Obavijesti

News

Komentari 115

Vučićeva ideja: Srbija daje 20 mil. eura za film o Jasenovcu

Vučićeva ideja: Srbija daje 20 mil. eura za film o Jasenovcu
1

Večernje novosti podsjećaju da ideja o ekranizaciji stradanja u ustaškom logoru nije nova, jer se prije nekoliko godina tog posla htio prihvatiti glumac Tihomir Stanić...

VIDEO

Srbija je spremila 20 milijuna eura za filmski projekt o stradanju Srba, Židova i Roma u ustaškom logoru Jasenovac, a planirano je i angažiranje poznatih glumačkih imena iz Hollywooda, piše u utorak beogradski tisak.

Vlada Srbije spremna je, "na inicijativu predsjednika države Aleksandra Vučića, financirati grandiozni filmski projekt" o stradanju Srba, Židova i Roma u Jasenovcu, objavile su Večernje novosti.

Neimenovani sugovornici "bliski državnom vrhu", na koje se pozivaju Večernje novosti, objašnjavaju kako se "Srbija na ovaj korak odlučuje sada, prije svega jer je konačno, zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji, moguće izdvojiti novac za ovako zahtjevan posao", te da ova ideja "ima i vrijednosne elemente".

"Do sada se nitko u našoj kinematografiji nije usudio estetski oblikovati jasenovačku tragediju, koja nadilazi granice ovog podneblja. Uz to, konstantni pokušaji da se razmjere stradanja umanje ili da se oskvrne uspomena na žrtve, iziskuju ovaj civilizacijski napor", piše list.

Večernje novosti podsjećaju da ideja o ekranizaciji stradanja u ustaškom logoru nije nova, jer se prije nekoliko godina tog posla htio prihvatiti glumac Tihomir Stanić, a za redatelja je izabrao Đorđa Kadijevića.

"Projekt je trebala financirati Republika Srpska, ali je Stanić morao odustati zbog prijetnji iz Hrvatske. Ovakav film potrebniji je danas više nego ikad i odavno je morao biti snimljen. Ali tu temu je teško sineastički obraditi tako da bude umjetnički promatrana, bez upadanja u zamku šovinizma", rekao je za Večernje novosti Kadijević navodeći da je Jasenovac, po njegovom uvjerenju, "tragedija koja se, kada je riječ o ljudskom zlu, ni sa čim na svijetu ne može usporediti" te da su "strahote u tom logoru bile su gore od onih u Auschwitzu".

Premda je milijunima dosad plaćano snimanje ratnih epopeja iz drugog svjetskog rata u Jugoslaviji, povjesničar Milan Koljanin kaže za Večernje novosti kako film o Jasenovcu dosad nije snimljen "zato što to nije bio njemački, već ustaški logor, pa se priča nije uklapala u ideološku matricu da su okupatori krivi za sve".

"U Jasenovcu su pripadnici jednog jugoslavenskog naroda ubijali pripadnike drugog - Srbe, Židove i Rome", kaže Koljanin.

Večernje novosti podsjećaju da je u filmske priče o Titu i partizanima u nekadašnjoj Jugoslaviji ulagan ogroman novac, a uvjerljivo najviše glumaca iz inozemstva igralo je u filmu "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića: Orson Welles, Yul Bryunner, Sergej Bondarčuk, Franco Nerro i Silva Koscina. U "Sutjesci" Stipe Delića tadašnja svjetska glumačka zvijezda Richard Burton igrao je Tita, a koscenarist filma bio je Bondarčuk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.