Obavijesti

News

Komentari 29

Za energetsku obnovu kuća i zgrada daju 600 milijuna kuna

Za energetsku obnovu kuća i zgrada daju 600 milijuna kuna
1

Ministar Zmajlović pozvao je sve građane, tvrtke i obrtnike, te gradove, općine i županije da povuku sredstva kroz projekte za energetsku obnovu kuća i zgrada

VIDEO

- Šesto milijuna kuna osigurano je ove godine za projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti - kazali su Mihael Zmajlović ministar zaštite okoliša i Sven Müller direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu karlovačkim predstavnicima lokalne samouprave na predstavljanju projekta. 

Ministar je pozvao sve građane, tvrtke i obrtnike, te gradove, općine i županije da povuku sredstva kroz projekte za energetsku obnovu obiteljskih kuća i nestambenih zgrada kojim mogu ostvariti od 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstva. Visina poticaja ovisi o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave, dok građani mogu prijaviti projekte za obnovu kuća i višestambenih zgrada. Ministar je napomenuo da se provođenjem projekta poboljšava kvaliteta stanovanja, ali i štedi na režijama, te čuva okoliš. 

- Osim što se investicija isplati sama po sebi, provođenje projekta energetske učinkovitosti je važan i za gospodarstvo kao i za ekologiju, jer svaka uložena kuna čuva radna mjesta u gospodarskom segmentu. Ovih 600 milijuna kuna će se generirati u 1,5 milijardu kuna koliko će se kroz ovaj projekt investirati  – kazao je ministar Zmajlović dodajući da vjeruje da će interes građana biti i veći od osiguranog novca, te  napomenuo da se projekt provodi i idućih godina.    

- Prošle godine je novca bilo osigurano za deset tisuća obiteljskih kuća, tek 1,500 je ugovoreno. Tu su uska grla bile općine i gradovi jer je od 555 općina i gradova samo njih 180 se javilo na natječaj Fonda. Više od pola građana nije bilo u mogućnosti iskoristiti poticaj i zato sada i idemo ovako izravno. Nema straha, jer tko ne ostvari poticaj ove godine, mogu to učiniti sljedeće godine jer je novac osiguran za razdoblje do 2020. godine. – kazao je ministar.   

Direktor Fonda Müller i ministar Zmajlović u Karlovcu su održali i tribinu za građane na kojoj su okupljenima govorili o mogućnostima i načinu kako doći do bespovratnih sredstva za projekte energetske učinkovitosti, a upravo je za građane ove godine namijenjeno 300 milijuna kuna bespovratnih sredstava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'
IZBORI 2024.

Penava: 'Demografija nam je najvažnija. Ne brine me Zagreb, on je možda i prenapučen...'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.