Obavijesti

News

Komentari 103

Vujčić: Hrvatska će u eurozonu ući vjerojatno po tečaju 7,53

Vujčić: Hrvatska će u eurozonu ući vjerojatno po tečaju 7,53

Sve zemlje do sada, osim jedne, ušle su upravo po tom tečaju u kojem su bile u ERM-u. Prema tome, možemo s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da će i za Hrvatsku upravo to biti fiksni tečaj, kaže Vujčić

VIDEO

Guverner HNB-a Boris Vujčić komentirao je u Dnevniku HTV-a uvođenje eura i istaknuo da u zemljama koje su ga uvele, cijene nisu "podivljale" te poručio kako će poduzeti sve da potrošači budu maksimalno zaštićeni. Premijer Andrej Plenković ranije je u ponedjeljak rekao kako je Hrvatska spremna u eurozonu ući 1. siječnja 2023. godine. 

Vujčić je poručio kako će iskoristiti iskustva svih zemalja koje su do sada uvodile eura i koja su se pokazala dobrima. Primjer toga je objavljivanje cijena unaprijed, prije uvođenja eura i nakon uvođenja eura. 

'Do kraja godine započet će pokusno kovanje kovanica eura s nacionalnim motivima'
'Do kraja godine započet će pokusno kovanje kovanica eura s nacionalnim motivima'

- Tako da svatko, bez obzira na to ide li u dućan kupovati namirnice ii u kafić piti kavu, može vidjeti mjesecima unaprijed kolika je cijena u eurima toga što će od 1. siječnja opet biti samo u eurima. I nakon nastavit će se dualno objavljivanje cijena tako da potrošač ne može ni na koji način biti doveden u zabludu - objasnio je Vujčić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najavio je i izradu etičkog kodeksa u sklopu čega će se od tvrtki tražiti da obećaju fer ponašanje tijekom konverzije kune u euro. Na pitanje postoje li alati da ih se drži pod nadzorom, Vujčić je rekao da se nikome ne može reći gdje će biti cijene, ali da će pritisak javnosti, nadgledanje i transparentnost dovesti do rezultata. 

Tečaj 7,53 

Guverner je poručio kako je najvjerojatnije da će tečaj po kojem ćemo ući u eurozonu biti 7,53. 

- Sve zemlje do sada, osim jedne, ušle su upravo po tom tečaju u kojem su bile u ERM-u. Prema tome, možemo s velikom vjerojatnošću pretpostaviti da će i za Hrvatsku upravo to biti fiksni tečaj. I tu nema, moram ponovno napomenuti, onda prodajnog, kupovnog tečaja, nego se sve transakcije obavljaju upravo po tom jednom fiksnom tečaju, što je opet zaštita potrošača - rekao je. 

Što se tiče zamjena novčanica i kovanica, Vujčić tvrdi kako je to golema logistička operacija. 

'Referendume o euru bi oni koji nisu pridonijeli pristupanju EU ni koliko je crno ispod nokta'
'Referendume o euru bi oni koji nisu pridonijeli pristupanju EU ni koliko je crno ispod nokta'

- Imamo oko pola milijarde papirnatih novčanica, to je kao da naslažete stup visok 50 km, i imamo oko 1,1 milijardu kovanica u optjecaju, to vam je kao 126 velikih ZET-ovih tramvaja - rekao je i dodao kako kovanice moraju čuvati tri godine jer će ih građani moći upravo tri godine donositi i zamjenjivati u HNB-z, dok će papirnate novčanice moći zamijeniti uvijek. 

'61 posto građana podupire uvođenje eura' 

Građanima koji doma drže štednju poručio je kako to nije dobro zbog rizika od pljačke te dodao da oni koji imaju gotovinu će moći je donositi prvo u banke ili tamo gdje će se moći mijenjati novac, kao što su Fina ili pošte, a nakon nekog vremena samo u HNB-u. 

Posljednja anketa, poručio je Vujčić, pokazuje kako 61 posto građana podupire uvođenje eura te da taj broj kontinuirano raste. 

- Mislim da će informiranjem građana on nastaviti rasti. Rekao bih da je čak i viši nego u većini drugih zemalja prije uvođenja eura, a nakon uvođenja eura ta je potpora porasla u svim zemljama koje su uvele euro, rekao je Vujčić - rekao je Vujčić i dodao da mu je tijekom prošlotjednog posjeta Sloveniji tamošnji guverner rekao da je potpora u toj zemlji veća od 90 posto. 

- Potpora građana ovisi o tome koliko su zadovoljni. Da nisu zadovoljni, ne bi dali tu potporu, poručio je

Prijava na konferenciju i svi detalji dostupni su na kvaka24konferencija.24sata.hr te na društvenim mrežama. Organizatori projekta su Kvaka24, 24sata i Hrvatska obrtnička komora. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi
BIZNIS KONFERENCIJA KVAKE24 I 24SATA

Stručnjaci su složni: od eura ćemo imati još veće koristi

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija, umjetna inteligencije tema su o kojima su stručnjaci raspravljali na konferenciji “180 dana s eurom - hrvatsko gospodarstvo u eurozoni"

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'
TREĆA BIZNIS KONFERENCIJA

Kvaka24 još jednom je okupila brojne stručnjake: 'S eurom smo uspjeli kao društvo i ekonomija'

Snalaženje Hrvatske u novoj valuti, deficit radne snage, zelena tranzicija i primjena umjetne inteligencije samo su neke od tema o kojima su stručnjaci raspravljali na Kvaki24
'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'
KONFERENCIJA KVAKA 24

'Tržište raste! No, koliko mi zapravo kasnimo za jednom Njemačkom, Francuskom...'

Kako globalne promjene utječu na hrvatske poduzetnike, samo je jedno od pitanja na koja ćete dobiti odgovor od vrhunskih stručnjaka na konferenciji Kvaka 24