Obavijesti

News

Komentari 11

Wings for Life: U Zadru trčali prema cilju, presretao ih auto

Wings for Life: U Zadru trčali prema cilju, presretao ih auto
12

Humanitarna utrka: Istodobno su startali stanovnici u još 34 svjetska grada. Novac od kotizacija ide u istraživanja ozljeda leđne moždine. Trčalo je čak 2500 ljudi

VIDEO

Čak 2500 trkača startalo je točno u podne iz Zadra u svjetskoj utrci Wings for Life World Run , točno u vrijeme kada su startali svi trkači u 34 grada u svijetu. Sav novac prikupljen od kotizacija uložit će se u istraživanje leđne moždine i njezinih ozljeda pod motom "Trčimo za one koji to ne mogu" .

- Ova je utrka vrlo važna jer se zbog nje na puno širem nivou razgovara o ozljedama leđne moždine. U Hrvatskoj se provodi malo istraživanja, a ljudima koji su završili u invalidskim kolicima, ta su kolica tek jedan manji problem. Suočavaju se s problemom poremećaja funkcioniranja tijela ispod ozljede koju su doživjeli i mnoštvom drugim problema. Odazivom na utrku smo zadovoljni i nadamo se daljnjem senzibiliziranju javnosti  - kazala je Manda Knežević , predsjednica Hrvatske udruge paraplegičara koja broji 500 članova.

Pokretanje videa...

PIXSELL VIDEO

Janko Erlich-Zdvorak dodao je da će u invalidskim kolicima proći kroz start i sudjelovati koliko bude mogao.

- Lijepo je biti ukupni pobjednik, no važno je podići opću svijest  o potrebama ljudi s invaliditetom - kazao je i dodao da je u posljednjih 70 godina život paraplegičara od nekoć "šest mjeseci do pola godine" dosegao životni vijek opće populacije.

Ambasador utrke Mario Valentić , koji je zadužen za 15-minutni trening zagrijevanja, kazao je da mu je to najmasovniji trening ikad. .

- Od globalne je važnosti prikupiti što više novca za istraživanje leđne moždine. Drago mi je što sudjelujem i nadam se odraditi dobar trening, a mislim istrčati kojih 15 - 20 kilometara - rekao je.

Spektakl: Ne trče prema cilju, nego auto presreće njih

Svjetski maratonski spektakl Wings for Life World Run pripremao se dvije godine.  Za praćenje rezultata širom svijeta angažirano je 110 ljudi, dok je za 34 izravna prijenosa bilo potrebno 200 kamera. U utrci trkači ne trče prema cilju, nego cilj, odnosno presretačka vozila idu prema njima. Vozila kreću 15-ak minuta nakon trkača. Kad ih prestignu, ispali su iz utrke.

Osim slavnog nogometaša zadarskih korijena Luke Modrića , utrku su podržali i poznati sportaši Sebastian Vettel , Lindsey Vonn, David Coulthard, Mario Možnik, Lisa Stublić, Sandra Perković i drugi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca