Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
433 komentara

Vrdoljak, Blažević i Hebrang prozivali 'neprijatelje' na tribini

Split: Prije tribine HDZ-ovci postavili su vijenac i lampione uz Tuđmanov spomenik na Rivi. U HNK su nakon filma o Tuđmanu govorili Vrdoljak, Blažević i Hebrang

Ivana Ivanović/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
433 komentara

Četrnaest godina od smrti dr. Franje Tuđmana u splitskom HNK je obilježena tribinom 'Što još da vam obećam?'. Nakon što je prikazan film Obrada Kosovca dr. Franjo Tuđman - Sve za Hrvatsku', HDZ-ovi veterani Antun Vrdoljak, Miroslav Ćiro Blažević i Andrija Hebrang s pozornice su prepričavali svoje zgode s prvim hrvatskim predsjednikom, a nisu propustili se pohvaliti svojim povijesnim ulogama. Vrdoljak je punoj dvorani povjerio da se u listopadu 1991. godine u Beču tajno sastao sa šefom CIA-e za Europu s kojim je, kako je kazao, surađivao još za MASPOK-a 1971. kao informator.

- Rekao mi je da nama nitko neće pomoći, da to se mora završiti! Nitko u Europi ne želi rat za Božić. Odvedi svoju djecu iz Hrvatske, jer ti ćeš do Božića biti ubijen - prisjetio se Vrdoljak riječi američkog obavještajca kroz suze, te se obrušio na aktualnu vlast.

- Neki dan je Al Pacino rekao da teško podnosi starost, što je stariji da je osjetljivi. Pa u zadnje vrijeme kad čitam jelovnik - ja plačem! Potresao me ovaj film o Tuđmanu, sve mi se vratilo. Ali jedna je njegova rečenica promašena, a to je kad je rekao da nikad u ovoj zemlji neće biti nenarodne hrvatske vlasti - a danas je imamo! - zagrmio je Vrdoljak što je izmamilo gromoglasan pljesak.

Nakon toga je se dohvatio i stolnotenisača Zorana Primorca i njegovih olimpijskih 'neuspjeha'. Poručio je kako je tog olimpijca spasio ubacivši ga u reprezentaciju.

- Puca mi o glavu to što sam 1991. godine preš'o preko činjenice da je Zoran Primorac odbio nastupiti za hrvatsku reprezentaciju, već je igrao za Partizan. Sad me optužuju da ga ja progonim, a ja sam ga spasio, vratio nazad u krilo domovine. Bio je na sedam Olimpijada, a na šest za Hrvatsku. To znači da je hrvatska država plaćala njegove pripreme, njegovo sve, a on niti na jednoj ne osvoji ništa i s tim se hvali! Ja sam bio na 14 olimpijada, uključujući i zimske, isto nisam osvojio ništa. Ali mene nitko nije plaćao - grmio je Vrdoljak na tribini o Tuđmanu.

Andrija Hebrang se obrušio na optužbe da je dr. Tuđman  izdao Vukovar. Kazao je kako tu priču besramno ponavljaju sadašnji vlastodršci, te HRT i Zoran Šprajc. 

- Prije dvije godine na dan sjećanja na Vukovar Šprajc i njegova ekipa iznosile su laži. Za svjedoka u studio nije zvao nas koji smo sudjelovali u pripremama za obranu i evakuaciju Vukovara, nego najstrašnije organizatore agresije - generala Rašetu i Savu Štrbca. Sram ih može biti, to su svjedoci za HRT! -  negodovao je Hebrang.

Ćiro Blažević na tribini se držao sporta i Tuđmanove uloge u nogometnoj reprezentaciji. Izbjegao je komentirati tezu da je li Hrvatima bolje prije stvaranja hrvatske države.

- Tuđman me naučio da nemam pojma o politici, a jednom u ljutnji je rekao, pa vi ni o nogometu ništa ne znate. Ali znao je koliko nogomet može afirmirati našu mladu domovinu. Napisao je novinar  Nenad Ivanković  da nikad ne bi bili treći na Svjetskom prvenstvu da nije bilo Tuđmana. To je najveća istina! Poznajem mentalitet naših igrača, imam veliko povjerenje u Niku Kovača. Zapamtite, poručujem s ovog mjesta neće nas Brazil pobijediti - rekao je Ćiro.

Prije tribine HDZ-ovci postavili su vijenac i lampione uz Tuđmanov spomenik na splitskoj rivi. Petar Škorić, čelnik splitskog ogranka, je poručio da su današnji političari patuljci spram njega, te da se radilo o jednom od najvećih svjetskih vojskovođa i predsjednika.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message