Obavijesti

News

Komentari 41

Za 54 obitelji nema rješenja, ostaju i dalje u kontejnerima

Za 54 obitelji nema rješenja, ostaju i dalje u kontejnerima
4

U kontejnerskim naseljima je trenutno zbrinuto 178 obitelji, a za 124 obitelji je odlučeno da im se kuće obnavljaju. Radovi su već gotovi na kućama 33 obitelji

VIDEO

Želimo do ljeta napustiti gradilišta u Županjskoj Posavini i u potpunosti završiti sve radove na obnovi kuća. I tako ćemo održati naše obećanje da će svi useliti u svoje kuće najkasnije za godinu dana. Tako je u ponedjeljak u Drenovcima ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš informirala javnost o obnovi Cvelferije za koju je njezino ministarstvo izdalo 1.964 odluke o obnovi.

Do sada se obnovilo 1.126 kuća

Prema ministričinim podacima, dosad se uspjelo obnoviti 1.126 kuća, 256 je obnovila država, a 870 vlasnici. Od 838 kuća na kojima se još radi, država obnavlja 629, a vlasnici 209 kuća. I država od temelja trenutno podiže 195 kuća, a 434 kuće obnavlja.

'Na terenu ima i krajnjeg bezobrazluka'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na terenu imamo svega i svačega, pa i primjera krajnjeg bezobrazluka. Primjerice, čovjek na televiziji izjavljuje kako mu država ništa ne radi na obnovi, a poslove na njegovoj kući, kao podizvođač, dobio njegov sin. Drugi primjer je čovjek koji već šest puta vraća na početak preprojektiranje njegove kuće. Treći čovjek, pak, ne dopušta rušenje kruške, zbog čega ne možemo početi izgradnju kuće - navela je ministrica primjere koje njezini suradnici svakodnevno susreću na terenu.

Za one koji još uvijek nemaju dokumentaciju rok do 1. veljače

Ministrica je izrijekom prvi put naglasila da će rezultatima obnove biti i nezadovoljnika koji ni do danas nisu pribavili svu potrebnu dokumentaciju za početak obnove njihovih kuća. Takvima je dala krajnji rok do 1. veljače, a poslije toga njihove slučajeve neće uzimati u razmatranje. Progledat će se kroz prste tek slučajevima koji pravno nisu riješeni, poput ljudi koji prolaze kroz brakorazvodne parnice.

Veliki problem za čak 54 obitelji

No, izgleda da će najnezadovoljnije biti čak 54 obitelji koje trenutno žive u kontejnerskim naseljima i za koje je utvrđeno da nemaju riješene imovinsko-pravne odnose, da su bili podstanari ili strani državljani koji su u Gunji boravili tek s radnom dozvolom. 

- Nažalost, ne možemo novcem poreznih obveznika rješavati takve slučajeve i njima obnavljati ili graditi nove kuće. Takvi slučajevi će se rješavati u suradnji s ministricom Milankom Opačić - kaže ministrica Mrak Taritaš. 

Inače, u kontejnerskim naseljima je trenutno zbrinuto 178 obitelji, a za 124 obitelji je odlučeno da im se kuće obnavljaju. Za 33 obitelji iz kontejnera su kuće već završene, 78 kuća je u radu, a na 13 kuća su zaustavljeni radovi.

Stali radovi na 13 kuća: Osam ih je u provjeri MUP-a

- Među njima imamo i jednog čovjeka koji je svoju kuću prodao još prije 10 godina i otišao u inozemstvo. On je sad iskoristio našu dobru volju i brzinu da što prije sve riješimo te je našao "dvoje svjedoka" koji su, kao, trebali potvrditi da je on ovdje živio u vrijeme kad se dogodila poplava. E, takve slučajeve, kad ih otkrijemo, trenutno eliminiramo. Od 13 kuća, na kojima smo zaustavili radove, osam kuća je u provjeri MUP-a, a za pet kuća radimo nove projekte - rekla je ministrica.

Država neće obnavljati garaže

Naglasila je da država neće obnavljati garaže i dvorišne objekte te je navela slučaj čovjeka koji ne dopušta početak radova na obnovi svoje kuće dok mu se ne zajamči da će mu obnoviti i garažu.

Ukupni troškovi obnove do 600 milijuna kuna

Ministrica je ustvrdila da će ukupni troškovi obnove na području Cvelferije iznositi između 500 i 600 milijuna kuna. Za kuće koje obnavlja država ukupno je do kraja prošle godine ugovoreno 452 milijuna kuna, a potrošeno 162 milijuna kuna. Vlasnicima koji su sami obnavljali svoje kuće država je isplatila 54 milijuna kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto