Obavijesti

News

Komentari 21

Vukšić o štednji: Milanović je poslušnik, jedini zna kresati

Vukšić o štednji: Milanović je poslušnik, jedini zna kresati
8

U Bruxellesu ne odustaju od zahtjeva za rezanjem deficita za 2,3 posto, unatoč preporuci MMF-a. Na odluku Europske komisije reagirali su saborski zastupnici

VIDEO

Nakon što Europska komisija nije prihvatila prijedlog rebalansa proračuna i traži da se deficit dodatno smanji za 1,3 milijardi kuna stigle su reakcije saborskih zastupnika. Naime, u Bruxellesu ne odustaju od zahtjeva za rezanjem deficita za 2,3 posto, unatoč preporuci MMF-a da ove godine rezovi ne budu toliko drastični kako se ne bi ugušila domaća potrošnja. Oporbene zastupnike zahtjev Bruxellesa ne iznenađuje.

Kosor: Vlada će teško pronaći mogućnost

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor smatra da je Vlada kardinalno pogriješila na početku mandata kad nije donijela drastične odluke i reforme.

- Mislim da je novu zadaću iz Bruxellesa nemoguće ispuniti bez smanjivanja nekih prava. Žao mi je, ali bojim se da će Vlada teško pronaći mogućnost, jer znam da to smanjivanje u ministarstvima ide gotovo do gole kosti, dakle zaustavljene su i te neke minimalne investicije koje su postojale i sad smo došli do prava. Dakle sve ono što su prava: plaće, mirovine, socijala to vam je više od 80 posto proračuna - izjavila je.

Napomenula je da ovo o čemu se danas govori nisu reforme. One bi bile da se zadržala odluka da je zapošljavanje u državnoj upravi moguće po modelu dva za jedan. Napominje da lokalnu upravu i samoupravu nismo ni dotaknuli iako bi se po njezinom mišljenju trebalo krenuti u smanjenje općina, gradova i županija. 

Vukšić: To vodi jednom grčkom scenariju

Branko Vukšić (Laburisti) kazao je da je za Hrvatsku prvo što je pogubno je Vlada Zorana Milanovića koja ne zna upravljati državom, a drugo je odnos Bruxellesa prema Hrvatskoj. Kazao je da se nitko s ovakvim rigoroznim štednjama nije izvukao iz krize.

- To je jedna recesijska mjera, to nije proturecesijska mjera i time će još padati BDP, biti će više otkaza i nezaposlenih i još ćemo biti više zaduženi. To vodi jednom grčkom scenariju - ustvrdio je.

Napomenuo je da je Grčka daleko više dužna nego što je bila prije jer je EU nametnula krive mjere. Nada se da će u Hrvatskoj, ali i Grčkoj pobijediti opcija koja će se znati suprotstaviti Bruxellesu.

- Zoran Milanović je poslušnik Bruxellesa i on jedino što zna je kresati - kazao je.

Novac se, kaže, može pronaći u brojnim agencijama i vijećima, ali kaže da Vlada nema hrabrosti štedjeti na tim stavkama jer su "njihovi aparatčiki u tim agencijama". Mogla bi se kresati javna uprava i lokalna samouprava. 

Šuker: Vlada nije smjela ići u porezne zahvate

Ivan Šuker (HDZ) kazao je da je ključno to što Vlada nije poslala dovoljno snažnu i jasnu poruku da je ovaj rebalans proračuna rezultat određenih zakonskih promjena i reformskih zakona.

- Ovo je sve jednokratno i Bruxelles je tu prepoznao daleko veću opasnost za 2015. nego što je za 2014. i oni su poslali jednu logičnu stvar, izvolite skresati još milijardu i 300 pa možemo razgovarati - kazao je.

Ponovio je da se rashodi ne mogu svesti samo na rezanje nego da to mora biti rezultat provedenih reformi jer je to jedino što je prihvatljivo onima koji nas kontroliraju.

- Njih jednokratne mjere ne zanimaju, a svako rezanje je u principu kad pogledate jednokratna mjera. Svaka reforma u budućnosti donosi smanjenje rashodovne strane i donosi povećanje prihodovne strane - izjavio je Šuker.

Napominje da diranje poreza nije opcija jer je Vlada na tom pitanju potrošila svoj kredit te upozorava da bi svako povećanje poreza dovelo do smanjenja BDP-a i potrošnje nakon čega bi uslijedilo i pad zaposlenosti. Iako Vlada u pričuvi ima tri poreza koje je planirala uvesti 2016. Riječ je o porezu na nekretnine, kamate na štednju i kapitalnu dobit. Šuker smatra da Vlada nije smjela ići u porezne zahvate bez procjene što će one donijeti.

- Porez na nekretnine bi bio veći socijalni udar nego što bi bio efekt u proračunu - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe