Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

'Za Britaniju je ostavka May očekivana, to je bio jedini izlaz'

Denis Avdagić, geopolitički analitičar, ističe kako se politička scena u Velikoj Britaniji nalazi u bizarnoj situaciji te da tek sad u toj zemlji počinju veliki problemi

Foto: PIXSELL/REUTERS
8 komentara

Da je ostavka britanske premijerke Therese May  očekivana, smatra Denis Avdagić, geopolitički analitičar. 

- Bilo je već puno poziva za njenom ostavkom. Pokušala je u nekoliko navrata progurati dogovor koji je postigla s EU, nije uspjela, a nije bila u mogućnosti ništa drugo ponuditi. Nema podršku u Parlamentu i ovo je jednostavno bio jedini izlaz za nju i za Britaniju - kaže nam Avdagić dodajući kako u toj zemlji tek sad počinju veliki problemi.

FILE PHOTO: Former British Foreign Secretary Johnson gives speech at the JCB Headquarters KAOS U BRITANIJI Johnson: Sljedeći premijer će morati provesti 'pravi Brexit'

- Njihova politička scena se sad nalazi u bizarnoj situaciji, a to je da glavna oporbena stranka očito nije u stanju ponuditi odustanak od Brexita kao ideju. Očito je da ima jako puno građana koji žele isključivo jednu takvu političku poruku. Jeremy Corbyn, kao vođa laburista koji je trebao jednostavno uzeti u ruke čitavu tu situaciju, ne pokazuje talent ili spremnost ili razumijevanje trenutka u kojem se nalazi zemlja - kaže. 

Najgori scenarij, ističe, bio bi da na čelo Konzervativne stranke dođe netko tko bi zazivao nove parlamentarne izbore i da na njima pobjede zagovornici Brexita bez ikakvog sporazuma jer će to nedvojbeno naštetiti ekonomiji EU i ekonomiji Velike Britanije.

- Nije istina da nema bojazni za Hrvatsku jer nismo vezani za britansku ekonomiju. Naime, druge europske ekonomije imaju puno dublje veze s Britanijom, a o njima ovisi hrvatska ekonomija. U tom najgorem scenariju bi svi mi osjetili unutar EU taj izlazak, a punjenje kohezijskih fondova, koji su jako važni svim manje razvijenim zemljama u EU, isto se dovodi u pitanje - kaže Avdagić. 

Britain's Prime Minister Theresa May is seen outside Downing Street in London OSTAVKA THERESE MAY Novi čelnik Konzervativaca će biti poznat do kraja srpnja

Ističe kako se još ne zna što će biti te da treba vidjeti idućih dana kako će se situacija u Velikoj Britaniji na političkoj sceni razvijati.

- Postoji mogućnost da stranka, nakon što izabere novog predsjednika, obzirom da oni već imaju većinu u Parlamentu, izabere svog novog premijera s tom postojećom većinom. Puno je tu pitanja. Pitanje je i da li Boris  Johnson, ako bude predsjednik stranke, može dobiti potporu svih članova parlamenta ispred konzervativaca. Vjerojatno ćemo u idućih nekoliko dana vidjeti tko su frontmeni što se tiče izbora konzervativaca i da li planira netko rušiti trenutačnu većinu i izazvati raspisivanje izbora što prije - kaže. 

Teresa May, podsjetimo, u petak je najavila ostavku na funkciji premijerke i predsjednice Konzervativne stranke. 

- Dala sam sve od sebe. Nisam uspjela - poručila je jučer May.

British Prime Minister Theresa May and European Commission President Jean-Claude Juncker look at each other during a news conference in Strasbourg 'TO JE HRABRA ŽENA' Pozicija Komisije o Brexitu ista i nakon ostavke Therese May

Inače čvrsta, emocije su je savladale. Glas joj je drhtao, a govornicu je napustila sa suzama u očima. Iako nije rekla s kojim datumom prestaje biti premijerka, s mjesta liderice svoje stranke odlazi 7. lipnja. Naposljetku je podlegla pritiscima nakon što joj je propao i zadnji prijedlog za Brexit. Tri put je pokušavala dobiti podršku parlamentaraca za sporazum koji je postigla s EU, istaknula je, vjerujući da je njezina ustrajnost ispravna.

- Sada mi je jasno da je u najboljem interesu države da ima novoga premijera koji će predvoditi napore u vezi s Brexitom - poručila je. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message