News

Komentari 5

Vučković na sastanku ministara poljoprivrede EU: Novi modeli i zelena arhitektura ključ reformi

Vučković na sastanku ministara poljoprivrede EU: Novi modeli i zelena arhitektura ključ reformi

Novi ZPP treba temeljiti na fleksibilnosti za države članice kako bi one kroz svoje Strateške planove najbolje odgovorile na specifične potrebe svojih poljoprivrednika, rekla je ministrica

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je sudjelovala na video-sastanku ministara poljoprivrede država članica EU na kojem se razgovaralo o uredbama iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), zelenoj arhitekturi, izravnim potporama, izvijestili su u utorak iz Ministarstva.

Glavna tema sastanka bila je rasprava o uredbama iz reformskog paketa ZPP s obzirom da je cilj portugalskog predsjedništva završiti pregovore s Europskim parlamentom u svibnju.

Također su razmijenjena mišljenja o zelenoj arhitekturi nove ZPP, posebice oko pitanja vezanih uz eko sheme, područja s prirodnim ili drugim ograničenjima te uvjeta dobre poljoprivredno okolišne prakse. Dio rasprave odnosio se na teme vezane uz ciljanost izravnih potpora i definicije aktivnog poljoprivrednika.

Vučković je istaknula da zelena arhitektura i novi model isporuke predstavljaju ključne elemente reforme te se moraju gledati kao cjelina kako bi se postigao konačni politički dogovor.

"Novi ZPP treba temeljiti na fleksibilnosti za države članice kako bi one kroz svoje Strateške planove najbolje odgovorile na specifične potrebe svojih poljoprivrednika. Pri tome je važno izbjeći dodatna administrativna opterećenja, posebice za krajnje korisnike. Također se ne smijemo dovesti u situaciju gubitka neutrošenih sredstava, što je rizik koji je posebno izražen kod nove mjere eko shema", kazala je Vučković.

Izrazila je nadu i da će se ostvariti napredak u pregovorima s Europskim parlamentom o preostalim otvorenim pitanjima s ciljem pravovremenog postizanja sveobuhvatnog političkog dogovora o budućem ZPP-u.

Na sastanku je bilo riječi i o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, pri čemu je hrvatska delegacija označila ovu godinu kao vrlo izazovnu za proizvođače u mnogim sektorima.

Vučković je posebno istaknula potencijalno negativne posljedice nedavnog mraza i hladnog vala koje bi se mogle značajno odraziti na proizvodnju pojedinih voćnih vrsta, a založila se i za mogućnost dodjele potpore poljoprivrednicima koji krumpir koriste za postrojenja na bioplin ili u druge industrijske svrhe umjesto plasmana na tržište.

Također se razgovaralo i o poljoprivrednim pitanjima povezanima s trgovinom.

Vučković je pozdravila najavu da se putem trgovinskih sporazuma osigura da "naši trgovinski partneri primjenjuju jednaku visoku razinu zaštite okoliša dobrobiti životinja kao i prilikom korištenja pesticida odnosno u borbi protiv antimikrobne rezistencije".

Kazala je kako se Hrvatska, s obzirom na osjetljivost sektora, zalaže za odmjereni pristup u daljnjem otvaranju tržišta za uvoz te naglasila važnost priznavanja zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla na stranim tržištima.

Najčitaniji članci