Vujčić: Očekujem nastavak smanjivanja stope inflacije | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Vujčić: Očekujem nastavak smanjivanja stope inflacije

Vujčić: Očekujem nastavak smanjivanja stope inflacije

Guverner Vujčić je pojasnio da u ovom trenutku imamo stopu inflacije u kojoj se, osim cijena goriva, sve komponente osnovne inflacije smanjuju

VIDEO

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u utorak kako očekuje da se inflacija u Hrvatskoj nastavi smanjivati, naglasivši da je njezino ubrzanje u kolovozu u odnosu na mjesec ranije posljedica rasta cijena energenata, dok sve ostale njezine komponente, pa i cijene hrane, padaju.

Na upit je li očekivao rast inflacije sa srpanjskih 7,3 na u kolovozu zabilježenih 7,8 posto na godišnjoj razini, guverner je za Novu TV izjavio da je inflacija točno onakva kakvu su očekivali.

Osnovna potrošačka košarica za mnoge postaje luksuz...
Osnovna potrošačka košarica za mnoge postaje luksuz...

Pojasnio je da u ovom trenutku imamo stopu inflacije u kojoj se, osim cijena goriva, sve komponente osnovne inflacije smanjuju - i cijene usluga i hrane i industrijskih proizvoda i trajnih potrošačkih dobara. U kolovozu je naime, zbog toga što je porasla cijena nafte na međunarodnom tržištu za 8 posto, porasla i cijena benzina, pa je cijena energija povukla stopu inflacije za tih pola postotnih bodova.

- Očekujemo da će se nastaviti trend pada inflacije onako kako smo prognozirali i kako se već događa od 11. mjeseca prošle godine, kada je dosegnula maksimum, osim ako ne bude opet nekakvog šoka na tržištu energije, što nije isključeno, ali u ovom trenutku to ne očekujemo- izjavio je Vujčić u Dnevniku Nove TV.

Podsjetio je da je HNB sada dio Europske središnje banke, koja je radi smanjivanja inflacije tako što diže kamatne stope, a ovaj ciklus dizanja kamatnih stopa je najjači, tj. najrestriktivniji od uvođenja eura. Kamatne stope u eurozoni podignute su u ovom ciklusu za 4,25 postotnih bodova, odnosno sa -0,5 posto na 3,75 posto. Ujedno, naglasio je guverner, ECB je počeo i smanjivati svoju bilancu, što je drugi način zaoštravanja uvjeta kreditiranja.

Prema stopi inflacije najlošiji smo u Europi: 'Do kraja godine, cijene neće značajno opadati'
Prema stopi inflacije najlošiji smo u Europi: 'Do kraja godine, cijene neće značajno opadati'

Iako se smanjuje stopa inflacije, ona je kod nas viša nego u zapadnoeuropskim zemalja, ali je niža nego u istočnoeuropskim zemaljama, rekao je guverner, pojasnivši da je to zbog toga što je u istočnoeuropskim zemljama, pa tako i Hrvatskoj, veći udjel hrane u potrošačko košarici.

 - Ono što se kod nas sporije događa je prijelaz povećanih kamatnih stopa prvenstveno na postojeće stambene kredite. Novoodobrenim stambenim kreditima stope su išle gore- kazao je dalje.

Po njegovim riječima, dvije su glavne komponente koje još podržavaju visoku stopu inflacije u Hrvatskoj - hrana i usluge, a među uslugama ugostiteljske usluge i smještaj. Ugostiteljske usluge, kako je rekao, također su povezane s hranom, a smještaj s turizmom.

'Pripremamo paket pomoći, bilo je očito neopravdanog dizanja cijena i snosit će se posljedice'
'Pripremamo paket pomoći, bilo je očito neopravdanog dizanja cijena i snosit će se posljedice'

- Što se hrane tiče, cijene su počele padati, iako su još na povišenoj razini, i očekujem da će se to nastaviti reflektirati i dalje. Druga komponenta koja imam momentum rasta u Hrvatskoj su usluge smještaja i ugostiteljske usluge, a one su povezane s turizmom. To vidimo svake godine u Hrvatskoj - tijekom sezone momentum cijena tih usluga raste, a poslije sezone pada- zaključio je Vujčić.

Na upit što bi danas savjetovao građanima koji se muče s visokim cijenama, Vujčić kaže da ono što uvijek funkcionira u tržišnoj ekonomije je da čovjek ide kupovati tamo gdje ima povoljniju cijenu, jer to je ono što tjera trgovce da ne dižu pretjerano cijene.

- Ono što vidimo u ovom trenutku je da plaće i dohoci rastu. Plaće su rasle brže od inflacije, i dok je tako, pogotovo u sektoru usluga, to isto tako podržava relativno više cijene- zaključio je Vujčić.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija:  Prošlo je dosta vremena otkad je umro
UŽAS U ZAGREBU

U stanu na Trešnjevci pronašli tijelo muškarca. Policija: Prošlo je dosta vremena otkad je umro

U petak navečer policija je u stanu na Trešnjevci pronašla tijelo muške osobe. Još nije poznat uzrok smrti...

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta
Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen
STRAVA KOD DUGOG SELA

Pijani 70-godišnjak lopatom lupao po autu pa pokušao ubiti člana obitelji. Teško je ozlijeđen

Osumnjičeni 70-godišnjak je uhićen i priveden na kriminalističko istraživanje, objavila je Policijska uprava zagrebačka.