Nismo ništa šaputali na tu temu", kazao je premijer.

Opet Mamić

I dok bivša predsjednica kopira pretkampanju iz 2015. godine, kada se promovirala u javnosti, medijima, na javnim događanjima i uz javne osobe - slučajno je susrela čak i Zdravka Mamića u Mostaru - postavlja se pitanje treba li se ona vratiti na mjesto zločina?

Kolinda Grabar Kitarović jedva je doteturala do kraja mandata i dočekala kraj agonije na Pantovčaku, zajedno sa zasićenim hrvatskim građanima. No sada je puna energije, "samostalna je i svoja", kako se pohvalila nedavno u Gloriji, nije više "ranjena vučica", a osim što promovira svoju novu figuru, spremna je ponuditi i svoje progresivne stavove o ženama, ženskim pravima i drugim temama.

Ili čak uperiti srednji prst u političare koji se protive pobačaju.

Pa ako se Zoran Milanović, kao gubitnik na parlamentarnim izborima, vratio u politiku da bi pobijedio Kolindu Grabar Kitarović, zašto se onda bivša predsjednica ne bi vratila u politiku da pobijedi Milanovića?

Politički zaokret

Tim više što zavidan broj njegovih birača, s manje ili više izraženom dozom sarkazma, poručuju Kolindi da se vrati jer joj je sve oprošteno. Milanović se gura u politički prostor kojeg je na Pantovčaku svojedobno okupirala Kolinda. Može li se Kolinda vratiti na Pantovčak kroz politički prostor u kojem se Pantovčaka dočepao Milanović?

Pri čemu ne treba zanemariti dramatski moment: Milanović se osvetio Kolindi zbog rata dok je bio premijer, a sada bi se ona mogla osvetiti njemu zbog poraza na predsjedničkim izborima.

Koliko god je teško vjerovati da bi se Kolinda Grabar Kitarović vraćala na Pantovčak i prolazila onu petogodišnju agoniju iz prethodnog mandata, pogotovo sada kad je malo došla sebi, toliko je lako vjerovati da bi bila spremna ponovno se upustiti u ovu avanturu. Kad već traži posao.

Napad slijeva

Samo, dok je 2015. godine Milanovića napala zdesna, sad bi ga trebala napasti slijeva, nakon što se aktualni predsjednik prešaltao prema proruskoj, suverenističkoj, anti-EU, anti-NATO, populističkoj desnici.

Pa je, primjerice, ovih dana rusku prijetnju atomskom bombom relativizirao ponavljanjem ničim potkrijepljene tvrdnje da je Ukrajina prije godinu dana prijetila atomskom bombom. Koje se morala odreći 1991. godine u korist Rusije.

Kolinda, koja je mandat provela u zagrljaju s Vladimirom Putinom i ruskim interesima, sada bi Milanovića napala s proukrajinskih, NATO-EU-SAD pozicija. Ako je prije slijedila Karamarkove naputke, sada bi slijedila Plenkovićeve.

A čije glasove bi dobila?

Vjerojatno vjerne vojske HDZ-ovaca, ali samo Plenkovićeve struje. Bi li mogla konkurirati Milanoviću na desnici koja ga obožava i slavi? I bi li mogla dobiti glasove na liberalnoj ljevici, koja se razočarala u Milanovića skoro kao svojedobno - ali bitno manje - u Ivu Josipovića? 

Tko želi reprizu?

I naravno, postavlja se pitanje tko bi htio gledati reprizu. I glasati za gubitnicu.

Ako se u drugom krugu predsjedničkih izbora nađu kandidat Vlade i kandidat oporbe, iskustvo nas uči da kandidat vladajuće stranke odlazi kao poraženi. Kolinda je prethodne izbore dobila kao kandidatkinja oporbenog HDZ-a, kao prethodno Josipović kao kandidat oporbenog SDP-a.

Sada bi, kao i 2020. godine, nastupila kao kandidatkinja HDZ-a i Andreja Plenkovića.

A što nije prošlo tada, zašto bi prošlo sada?

Osim ako se građani nisu umorili od Milanovića i zaželjeli promjene glumačke postave na Pantovčaku. 

Ili je Kolindi Grabar Kitarović naprosto dosadno pa koristi svaki trenutak kako bi se ogrebala za komadić medijske pažnje. Što je sigurno bolje za nju, a vjerojatno i bezbolnije za Hrvatsku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.