Obavijesti

News

Komentari 30

Vujčić: Aranžman s MMF-om je trebalo dogovoriti još 2009.

Vujčić: Aranžman s MMF-om je trebalo dogovoriti još 2009.
1

Monetarna politika i banke nisu ti koji su Hrvatsku učinili jednom od najsporijih zemalja u oporavku od recesije kao što "bez ikakvog razumijevanja stvarnosti"

VIDEO

Guverner HNB, Boris Vujčić, istaknuo je na konferenciji "Tržište novca" u Opatiji da su monetarna politika i bankovni sustav jedini dio hrvatskog gospodarstva koji još održava ekonomsku stabilnost i rejting zemlje na razini na kojoj jesu.

- Oni koji nastoje i to, jedno od zadnjih uporišta stabilnosti Hrvatske uništiti, moraju svima javno odgovoriti što nakon toga. Što bi se dogodilo, da uspiju u svojim namjerama, s investicijskom perspektivom zemlje, što bi se dogodilo sa štednjom u bankovnom sustavu, kakve bi fiskalne posljedice za porezne obveznike to imalo, kakve bi bile perspektive zapošljavanja i kolike bi realne plaće i mirovine nakon toga bile?, zapitao je guverner.

Vujčić: Ili stabilne banke ili se mičem

Vujčić nije zapravo imenovao tko je to tko ruši zadnje uporište stabilnosti, ali je iznio za njega dosta neobičnu tvrdnju: 'Ako narod i njegovi predstavnici prihvate takva rješenja, mi koji stojimo na putu te sreće sigurno ćemo se maknuti'. Je li to znak nekog pritiska na središnju banku i kome je poruka namijenjena, guverner nije objašnjavao.

BDP je u Hrvatskoj pao 11,8 posto od 3. kvartala 2008. do kraja 2012. dok je stopa rasta kredita privatnom sektoru bila 15,2 posto. Taj podatak guverner je koristio kao argument da monetarna politika i banke nisu ti koji su Hrvatsku učinili jednom od najsporijih zemalja u oporavku od recesije kao što "bez ikakvog razumijevanja stvarnosti to još i danas neki tvrde".

- Rezerve koje su u bankarskom sustavu stvorene prije krize, omogućile su da 2009. godine Hrvatska ne mora zatražiti aranžman s MMF-om. Iz današnje perspektive vjerojatno bi se moglo zaključiti da bi bilo bolje da je već tada zatražen aranžman s MMF-om jer bi to vjerojatno ubrzalo strukturne reforme, no to je pitanje političke ekonomije kojim se u ovom osvrtu neću baviti, poručio je guverner, zaključivši da je politika HNB-a bila kontraciklička, odnosno da politika HNB-a nije poticala krizu, nego se suprotstavljala krizi.

Pomoćnik ministra financija Miljenko Fićor najavio je da će država početkom srpnja na domaćem tržištu izdati 7 milijardi kuna obveznica. 

- Taj je novac potreban za financiranje deficita i ostale proračunske potrebe, a do kraja godine ići će se na još jedan plasman obveznica od 5 milijardi kuna, izjavio je Fićor.

Stanje financija u prva 4 mjeseca nije blistavo. Ukupni su prihodi iznosili 34,3 milijarde kuna i za 1,2 milijarde ili 3,4 posto su manji nego što su bili u isto vrijeme prošle godine. S druge strane rashodi su rasli 1,4 milijarde kuna, odnosno 3,4 posto i iznosili su 40,9 milijardi kuna. Tako je manjak u državnoj blagajni bio 6,6 milijardi kuna.

- To će se pokrivati zaduživanjem, kaže Fićor te ističe da je Vlada već na početku godine planirala izdati obveznice u vrijednosti od 21 milijardu kuna.

Kako vrijeme odmiče proračun se po mjesecima puni sve bolje i on je uvjeren da će se ostvariti plan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi