Obavijesti

News

Komentari 12

Vučemilović prozvala Grlića Radmana zbog reakcije na zambijski MUP: 'Nekoga štiti'

Vučemilović prozvala Grlića Radmana zbog reakcije na zambijski MUP: 'Nekoga štiti'

Predsjednica Odbora za obitelj i zastupnica Suverenista pita se što su naša ministarstva i institucije napravile u ova tri mjeseca i zašto još uvijek nisu pokrenule legalizaciju dokumentacije osmero uhićenih Hrvata

VIDEO

Svjedočili smo jučer uistinu bizarnom postupanju Ministarstva vanjskih i europskih poslova i ministra Grlića Radmana, koji tvrdi da je sad odjednom, temeljem izjave zambijskog dužnosnika, doznao da se radi o krivotvorenim dokumentima vezano za posvojenje. Ja ću samo podsjetiti da je to dio optužnice, koju je Zambija podigla protiv naših osam državljana, pa mi nije jasno kako je ministar tek sad doznao da ih se tereti da su posvojili djecu temeljem krivotvorenih dokumenata. Zbog nedostatka pravilnog postupanja hrvatskih institucija ovo se pretvara u prvorazredni međunarodni skandal, komentirala je zastupnica Suverenista i predsjednica Odbora za obitelj i mlade Vesna Vučemilović nakon što je slučaj uhićenih Hrvata i posvajanje djece iz DR Kongo bio glavna tema i UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi. 

'Očigledno je da ministar nekoga štiti'

Na toj sjednici je državni tajnik MUP-a Zambije, Dickson Matembo, ustvrdio kako ovo nije bio prvi put da je skupina Hrvata s djecom iz DR Konga prešla granicu i to s dokumentacijom koja je lažna. Na to je reagiralo naše Ministarstvo na čelu s Gordanom Grlićem Radmanom poručujući kako će Zambiji uputiti službenu notu jer, ističu, Matembove tvrdnje o prelascima granice, ali i kaznenom djelu koje je naveo da im se stavlja na teret, nisu točne. Što se tiče krivotvorenih dokumenata, Ministarstvo, dodaju, nema službenu informaciju. A upravo zbog toga je Vučemilović oplela po Grlić Radmanu upitavši što su onda radili tri mjeseca.

- Jedino što je ministar mogao napraviti da pomogne tim ljudima u Zambiji je tražiti nadovjeru, odnosno pokrenuti postupak legalizacije te dokumentacije. I ja sad postavljam pitanje zašto već nije pokrenuo taj postupak. A ja ću vam reći zašto - zato što jako dobro zna da su to krivotvoreni dokumenti. Cijeli taj postupak i ta afera traje već tri mjeseca. U ta tri mjeseca se itekako mogla ishoditi od Konga nadovjera tih dokumenata. Kako ministar misli pomoći našim ljudima optužujući zambijskog dužnosnika da laže pred tijelima UN-a? Očigledno je da štiti nekoga - naglasila je.

Istaknula je kako su i naši sudovi potpuno zanemarili Haašku konvenciju i to unazad 10 godina u svim dosadašnjim posvajanjima iz trećih zemalja, što znači, poručila je, da ministar štiti upravo njih. 

Zambijski MUP: Kongo utvrdio kako je dokumentacija osmero Hrvata o posvajanju djece lažna
Zambijski MUP: Kongo utvrdio kako je dokumentacija osmero Hrvata o posvajanju djece lažna

- Zanemarili su i izjavu dva odbora UN-a, koji se bave ilegalnim posvajanjima, a koje karakteriziraju kao trgovinu djecu. U tome je navedeno apsolutno sve što država mora napraviti kada dozna da je bilo ilegalnih posvajanja iz trećih zemalja. Ne samo da nadležna ministarstva ignoriraju zaključke odbora nego i dokumente UN-a i zato im je sporna izjava zambijskog dužnosnika. Umjesto da istraže, sankcioniraju, vode evidenciju o svim tim posvajanjima, oni su odlučili sve relativizirati, zataškavati i voditi se principom omerte - kazala je upitavši ponaša li se tako jedna pravna država i članice EU. 

- Sjetite se Belgije, Italije, nijedna se nije ovako ponašala. Ovo više nema smisla, sada nas sramote, ne samo pred hrvatskom javnošću nego i pred UN-om jer se ponašaju mimo svih konvencija, svega što govori Europska komisija i svega onoga što propisuje Haaška konvencija - dodala je. 

'Ukoliko se naše institucije nastave ovako ponašati, bit ću prisiljena tražiti osnivanje neovisnog povjerenstva koje će sve istražiti'

Pa je najavila da će, ukoliko se naše institucije nastave ovako ponašati, tražiti da se osnuje neovisno povjerenstvo koje će sve istražiti. 

- Sada imamo samo izjavu ministra Božinovića da to istražuju USKOK i MUP, a nemamo nikakvu povratnu informaciju. Imamo ministra Grlić Radmana, koji bolje da ništa ne radi jer ne pomaže tim ljudima, koji su tamo u Zambiji u vrlo nezgodnoj situaciji, štiti nekoga, optužuje zambijskog dužnosnika da laže, ne pokreće postupak nadovjere dokumenata i ne istražuje što se sve događalo zadnjih 10 godina - poručila je Vučemilović. 

Radman šalje notu: Hrvati nisu ušli u Zambiju s djecom, nema informacije da su papiri lažirani
Radman šalje notu: Hrvati nisu ušli u Zambiju s djecom, nema informacije da su papiri lažirani

Nitko se ne usudi reći činjenicu, naglasila je, da je jedan krak međunarodnog lanca trgovine djecom išao preko Hrvatske i to dugih 10 godina.

- Očigledno je da hrvatsko pravosuđe i institucije nisu radile svoj posao. To je, uostalom, rekao i predsjednik Vrhovnog suda. Rekao je da nije sve bilo lege artis, ali da ne bi sad trebalo inzistirati na tome jer su sudovi radili u najboljoj vjeri. Suci ili rade ili ne rade po zakonu, nemaju što raditi u najboljoj vjeri. Koga se štiti? Vjerojatno veće ribe. Vidimo sada po onome što je rekla povjerenica EK da je Hrvatska cijelo vrijeme kod međudržavnih posvojenja trebala postupati sukladno Haaškoj konvenciji, neovisno jesu li države iz kojih djeca dolaze potpisnice ili ne - istaknula je Vučemilović ponovivši kako Hrvatska to nije radila.

- A tu su nadležni Ministarstvo obitelji i sudovi. Ne čini mi se da štite  i ne rade  interesu ovih osam državljana nego da štite ljude koji nisu postupali po zakonu - neovisno radi li se o djelatnicima ministarstava, ministrima, sucima ili možda i nekim posvojiteljima - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu