Obavijesti

News

Komentari 5

Vučković na sastanku ministara poljoprivrede EU: Novi modeli i zelena arhitektura ključ reformi

Vučković na sastanku ministara poljoprivrede EU: Novi modeli i zelena arhitektura ključ reformi

Novi ZPP treba temeljiti na fleksibilnosti za države članice kako bi one kroz svoje Strateške planove najbolje odgovorile na specifične potrebe svojih poljoprivrednika, rekla je ministrica

VIDEO

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je sudjelovala na video-sastanku ministara poljoprivrede država članica EU na kojem se razgovaralo o uredbama iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), zelenoj arhitekturi, izravnim potporama, izvijestili su u utorak iz Ministarstva.

Glavna tema sastanka bila je rasprava o uredbama iz reformskog paketa ZPP s obzirom da je cilj portugalskog predsjedništva završiti pregovore s Europskim parlamentom u svibnju.

Također su razmijenjena mišljenja o zelenoj arhitekturi nove ZPP, posebice oko pitanja vezanih uz eko sheme, područja s prirodnim ili drugim ograničenjima te uvjeta dobre poljoprivredno okolišne prakse. Dio rasprave odnosio se na teme vezane uz ciljanost izravnih potpora i definicije aktivnog poljoprivrednika.

Plenković posjetio farmu kokoši nesilica u blizini Ivanić Grada
Plenković posjetio farmu kokoši nesilica u blizini Ivanić Grada

Vučković je istaknula da zelena arhitektura i novi model isporuke predstavljaju ključne elemente reforme te se moraju gledati kao cjelina kako bi se postigao konačni politički dogovor.

"Novi ZPP treba temeljiti na fleksibilnosti za države članice kako bi one kroz svoje Strateške planove najbolje odgovorile na specifične potrebe svojih poljoprivrednika. Pri tome je važno izbjeći dodatna administrativna opterećenja, posebice za krajnje korisnike. Također se ne smijemo dovesti u situaciju gubitka neutrošenih sredstava, što je rizik koji je posebno izražen kod nove mjere eko shema", kazala je Vučković.

Izrazila je nadu i da će se ostvariti napredak u pregovorima s Europskim parlamentom o preostalim otvorenim pitanjima s ciljem pravovremenog postizanja sveobuhvatnog političkog dogovora o budućem ZPP-u.

Ministrica Vučković: 'Našim je poljoprivrednicima sada na raspolaganju 162 milijuna kuna'
Ministrica Vučković: 'Našim je poljoprivrednicima sada na raspolaganju  162 milijuna kuna'

Na sastanku je bilo riječi i o stanju na tržištu poljoprivrednih proizvoda, pri čemu je hrvatska delegacija označila ovu godinu kao vrlo izazovnu za proizvođače u mnogim sektorima.

Vučković je posebno istaknula potencijalno negativne posljedice nedavnog mraza i hladnog vala koje bi se mogle značajno odraziti na proizvodnju pojedinih voćnih vrsta, a založila se i za mogućnost dodjele potpore poljoprivrednicima koji krumpir koriste za postrojenja na bioplin ili u druge industrijske svrhe umjesto plasmana na tržište.

Također se razgovaralo i o poljoprivrednim pitanjima povezanima s trgovinom.

Ministrica Vučković traži veću cijenu šećera u Hrvatskoj
Ministrica Vučković traži veću cijenu šećera u Hrvatskoj

Vučković je pozdravila najavu da se putem trgovinskih sporazuma osigura da "naši trgovinski partneri primjenjuju jednaku visoku razinu zaštite okoliša dobrobiti životinja kao i prilikom korištenja pesticida odnosno u borbi protiv antimikrobne rezistencije".

Kazala je kako se Hrvatska, s obzirom na osjetljivost sektora, zalaže za odmjereni pristup u daljnjem otvaranju tržišta za uvoz te naglasila važnost priznavanja zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla na stranim tržištima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa