Obavijesti

News

Komentari 43

Vukovi napadaju: Tek rođenu janjad ostavili su bez majki

Vukovi napadaju: Tek rođenu janjad ostavili su bez majki
1

KAZNE ZA SMRT VUKA: Stanovnici zagvoških sela ne mogu se obraniti od vukova, koje ne smiju ubiti, a žale se da životinje prijete njihovim stadima

VIDEO

U vučjem pohodu u nedjelju ujutro nastradale su četiri ovce, a dvije su ranjene, od kojih je jedna u međuvremenu od zadobivenih ozljeda uginula. U samo jutro nadomak kuća u zagvoškom selu Rastovcu vukovi su po tko zna koji put pokazali svu svoju zvjersku ćud u koju se najbolje uvjerio stočar Mate Varkaš čuvajući svojih tridesetak ovaca.

- Bio sam uz stado, ovce su mirno pasle uokolo po obližnjim škrapama. Odjednom su se uznemirile i razbježale. Nastao je košmar među njima, blejanje - govori nam još u nevjerici Mate, koji je odmah potrčao kako bi ovce vratio na jedno mjesto.

- Imao sam što vidjeti. Dvije ovce zaklane, a drugih nema. Znao sam da je vuk negdje u blizini - govori nam Mate.

Nažalost, nije bila riječ o samo jednom vuku jer, prema onome što je uslijedilo, za pretpostaviti je da se radilo o više vukova. S obzirom na šumovit predio teško je bilo u prvom trenutku dozvati sve uplašene ovce i okupiti ih na jedno mjesto.

- Nastavio sam tražiti i malo dalje ugledao rastrganu ovcu. Svježa krv, vučji ugrizi i utroba razbacana na sve strane - govori nam Mate dok pokazuje ostatke zvjerinjeg pohoda.

Mati su u pomoć priskočili susjedi koji su ga čuli, ali nažalost potraga je tek otkrila kako su se vukovi doista željeli pogostiti na najsvirepiji način. Užasne slike rastrganih životinja, tužni pogledi stočara i nemoć jer vukovi su zaštićene divlje životinje.

U Biokovu su, prema informacijama koje smo dobili od lovaca, dva čopora od ukupno petnaestak vukova. I više nego dovoljno da svako malo počine neprocjenjivu štetu zabiokovskim stočarima.

S druge strane, vukovi su zaštićeni i ne smije ih se ubijati jer je kazna za ubijenog vuka četrdesetak tisuća kuna.

- Ma da mi ga je sresti. Onako ja i on, ‘oči u oči’, pa kome opanci, a kome obojci - reći će tužno Mate dok pokušava zaliječiti rane na jednoj od preživjelih ovaca.

Tužan je Mate jer je iza pet rastrganih ostalo sedam tek dva tjedna starih janjaca koji upornim blejanjem pokušavaju dozvati svoje majke. Mate će, kao i ostali stočari, za isplatu odštete za stradale ovce, od države trebati čekati od godinu do dvije.

Za svaku ubijenu ovcu 500 kuna

Država će za ubijenu ovcu platiti 500 kuna, a ako je riječ o ovci s janjetom 700 kuna, rekao nam je Damir Bosiljevac, ovlašteni vještak za utvrđivanje štete počinjene od zaštićenih divljih zvijeri. Dodaje kako su na području Imotskog, Omiša i Solina kontinuirani vučji napadi te da na godinu nastrada u prosjeku i do 150 grla stoke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)