Obavijesti

News

Komentari 12

Za člana meksičkog kartela koji padne, ubiju dva policajca: 'Ako želite rat, onda ćete dobiti rat'

Za člana meksičkog kartela koji padne, ubiju dva policajca: 'Ako želite rat, onda ćete dobiti rat'

Meksički kartel Jalisco New Generation provodI akciju gdje za svakog palog i uhićenog svog člana kartela otmu, muče i na kraju ubiju po dva policajca. Od 2018 do sada je tako ubijeno 262 policajca.

VIDEO

Članovi meksičkog kartela Jalisco New Generation (CJNG) ili poznatiji kao Los Mata Zetas, osvetnički su počeli ciljati policajce u njihovim domovima, mučiti ih da im otkriju adrese svojih kolega pa ih i ubijati.

Kartel Jalisco obećao je da će ubiti pripadnike elitnih snaga za provođenje zakona poznatih kao 'Taktička skupina' u središnjoj meksičkoj državi Guanajuato, izvijestio je u nedjelju Associated Press.

Kartel je natpisom upozorio 'Ako želite rat, dobit ćete rat. Već smo pokazali da znamo gdje ste. Dolazimo po sve vas.'

- Za svakog člana naše grupe kojeg uhapsite, ubit ćemo dva vaša policajca, gdje god se oni nalazili, u njihovim kućama ili vozilima - stoji dalje u poruci.

Državni dužnosnici nisu potvrdili koliko je policajaca ubijeno na ovaj način, no guanajuatski medij Poplab objavio je da su ih ubili sedam.

Posljednja žrtva ubijena je 27. svibnja. Policajac je otet, ubijen, a njegovo tijelo je bačeno na autocestu. 

Prema Poplabu, između 2018. i svibnja 2021. ubili su 262 policajca, godišnje u prosvjeku oko 75 državnih policijskih službenika u državi Guatajuato - više nego što je godišnji prosjek, koji obuhvaća ubojstva, pucnjave i napade, u 50 puta većim Sjedinjenim Američkim Državama. 

Državni dužnosnici dektretom su najavili da će osigurati zaštitne mehanizme u nadi da će spriječiti daljnja ubojstva

- Organizirane kriminalne skupine pojavile su se u domovima policajaca, što predstavlja prijetnju i veći rizik od gubitka života, ne samo za njih, već i za članove njihovih obitelji. Bili su prisiljeni brzo napustiti svoje domove i preseliti se, tako da ih organizirane kriminalne skupine ne mogu pronaći - stoji u toj odluci od 17. svibnja.

Državni vrh odbio je opisati navedene zaštitne mehanizme, hoće li policajcima biti isplaćena najamnina za novi dom i postoji li plan za dodatno osiguranje njihova doma. Analitičar za sigurnost David Saucedo rekao je da su mnogi policajci napustili svoje domove i sad se skrivaju.

- Ovo je otvoreni rat protiv sigurnosnih snaga državne vlade - rekao je Saucedo.

Pojačano nasilje najnoviji je problem meksičkog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora koji je na dužnost stupio u prosincu 2018. godine. Obećao je da će kartelima 'dati zagrljaje, a ne metke', a to je ujedno referenca na njegovu politiku rješavanja socijalnih problema poput nezaposlenosti mladih koja pridonosi pridruživanju bandama.

U listopadu 2019. godine predsjednik López Obrador naredio je da puste Joaquina 'El Chapo' Guzmana, zloglasnog 'kapa', šef kartela Sinaloine. Stotine članova kartela napale su civile i vojsku u gradu Culiacán. Puštanjem Guzmana obranio je mnoge nevine živote.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"