Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Za gamere nema dileme: HT-ova optika je najbolja!

Gameri od 10. studenog u ponudi HT-a mogu nabaviti Sony PlayStation 4 Pro, uređaj za kojim čeznu ljubitelji igara svih generacija

Foto: HT

Zbog visoke brzine, stabilnost i dosljednosti u radu, optički internet u mreži Hrvatskog Telekoma najbolji je izbor za ljubitelje zahtjevnijih igara, pokazalo je istraživanje HCL portala, vodećega hrvatskog gaming portala. Korisnici Magente 1 u HT-u mogu kupiti PlayStation 4 Pro i igru Watch Dogs 2 po najboljoj cijeni na tržištu, već od jedne kune
Optički internet u mreži Hrvatskog Telekoma najbolji je izbor za ljubitelje zahtjevnijih igara, zbog visoke brzine, stabilnost i dosljednosti u radu. Na optici streaming videa u 4K rezolucijama nije nikakav problem, download igara mjeri se u minutama umjesto u satima, a i ping je niži i stabilniji, pokazalo je istraživanje HCL portala, vodećega hrvatskog gaming portala.

Test je proveden na lokacijama u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku spajanjem na dva njemačka game servera te jedan hrvatski web server. Provjerom tzv. „traceroutea“, odnosno broja skokova od kućnog routera do udaljenog servera, ustanovljeno je da HT-ova mreža ima prosječno devet skokova, što je za dva manje od prosjeka konkurentskih mreža.

Iako se kvaliteta internetske veze može mjeriti na razne načine, kad je riječ o igrama, HCL se fokusirao prije svega na ping, podatak koji označava koliko brzo korisnik dobiva odgovor od servera nakon što prema njemu pošalje neki upit. Ping se mjeri u milisekundama, što je niži, to je brža komunikaacija sa serverom, što u online igrama rezultira boljim iskustvom igranja.

Za provjeru pinga odabrane su dvije „pucačine“ iz prvog lica Team Fortress 2 i Quake Live. Testiranje u igri Team Fortress 2 pokazalo da je prosječni ping u HT-ovoj optičkoj mreži 19,33 milisekundi, dok je u konkurentskim mrežama između 23 i 24 milisekundi. Quake Live testiranje na drugom serveru u Njemačkoj potvrdilo je razliku: prosječan ping HT-ove mreže bio je 30,5 milisekundi, dok je konkurencija zaostajala za najmanje pet milisekundi.

Foto: HT

Velika prednost optičke mreže je brzina downloada i uploada, što je posebno važno za gamere, jer sve veći broj igara ima 4K razlučivost i „teške“ su po 60 i više gigabajta. Na bakrenim konekcijama moguće je maksimalno ostvariti 50 Mbps downloada i 10 Mbps uploada, no u slučaju optike brzine su barem dvostruko veće, dok sve više korisnika HT optike u Rijeci, Zagrebu, Splitu ili Osijeku već sada uživa u 200/100 brzinama, pa čak i 500/250 brzinom. U praksi to znači da je za download igre od, primjerice, 10 GB na bakrenoj vezi potrebno više od sat vremena, dok je na optici 100/20 cijela stvar završena za maksimalno 10 do 13 minuta.

Tijekom istraživanja HCL portala uočeno je da su čak i neki iskusniji korisnici interneta i dalje pod uvjerenjem da je optika u Hrvatskoj dostupna samo na nekoliko lokacija u Zagrebu, iako je brza optika HT-a već sada na raspolaganju u 15 gradova diljem Hrvatske, pa čak i na određenom broju lokacija u manjim mjestima. No što ako optika još nije dostupna? Dobar odabir je ADSL/VDSL, jer su rezultati u gaming testovima pokazali da korisnici HT paketa u toj mreži u prosjeku također imaju najniži ping u igrama.

Gameri od 10. studenog mogu nabaviti i Sony Playstation 4 Pro, uređaj za kojem čeznu ljubitelji igara svih generacija. Akcija je brža i eksplozivnija uz kristalno jasne pokrete zajamčene većim brojem sličica u sekundi i stabilnijim prikazom. Uz 4K TV, igre za Sony PlayStation 4 Pro donose novu razinu vizualne preciznosti i briljantne HDR boje. Isto tako, uskoro će biti moguće uživati u omiljenim filmovima, serija i emisijama s YouTubea u rezoluciji koja doseže 4K. Sa PS4 Pro jednostavno se može povezati i online s drugim gamerima podijeliti svoja iskustva i doživljaje.

Korisnici Magente 1 u HT-u mogu kupiti PlayStation 4 Pro i igru Watch Dogs 2 po najboljoj cijeni na tržištu, već od jedne kune!
 

Tema: Promo sadržaj

Možda vas zanima i ovo:
Message