News

Komentari 1

Washington: 'Nadamo se da će Xi razgovarati i sa Zelenskim'

Washington: 'Nadamo se da će Xi razgovarati i sa Zelenskim'

Kirby je rekao da je izražena zabrinutost da Kina iznosi jednostrane prijedloge za rat u Ukrajini koji odražavaju samo rusku perspektivu

Američka vlada pozvala je kineskog vođu Xi Jinpinga, koji će posjetiti Moskvu idući tjedan, da razgovara i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Nadamo se i da će se predsjednik Xi izravno obratiti predsjedniku Zelenskom jer i dalje vjerujemo da je izrazito važno da posluša i ukrajinsku stranu, a ne samo stranu gospodina Putina", kazao je direktor za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby u petak.

Rekao je da je izražena zabrinutost da Kina iznosi jednostrane prijedloge za rat u Ukrajini koji odražavaju samo rusku perspektivu.

Kirby je kao primjer naveo mirovnu inicijativu koju je Peking nedavno predstavio, koja uključuje i prekid vatre. Prekid vatre u ovome trenutku bio bi ravan "ratifikaciji ruskog osvajanja" iz perspektive SAD-a.

Rusija bi prekid vatre iskoristila kako bi učvrstila svoju poziciju u Ukrajini te ponovno izgradila, naoružala i nadomjestila snage za ponovni napad na Ukrajinu kad joj to bude odgovaralo, kazao je Kirby.

Najčitaniji članci