Obavijesti

News

Komentari 84

'HDZ je pokazao srednji prst svima koji su stradali u potresu'

'HDZ je pokazao srednji prst svima koji su stradali u potresu'

Zvonimir Troskot iz Mosta je najavio da će se vratiti u Sabor ako se na dnevni red vrati točka o glasanju za članarinu u Hrvatskog gospodarskoj komori

VIDEO

HDZ je u zadnji tren s dnevnog reda glasanja skinuo Mostov prijedlog za ukidanje obavezne članarine HGK-u pa je oporba odlučila da uopće neće sudjelovati na glasanju. Napustili su sabornicu i okolne dvorane, a HDZ u tom trenu više nije imao kvorum.

- Nema uvjeta za glasovanje - izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i odgodio cijelo glasanje. 

I dio vladajuće većine bi podržao oporbeni prijedlog

Naime, HDZ-ov Miroslav Tuđman je u bolnici zbog korona virusa pa im je za kvorum nedostajala ta jedna ruka. Cijela oporba podržala je taj prijedlog Mosta i zalaže se da članarina HGK-u bude dobrovoljna pa bi imali priliku danas to i izglasati jer su im podršku po ovom pitanju najavljivali i iz HSLS-a i HNS-a, koji su dio vladajuće većine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO Presica oporbe

Oporba je nakon napuštanja sabornice poručila kako oni ostaju u Saboru te da će se vratiti u sabornicu ako se na dnevni red vrati točka o glasanju za članarinu u Hrvatskog gospodarskoj komori.

- Poštivali smo sve jednu proceduru u Saboru i Poslovnik, a ova, jedna od najvažnijih tema za gospodarstvo i Hrvatsku, bila je stavljena u pola 11 navečer i debatirali smo o ovoj temi do pola tri ujutro. To je bila jedna od najkonstruktivnijih rasprava. Kada smo i tu proceduru ispoštovali, došli smo danas u Sabor s nadom da će ovaj Zakon biti izglasan - rekao je zastupnik Mosta Zvonimir Troskot naglasivši kako su vladajući maknuli taj Zakon s dnevnog reda glasanja kad su vidjeli da bi mogao biti izglasan. 

- Izašli smo jer smatramo da nam je oduzeto ono najvažnije demokratsko pravo da se izjasnimo po pitanju ovog Zakona, zato i jesmo ovdje. Mi ćemo se boriti i borimo se za poduzetnike i obrtnike jer ponovno se mažu oči, njihova prava i dostojanstvo su svedeni na cirkus, kao što je sveden i ovaj Sabor, gdje smo nekoliko puta prekinuti u iznošenju naših ideja - poručio je Troskot.

Danas su zastupnici trebali izglasati i izmjene Zakona o obnovi nakon niza razornih potresa koji su pogodili Banovinu, a koji bi se proširio na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju. Ali kako je oporba napustila sabornicu, a HDZ nije imao kvorum, sad se glasanje i o tom Zakonu prolongiralo za neki drugi put. Na opasku novinara da ih sada HDZ može prozivati zbog kašnjenja obnove, Troskot je naglasio kako je ovo neminovni poraz HDZ-a.

- Iz razloga što su se oporbene stranke ujedinile i uspjeli smo čak razjediniti vladajuće. Više nema koraka nazad, ovo je jednostavno borba za naše poduzetnike i obrtnike, radnike, koji skapavaju, a s druge strane imamo prekomjerno trošenje HGK zadnjih 25 godina - poručio je.

'Pokazali su srednji prst svima koji su stradali u potresu'

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio kako se danas u Saboru dogodio presedan.

- Prije nekoliko godina je promijenjen Poslovnik, koji je omogućio oporbi da u određenim trenucima može staviti neke točke na dnevni red. Oporba je ovaj tjedan stavila ovu točku na dnevni red. Za nas je to izuzetno važno pitanje jer u ovim trenucima neizvjesnosti smatramo da kad Vlada već nema osmišljen paket pomoći, moramo podržati inicijative koje dolaze iz poduzetničkog sektora - rekao je.

Predsjednik Sabora je izvan svih normalnih okvira, naglasio je, odlučio da se o toj točki ne glasa iako su je raspravili.

- Zatražili smo stanku i prije nego li oporba stigla konzultirati, predsjednik Sabora je otkazao glasanje bez obzira na važne zakone koje smo trebali izglasati - rekao je.

HDZ je mogao ostaviti tu točku na dnevnom redu glasanja kao zadnju i napustiti sabornicu pa oporba ne bi imala kvorum, dodao je Grbin.

- Osigurajte na bilo koji način da se ne izglasa, ali stavite na dnevni red i mi bi ostali u Saboru i glasali o svemu o čemu se trebalo glasati, ali HDZ je odgodio glasanje - poručio je naglasivši kako će se vratiti u sabornicu ako vrate tu točku.

HDZ je danas odlučio, naglasio je, pokazati srednji prst svima koji su stradali u potresu kako bi pokazali političku snagu.

- I Jandrokovića i Plenkovića i HDZ može biti sram - poručio je.

'HDZ će izazvati kaos u Saboru samo da zaštiti HGK'

Predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica kazao je da već dugo upozoravaju kako je Hrvatska zarobljena od strane elita, pogotovo HDZ-a i njegovih partnera.

- Ovo što se danas dogodilo je još jedna potvrda toj tezi i ispada da je HGK svetinja i da će HDZ izazvati kaos u Saboru da bi zaštitili tu ustanovu. Oporba je danas s pravom ovako nastupila, a i dalje smo spremni glasovati po drugim točkama. Današnji dan će biti novi trenutak u povijesti Sabora i nadam se da će ljudi shvatiti da smo spremni podržati važne zakone, ali ne po svaku cijenu i nećemo pristati na ovaj HDZ-ov igrokaz - poručio je.

'Odlučili su igrati na mišiće, ovo je njihova odgovornost'

Oporbeni zastupnici su danas pokazali, naglasio je lider Zeleno-lijevog bloka Tomislav Tomašević, da neće tolerirati tiraniju vladajuće većine u Saboru.. 

- Da se nismo sada postavili, nastao bi jedan opasan presedan gdje bi se za svaki prijedlog oporbe, za koji smo skupili 30 potpisa, moglo odgađati glasanje u nedogled.  Da su bili fer, mogli smo danas izglasati Zakon o obnovi, Nacionalnu razvojnu strategiju, mogli su staviti ovo na sam kraj glasanja, ali su odlučili da igraju na mišiće. Mi to nećemo tolerirati, ovo je apsolutno njihova odgovornost - poručio je.

'Jandroković uputio poduzetnicima šamar'

I čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je kako je Jandroković danas napravio presedan.

- O Zakonu o HGK raspravljali smo do dugo u noć, a HDZ-ovci su u raspravi govorili da za poduzetnike želimo novu, transparentnu, drugačiju HGK, a ovime je Jandroković svim poduzetnicima poslao šamar i poručio im "ja sam taj koji ću reći što vam treba"  rekla je.

Oporba je pokazala da ne upućuje samo kritike, dodala je, nego i konkretne prijedloge.

- Pokazali smo da pušu neki novi vjetrovi kada je riječ o demokraciji, ali kada je u pitanju HDZ sve ostaje po starom. Jandroković je sjeo za govornicu i rekao "ja sam gazda i ja ću odlučivati kada će se o čemu glasati." E, gospodine predsjedniče Sabora, to baš nije tako - poručila je.

'Hrvatska je oteta od HDZ-a'

Zastupnica Centra Dalija Orešković istaknula je da je Jandroković odgađanjem glasanja imao namjeru pojedine zastupnike pitati "kaj bi ti štel biti."

- Danas je oporba, ujedinjena i usuglašena, održala lekciju HDZ-u kako funkcionira parlamentarna demokracija i uvjerena sam da od danas više ništa neće biti kao što je bilo do sada. Ranije sam rekla da je Hrvatska oteta od HDZ-a, što je značilo da su otete institucije kojima HDZ upravlja i Vlada. Sabor je danas konačno postao institucija u kojoj HDZ više nema takvu moć kao što je imao do sada - poručila je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović